Várandósság alatti hajfestés: mit szabad és mit nem?

varandossag_hajfestes_cover

A várandósság minden nő életében az egyik legszebb időszak. Ilyenkor fejben már mindenki próbál a lehető legtöbbet foglalkozni leendő gyermekének egészségével, sorra veszi, hogy életvitelében melyek azok a dolgok, amelyeket egy időre mellőznie kell. Az interneten számtalan információval találkozhatunk, ami nem hogy megerősít minket, sokkal inkább további dilemmákat szül, ez alól nem kivétel a terhesség alatti hajfestés sem. Akkor most mit szabad és mit nem? A kételyek eloszlatásában Borsányi Andrea hajgyógyász és hormonológus szakember segített nekünk.

Várandósság alatti hajfestés: mit szabad és mit nem?

A várandósság alatti hajfestés kérdéskörében már az elején fontos tisztázni a teherbe esés előzményeit és körülményeit. Mielőtt bárki belevetné magát a kérdések és válaszok kavalkádjába, szükséges végiggondolni és átbeszélni a következő kérdéseket:

  • A teherbe esés természetes úton, vagy lombik program segítségével történt?
  • A kismama veszélyeztetett terhes? 
  • A kismama saját felelősségére vállalja a hajfestést?

Az első kérdés már alapvetően kizárja a lehetőségét annak, hogy az anyukák bármilyen úton kemikáliákkal terheljék a szervezetüket. Veszélyeztetett terhesség esetén valóban nem szabad hajat festetni, ha pedig nehéz körülmények között történt a fogantatás, szintén nem ajánlatos kockáztatni még jó minőségű termékek használatával sem! Természetesen utóbbi már az édesanya felelősségvállalásától és a szakember normáitól is függ.

varandossag_hajfestes_7

Szabad-e tehát terhesség alatt hajat festetni?

Ha a kismama egészséges, stabil a szervezete és a hormonháztartása, szabad hajat festetni! Azonban ebben az esetben is ugyanolyan fontos, hogy  körültekintőek legyünk. Mire szükséges odafigyelni?

#1 Professzionális anyaghasználat

A várandósság alatti hajfestés során nem arra kell gondolni, hogy a “legtermészetesebb” anyagokat keressük, hanem arra, hogy a legprofesszionálisabbat! Sokan ilyenkor próbálkoznak meg a henna használatával. A henna valóban természetes összetevőkből megalkotott anyag, de csak addig számít egészségesnek, amíg leszedik a virágot, kifőzik és azonnal felkenik a hajra.

Abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy hónapokig eláll egy drogéria polcán. De vajon miért? Tele van olyan anyaggal, ami stablizálja, és ettől már lehet károsabb, mint maga a hajfesték. (Azonban a henna sem csak a drogéria polcán megtalálható!) Ugyanez igaz az ammóniamentes anyagokra is. Attól, hogy valami ammóniamentes, nem biztos, hogy nem tartalmaz más olyan összetevőt, ami káros! Jó minőségű termékekkel is szívódik fel némi kemikália, de ez olyan mértékben nem veszélyezteti a babát, hogy vetélés történjen.

Jegyezd meg:

A minél kímélőbb, de annál professzionálisabb termékekkel szabad hajat festetni várandósság idején!

varandossag_hajfestes_2

#2 A hajfestés megfelelő technikája

Terhesség esetén mindenki úgy gondolja, hogy kizárólag a melírtechnikák alkalmazhatóak, hiszen a festék olyankor nem ér a fejbőrhöz, így nincs lehetősége felszívódni. Ezzel ellentétben, ha a hajfestést megfelelő technikával végzik, nemcsak a melírok különböző fajtái jöhetnek szóba! Nyugat-Európában és Olaszországban  – ahonnan a hajgyógyászat ered -, úgy tanítják, hogy a festéket a fejbőrtől 2-3 milliméterre kell felvinni a hajra! Ebben az esetben bármilyen hajfestés elvégezhető!

Jegyezd meg:

Ha a fodrász szabályszerűen festi a hajat, akkor nem történhet probléma!

Tiltólista: mit kerülj el mindenképp a gyermeked és saját egészséged érdekében?

Kerüld el

1. az első trimeszter alatti hajfestést! Ez az az időszak, amikor a magzat különösen veszélyeztetett. A szakember nem tilthatja meg ugyan a hajfestést, de semmiképpen sem ajánlja! 

2. a nagyon erős hidrogén-peroxidot! Egyeztess fodrászoddal, és keresd azokat a jó minőségű festékeket, amelyeknek színét és oxidálóját is gyümölcsökből és zölségekből vonják ki!

3. a fekete hajfestéket, ha már évek óta csak ezzel a színnel festeted a hajad! Mindig a fekete hajfestéket emlegik mumusként, nem is véletlenül, hiszen egyik összetevője hosszútávon valóban káros. Tiltólistára tettük ugyan, viszont ha a korábban megbeszélteket betartva – 2-3 mm-es technika és első trimeszter kihagyása – a kismama úgy dönt, hogy most először életében fekete hajat szeretne, semmi probléma nem fog történni!

varandossag_hajfestes_3

Fodrász kismama: mi történik akkor, amikor a fodrász várandós?

Ha a vendég gondolataiban a 9 hónap alatti pár alkalmas hajfestés kérdéseket vet fel, akkor a várandós fodrász esetében még nagyobb dilemmába ütközünk. Az anyagi tényezők és a megélhetés különösen fontos a gyermekvállalás esetében. Kíváncsiak voltunk, hogy a fodrász munka fenntartható-e terhesség alatt úgy, hogy napi szintű a kemikáliákkal való érintkezés? Akármennyire meglepő is a válasz, de semmi akadálya nincsen, hogy várandósan egy fodrász dolgozzon, csupán három dologra kell odafigyelni, de arra nagyon: 

#1 szájmaszk

#2 gumikesztyű

#3 folyamatos szellőztetés

varandossag_hajfestes_3 (1)

Ha hasznosnak találtad cikkünket, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

 

Szöveg: Gódor Virág

Képek: itt, itt, itt, itt, itt és itt 

Szakmai háttér:  Borsányi Andrea hajgyógyász, trichológus, hormonegyensúly tanácsadó

Weblap: https://hajgyogyasz.eu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hajgyogyasz/

Közzétéve: 2019-05-28 13:12

varandossag_hajfestes_3 (1)
varandossag_hajfestes_cover
varandossag_hajfestes_cover