A férfi hajak sokoldalúsága: tippek, gondolatok, trendek Fodrászinfó módra

ferfi-hajak-fodraszinfo-boritokep

Itt az ideje, hogy a Fodrászinfón a férfi hajak is előtérbe kerüljenek. Manapság a férfi frizuráknak széles tárháza érhető el, amiből előszeretettel válogatnak az urak. A borbély kultúra újbóli fellángolásával ez a mozgalom pedig csak egyre tovább erősödik. Azért, hogy a választás még könnyebb legyen, ebben az anyagban összegyűjtöttük a legmenőbb férfi stílusokat. Válogassatok kedvetekre!

Bevezetés a férfi hajak világába

Ki gondolná, hogy a férfi hajak éppen annyira változatosak, mint női társaiké. Mindez talán a borbély kultúra újbóli térnyerésének köszönhető: bár a századelőn és azt megelőzően divatos volt a borbély mesterség, ám később a fodrászatok egyre inkább uniszex térré alakultak, amiben végül a női hajak kezdtek el dominálni. Az urak háttérbe szorultak és e férfi hajvágó mesterség is vesztett népszerűségéből a női javára. Mígnem – sok-sok tényezőnek köszönhetően –, újra felkapottá vált a férfi frizurák divatossá tétele. A hajvágás a férfiak számára immáron átcsapott a nyűgből egy menő dologba, sok esetben közösségformáló erő is – gondoljunk csak a barber shopok hangulatára! Ezért is döntöttünk úgy, hogy további tippekkel, gondolatokkal és inspirációval növeljük a lelkesedést, lássuk, mi az, amit még feltétlenül tudni érdemes a férfi hajtrendekről!

ferfi-hajak-fodraszinfo-1

A barber shopok hangulata kiemelkedő

Arcformához passzoló frizuratippek uraknak

A frizuraválasztás mindig többtényezős feladat, és bizony, nemcsak a nők körében. Ahhoz, hogy egy trendi férfi megtalálja a számára tökéletes hajformát, szükség van egy kis önkritikára, vagy ha jobban tetszik “önelemzésre”. Persze, egy profi szakember mindig tudni fogja a dolgát, de nem árt egy kis előkészület ahhoz, hogy a fodrász– vagy borbélyszékbe ülve egy férfi vendéget se érjen csalódás. Tehát, mire kell odafigyelni? Ezekre biztosan:

 • a bőr árnyalatára,
 • a szem színére,
 • a stílusra és a mindennapok outfitjére,
 • végül de nem utolsó sorban pedig az arc– és fejformára!

Utóbbi talán a legfontosabb, mert a frizura, illetve az arc– és fejforma összehangolásával el lehet terelni a figyelmet az olyan vonásokról, amit az illető kevésbé szeret magán. Ha valakinek például az a szíve vágya, hogy az éles és markáns vonásait tompítsa, vagy épp ellenkezőleg, kiemelje, a megfelelő eszközökkel, mindkettőre lehetőség van. Össze is gyűjtöttünk néhány tippet a témakörben:

 1. A kerek arc jellegzetessége, hogy amennyire széles, annyira hosszú is. A frizurával ilyenkor ajánlott optikailag megnyújtani a vonásokat, amihez tökéletes választás egy oldalt rövidebb, a fejtető részen pedig hosszabb forma. Ha lehetőséged van rá, a szakálladat is hagyd hosszabbra, és biztos lesz a siker! 
 2. A hajstílus tekintetében a négyzet alakú arcformára is igaz a fent hosszabb, oldalt rövidebb felállás. Ez esetben leginkább azért, mert nagyon karakteres az áll és az állkapocs, amit könnyedén tud kompenzálni egy igényes, de nem kifejezetten rövid formavilág. 
 3. Ovális arcformád van? Mázlista! Ezzel az adottsággal szinte mindent kipróbálhatsz. Mivel a vonásaid szimmetrikusak, gyakorlatilag nincs olyan frizuratípus, ami ne passzolna hozzád! Az egyetlen dolog, ami csökkentheti a lehetőségeid számát, az maximum az ízlésed és bevállalósságod.
 4. A hosszúkás arc– és fejforma jellegzetességei nagy százalékban megegyeznek az oválissal, a különbség, hogy itt magasabb a homlokrész, ami pluszban megegyező szélességű az állkapoccsal. A vizuális és optikai csalás érdekében ilyenkor remek alternatíva minden olyan frizuraelem, ami képes megtörni az arc “hosszát”. Ennek fényében szóba jöhet a férfi frufru, egy erős pajesz, ápolt borosta/szakáll, és az olyan formák, amiknél oldalt és felül megegyező hosszúságú a haj.

ferfi-hajak-fodraszinfo-3

Frizuraválasztáskor a fej– és arcforma fontos kiindulási pont

Ismerd meg napjaink legnépszerűbb férfi hajstílusait!

#1 UNDERCUT: az undercut tükörfordításban annyit jelent ‘alányírt’, és ez már önmagában jól reflektál a stílusra. Lényege, hogy az oldalsó részek nagyobb kontrasztban álljanak a fejtetőn lévő hajhosszal, a közte lévő átmenet pedig “kidolgozatlanabb” legyen. Hogy miért? A két rész közti eltérés így még menőbb és látványosabb.

#2 CROP: a croptoppal valószínűleg már találkoztál. Hatalmas divat lett, és persze nem véletlenül. Látványos, attraktív, és picit különlegesebb mint egy átlagos férfi frizura. Ez annak köszönhető, hogy amíg oldalt és hátul a haj rövidebb, fent hosszabb, de az átmenet már lágyabb, mint a korábban említett undercutnál. Jellemző még rá a frufruvágás, ami megspékeli a kialakított formát. Mindenképp a bevállalós uraknak ajánljuk!

#3 SLICKED BACK: most már épp itt volt az ideje, hogy egy örök klasszikust is felemlegessünk. A slicked back, avagy a hátrafésült férfi haj már régóta velünk van, hiszen elegáns és megnyerő stílust kölcsönöz a viselőjének. Ha erre a típusra esik a választásod, a szakemberek a haj első részein a hajtöveket megemelik, ezzel dúsabb hatást kölcsönözve a looknak. Ha kifinomultságra vágysz, mindenképp vedd számításba, és az egyik legnépszerűbb típusát, a pompadourt se felejtsd el! (Tudod azt, amilyen Elvis Presley-nek volt.)

ferfi-hajak-fodraszinfo-undercut-crop-slicked-back

Férfi hajak: undercut, crop és slicked back

#4 MAN BUN: ha van megosztó férfi hajstílus, az bizony a man bun, avagy a férfi konty. Ez bizony pont azt jelenti, mint amire gondolunk a szó hallatán. Ilyenkor a haj oldalt és felül is vagy pont ugyanolyan hosszúságú vagy kizárólag a felső részeken marad hosszabb és oldalt felnyírt, de a lényeg, hogy a lehetséges részekből egy “konty” készül. E formavilág kapcsán muszáj egy dolgot előrevetítenünk: tudni kell viselni!

#5 COMB OVER: most szintén visszakanyarodunk egy hagyományos stílusvilághoz, az oldalt elválasztotthoz/oldalt fésülthöz, avagy a comb overhez. Hatalmas előnye, hogy minden formához passzol, de az már más kérdés, hogy a karakterhez is fog-e?! Legyen szó rövid vagy hosszú férfi hajról, netalántán a kettő köztiről, egyedi megjelenést ad, főleg, hogyha a választék kap egy hajvágógép általi meg– és ráerősítést.

#6 BUZZ CUT: szexinek tartod az egyhossz sérót? A buzz cut a te utad! Természetesen ez sem merül ki annyiban, hogy hajvágógép, nullás és helló, van benne egy finom és lágy átmenet is, ami egy kis játékosságot csempész a megjelenésbe. Közkedvelt hajstílus, mert nem igényel sok figyelmet, csupán rendszeres szalonba járást. 

ferfi-hajak-fodraszinfo-manbun-comb-over-buzz-cut

Man bun, comb over, buzz cut

#7 QUIFF: el is érkeztünk egy “keverék” műfajhoz, a quiffhez, ami a slicked back és a pompadour jegyeivel játszik, csak sokkal szabadabban! A ’80-as ’90-es években hatalmas sikernek örvendett, és szerencsére napjainkban is egyre népszerűbb. Úgy kell elképzelned, mint egy komolytalanra vett pompadourt! Ez azt jelenti, hogy oldalt vagy rövid vagy középhosszú, míg a felső részeken hátrafelé van fésülve, csupán nem olyan szigorúan – van benne egy kis élet, egy kis kócosság és egy kis rock ‘n’ roll.

#8 SPIKY: tépett férfi haj vagy tüsis, előre/felfelé állított haj: bárhogyan is fogalmazunk, ez a spiky lesz. Onnan fogod felismerni, hogy a vágástechnika a textúrával játszik, és a végeredmény egy tincses, vagány és laza look. Rövidebb, hosszabb, kettő közötti verziója mind létezik, így a szabadság is nagy benne, a slussz poén pedig, hogy nagyon könnyű jól stylingolni. Na, kedvet kaptál?

ferfi-hajak-fodraszinfo-quiff-spiky

Quiff és spiky

Hajápolás kisokos uraknak

Ha már ennyi energiát beletettél abba, hogy megtaláld magadnak a legstílusosabb formavilágot, bizony-bizony a megfelelő férfi hajápolást sem hanyagolhatod el! Ne ijedj meg, egyáltalán nem bonyolult!

 1. Hajmosás előtt állítsd be a vízhőmérsékletet! A túl meleg, de a túl hideg víz egyaránt negatív lehet, törekedj az arany középút megtalálására!
 2. Csak a szükséges mennyiségű sampont használd! Rengetegen túlzásba esnek, hogyha samponadagolásról van szó, mert azt gondolják az kell a haj optimális megtisztításához. Ez azonban nem igaz! A professzionális termékek olyan koncentrált anyagok, amikből kifejezetten elég kevés is.
 3. Alaposan öblítsd ki a sampont a hajadból! Gyakran ez a lépés is elmarad, ami miatt a hajszálak elnehezednek és fakóbbá válnak. Azt javasoljuk, hogy amíg picit is habos víz jön le a hajadról, ne hagyd abba az öblítést! Győződj meg róla, hogy mikor végeztél, már valóban eltávolítottad a felesleges anyagmennyiséget!
 4. Használj balzsamot, kondicionálót! Szinte biztosak vagyunk abban, hogy a legtöbb alkalommal elmarad az egyéb ápolószerek használata, pedig alkalmazásuk fontos. Ezek a termékek megvédik, ápolják és hidratálják a hajszerkezeted. Jó hír, hogy némelyiknek létezik hajban maradó verziója is, ami után már nincs is szükség még egy öblítésre!

ferfi-hajak-fodraszinfo-ferfi-hajapolas

Férfi hajápolás

Férfi hajformázó termékek

Sampon és balzsam? Van még tovább? Bizony van, de ez már tényleg a finish! A modern férfi és a divatos férfi hajak megkövetelik a tökéletes stylingot. Az erre kifejlesztett termékekkel még igényesebbé és ápoltabbá tehetők az egyes formák. Most megmutatjuk, hogy mikor és mit ajánlott beszerezned! Vásárolj:

 • waxot, hogyha egy univerzális terméket szeretnél egyenes vagy hullámos hajhoz, és nem a minél erősebb tartás a célod, hanem a könnyed formázás. 
 • pasztát, hogyha szereted azokat a megoldásokat, amik nem igénylik egyéb készítmények használatát. A paszta éppen ilyen, nem követeli meg más termékek alkalmazását, és nagyon flexibilissé varázsolja a hajkoronát. 
 • hajlakkot, hogyha inkább a spray-s stylingolási alternatívákat szereted jobban. Hatékonysága és tartóssága maximális, viszont túlzásba vitt használata nem tesz jót sem a hajnak, sem a fejbőrnek – csak mértékkel!
 • zselét, hogyha imádod a vizes hatású hajat, és erős tartást biztosító anyagot keresel. A zselé segítségével tudod elérni a hosszantartó fényes hatást.

További férfi frizurainspirációért kattints:

#1 Barber trend inspiráció: Men’s Collection by Jim Shaw

#2 Férfi frizuratrend: TOP 5 Fodrászinfó kedvenc

#3 Férfi frizurainspiráció by Fodrászinfó Pro 

 

Szöveg: Fodrászinfó

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és Pinterest

Ha tetszett a cikk, köszönjük a lájkot és a megosztást! 💈

Közzétéve: 2021-05-21 11:46

ferfi-hajak-fodraszinfo-2