5+1 tipp a fodrászszalon tökéletes színvilágának kiválasztásához

tokeletes fodraszszalon szinvilag

Mi történik akkor, ha a fodrász nem a hajszínekkel játszik? Akkor jön a kreatív szalonmegjelenés, a dekorálás és mindennapi környezetünk átalakítása. A szalon lelke a tökéletes színvilág és harmónia megalkotásában rejlik, ezért nagyon fontos, hogy szakemberként mindig fenntartsuk vállalkozásunk színvonalát és kövessük az aktuális trendeket a szalondekorációban is. Összegyűjtöttünk 5+1 tippet a tökéletes színvilág megalkotásához.

A színek megtöltik élettel a körülöttünk lévő környezetet, szalonunkat. A képzőművészetektől kezdve, az irodalmi világon át, a leghétköznapibb ember öltözködéséig, színekkel kommunikálunk. Eláruljuk, ha éppen bal lábbal keltünk fel és azt is, ha éppen kicsattanunk a boldogságtól. Egy szalon esetében pedig a frappánsan megválasztott színekkel barátságos légkört kelthetünk, amivel kisugározzuk a személyiségünkből áradó fényt.

A jó színválasztás marketing, illetve business szempontjából is fontos ahhoz, hogy vállalkozásunk gyümölcsöző legyen. Ha ezekre a részletekre nem figyelünk, könnyen válhatunk antipatikussá, és ezen túl érzelmek kálváriáját tudjuk elindítani egy potenciális vendégben.

Mire figyeljünk tehát oda? Van 5+1 tippünk a megfelelő színek kiválasztásához a szalonban

A megfelelő színek kiválasztása a fodrászszalonban

A CoSchedule blogján részletes információkat kaphatunk arról, hogy a színek mikor, milyen párosításban válnak sikeressé. Az viszont nagyon fontos, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal, hiszen nem egy jól kinéző blogfelületet kell létrehoznunk, hanem a vendég számára funkcionáló környezetet, amiben mi is profi szakemberként otthonosan mozgunk.

Már Goethe is megfogalmazta – az optikai és színtannal kapcsolatos munkáiban, – hogy a piros, narancs, sárga, és sárgásvörös, hatásukban a pozitív oldalt képviselik, amelyek egyszerre változtatnak minket serénnyé, élénkké, és egy küzdő emberré. Ezzel azonban szemben állnak a kékes, a pirosas-kékes, illetve a kékes-pirosas keverések, ugyanis egyszerre tudunk tőle nyugtalanná, szelíddé válni, illetve egy folyamatos epekedést, és vágyakozást is kiválthat, amely akár párhuzamban állhat a vendég esetleges elégedetlenkedésével.

Arról nem is beszélve, hogy ezekben a színekben egy-egy hajfestés is egészen másként hat!

tokeletes fodraszszalon szinvilag

A színek jelentésének megvizsgálása

Az első pont gondolati ívét folytatva, tehát a minél melegebb, illetve élénkebb színekben kell gondolkodjunk, hogy a harmónia létrejöhessen. De melyek ezek, és mit sugallnak? A kérdés megválaszolásakor egyszerre lépünk a pszichológia és szimbolika talajára, amely különböző jelentésekkel ruházzák fel a színpaletta képviselőit. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy egy sötétebb árnyalat sem válik feltétlenül modorossá, vagy szigorúvá, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy fekete-fehér kombinációt milyen könnyen kiegészíthetünk élénk színű dekorációval. Biztosak lehetünk abban, hogy ez nem egy tipikus „Barbie”-szalon lesz, azonban amíg úgy érezzük, hogy minket ez képvisel legjobban, addig jó úton járunk.

Tipp: érdemes a minél letisztultabb színeket használni, hiszen „a kevesebb néha több”. Semmiképp se kedvenc színünkre alapozzuk a színválasztást, mert a színek működése legalább annyira kontextus függő, mint amennyire mi függünk a kontextustól.

tokeletes fodraszszalon szinvilag

A külső környezethez való igazodás

A megfelelő szín kiválasztásában nagy szerepet játszik a meglévő helyiségünk elhelyezkedése. Nem mindegy ugyanis, hogy a szalonba mennyi természetes fény jut be, mert ez alapján a színeket is másképpen fogjuk érzékelni. Az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy a kinti környezetet „szétválasztjuk” a bent lévőtől, nem hangoljuk össze őket, így a befogadó szeme sem a megfelelő módon fogja érzékelni és értékelni. Könnyen válhat egy közkedvelt színvilág is diszharmonikussá.

tokeletes fodraszszalon szinvilag

A fodrászszalon métereihez való igazodás

Sokan nem gondolnánk ugyan, de nem csak a kontextus, hanem a szalon konkrét méretei is befolyásolják a jól működést. Olyannyira, hogy valójában ez az első dolog, amit ilyenkor meghatároznak. A hűvös és tiszta árnyalatok képesek több fényt tükrözni, ezzel bővítve a tér érzetet. A sötét és pirosas árnyalatok viszont zsugorítják a teret, a hő érzetét és olyan hatást keltenek, amitől azt érezzük, hogy a szalon falai összenyomnak minket. Ugyanez az analógia érvényes a mennyezet csökkentésére, illetve megemelésére is: a zöld, a kék, vörös, és a barna például csökkentik a mennyezet távolságának érzetét, míg a hideg, és semleges színek hosszában is megnyújtják a teret.

tokeletes fodraszszalon szinvilag

A padló felületének kiválasztása

A padló valójában olyan, mint az emberek első külsődleges benyomása a másikról. Mikor betoppanunk egy szalonba, ez az első, amit megpillantunk. A sötétebb árnyalatokban pompázó felület megnyújtja a falakat – tehát nem célszerű használni abban az esetben, – ha nem ez a konkrét célunk. A szalon harmóniája érdekében, ilyenkor kontrasztos színeket kell válasszunk, így a világos színekkel jön létre a tökéletes kontextus. Ezzel ellentétben a világos árnyalatú padló egy természetes és egyben semleges környezetet teremt meg, amely az élénk színű falakkal válik dominánssá. Mindez már az első négy szempont függvénye és egymáshoz igazítása.

tokeletes fodraszszalon szinvilag

+1 Ne felejtsd el

Az öt szempont csak abban az esetben válik igazán tökéletessé, hogyha nem felejted el a függönyöket, bútorokat és a különböző dekorációkat összehangolni a fent említett szempontokkal, hiszen a kontraszt kialakításában ezek a tényezők is hatalmas szerepet játszanak. Ennek fényében négy különböző stílusfajtát különíthetünk el, amelyekhez más és más tippeket vonnak maguk után.      

tokeletes fodraszszalon szinvilag

Fodrászszalon típusok – hangulat szerint

Kortárs fodrászszalon

Ebben az esetben szinte minden szín elfogadható, de a legjobbak működőek közé tartozik a lila árnyalat, a kávé szín, a szürke.

Klasszikus fodrászszalon

A mélyebb árnyalatok működnek, mint például sötétvörös, zöld, okker sárga.

Rusztikus fodrászszalon

A melegebb árnyalatok működnek, mint például narancssárga, vörös, vagy a tégla színek.

„Nordic” fodrászszalon

Célszerű árnyékos színeket használni, ugyanis maga a stílus neve az acélból készült bútorokat és a minimalista formákat képviseli, ilyen színek például az olíva vagy a szürke.

Szöveg: Gódor Virág

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, ittitt, itt, itt, itt, itt és itt

Forrás: itt, itt és itt 

Neked milyen stílusú a szalonod? Extra környezetben fogadod vendégeidet? Küldd el a képeket, hogy bemutathassunk a Fodrászinfó megújult oldalán! Címünk: kozosseg@fodraszinfo.com 🙂 Várjuk!

 

Közzétéve: 2017-12-07 20:29

tokeletes fodraszszalon szinvilag
tokeletes fodraszszalon szinvilag
tokeletes fodraszszalon szinvilag