Egy korszak vége – Szofrán Zsolt interjú

Szofran_Zsolt_interju_cover

Mint tegnap megírtuk, új időszámítás kezdődik a Schwarzkopf Professional-nél. A cég oktatási vezetője Szofrán Zsolt colorist volt, egészen 2020. március 11-ig. A váratlan helyzetről vele beszélgettünk. Interjú következik. 

Tegnap megjelent Havasi Krisztián, a Henkel Beauty Care Schwarzkopf Professional vezetőjének nyilatkozata oldalunkon, miszerint „Szofrán Zsolt ASK akadémia oktatási vezetővel elváltak útjaink, de továbbra is számítunk rá új oktatóközpontunkban, mint partneroktató, szaktanácsadó.” – kérlek, kommentáld ezt a döntést. Sokakat nagyon meglepett.

Ez egy nagyon friss dolog, hogy a Henkel Magyarország Kft. úgy döntött, hogy nem kívánnak velem tovább együtt dolgozni a jövőben, mint oktatási vezető.

Hány évet voltál a cégnél?

2011 óta dolgozom a Schwarzkopf Professional termékeivel és 2013 április-májusától a hajszínek hajfestések oktatója.

Szofran_Zsolt_interju_1

Szofrán Zsolt colorist

Azt gondolom, ez igen váratlan fordulat. Hogyan alakult ki ez a helyzet?

Az elválás nem az én döntésem volt. Én egy dolgot éreztem magamon az elmúlt időszakban: nagyon sokat dolgoztam, rengeteg feszültség volt az akadémia felújítás körül, elfáradtam és úgy éreztem, hogy változtatni kell több dolgon, amihez nem kaptam meg a teljeskörű támogatást. Tisztában vagyok vele, hogy a szakmai maximalizmusommal nem könnyű lépést tartani, de én ezt a márka és a fodrászok miatt tettem minden körülmény között. Végül sok tényező együtt állása miatt így alakult. Bármennyire is próbáltam mindent megtenni annak érdekében, hogy változás legyen a márka jövőjének fejlődése érdekében, más változtatást kaptam.

Meglepett a döntés?

Abszolút. Minden előjel nélküli volt, mindenre számítottam, de erre nem.

Tehát nem a márkában csalódtál, jól értem?

Dehogy. Én ebben a márkában hiszek. A felvetéseimmel, ötleteimmel engem mindig a jószándék vezérelt. Továbbra is azt szeretném csinálni, amit csináltam. Ha pedig így nem lehet, akkor meg fogom találni a módját, hogyan tudom tovább folytatni. Merthogy ugyanúgy felelősségemnek érzem azt, hogy az eddig tőlem tanuló, inspirálódó fodrászokat továbbra is képezzem a jövőben. Azt gondolom, feléjük is felelősséggel tartozom, mert egy fodrász ha leteszi a voksát egy márka mellé, nem rövidtávra teszi ezt. A Schwarzkopf Professional globális szakmai gondolkodásával én maximálisan együttműködök. 

Milyen változást szerettél volna az oktatásban?

Ne gondolj extrém dolgokra. Egyszerűen csak nagyobb felelősségi kört szerettem volna a gördülékenyebb és hatékonyabb munkavégzés miatt. Mindig az volt a célom, hogy a márka a legjobb fényben legyen feltüntetve és a fodrászok felé a maximumot nyújtsuk. Az elmúlt két-három évben nagyon sokat foglalkoztam azzal, hogy utánpótlást generáljak és felépítsek egy új oktatói csapatot, ami rengeteg energia és odafigyelés. Velük abszolút nem volt probléma, nagyon jól együtt tudtunk működni és fejlődni. A legfőbb probléma talán az volt, hogy a háttérben dolgozók feladatkörei nem voltak letisztázva. Mindenki mindent csinált, de senki semmiért nem volt felelős igazán. Rengeteg felesleges energia veszett el így.

Szofran_Zsolt_interju_2

Az utánpótlás, akiket említesz (Láng Boglárka, Sebestyén József, Madarász Viktor, Soós Violetta és Lukovics Dániel) hogyan fogadta a hírt?

Sokként érte őket. De mindenki sokkot kapott. Mindenki azt kérdezi, hogy most kitől fognak tanulni, fejlődni, kitől kapnak inspirációt. Elveszettnek érzik magukat ebben. Egyik oldalról ez nagyon jó érzés, máshonnan nézve pedig egy hatalmas felelősség és teher, megnehezítik az egész feldolgozását. Nem szerettem volna senkit se cserbenhagyni, de így alakult.

El tudod magad képzelni egy másik cég oktatójaként?

Én ezt szerintem nem tehetem meg, bármennyire is megtehetném. Érdekes helyzet, gondolkozom az alternatíván. Hamarabb tudnám elképzelni, hogy saját magamnak csináljak egy márkát.

Mi történik most?

Igyekszem feltöltődni, mert az akadémiafelújítás és -megnyitó (beszámolónkat itt találod – a szerk.) nagyon sok energiámat emésztette fel. Ősztől ugyan lehetőségem van az akadémián oktatni, mint külsős, de ennyire még nem látok előre.

Ezt visszalépésnek élnéd meg?

Teljesen más lehetőség, mint amit eddig csináltam.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt évekre?

Nagyon szerettem, imádtam és szívvel-lélekkel csináltam a munkát. Ezért fáj, hogy visszajelzésként azt kaptam meg, hogy minden rólam szólt, magam miatt tettem mindent. Pedig 2011-től teljesen háttérbe szorítottam a szakmai identitásomat és abszolút a márkának éltem. Nagy valószínűséggel könnyedén fel tudom építeni magam, mert ahhoz elég komoly nemzetközi és hazai hátterem van. Ez a tudás itt van bennem, nem vagyok kétségbeesve. Inkább egy picit fáj a helyzet és ezt az érzést kell feldolgoznom. De ez a helyzet egy új kaput fog kinyitni.

Szofran_Zsolt_interju_4

Mi van most benned?

Nagyon kettős. Egyik oldalról van egy óriási szabadságom, másik oldalról pedig a rossz érzés: amit száz évig csináltam, azt kirántották alólam.

Szalonnyitáson gondolkozol?

Minden benne van a pakliban. Minimális vendégbázisom van, ezért ez is egy lehetőség.  A koronavírus „szerencsés eset” most. Van időm gondolkozni. Közben pedig 8-10 ember jelezte már, hogy bármikor mehetek hozzájuk dolgozni. Nem szeretném elkapkodni a döntést.

Mit gondolsz, mi a szakmai sikered titka?

Talán az, hogy mindig volt egy vezérfonal, ami mentén haladtam. Ez nem más mint a szakmai maximalizmus és a márka egyértelmű és hiteles kommunikációja. Szerintem oktatófodrászként a legfontosabb, hogy a fodrászoknak mindig olyat nyújtsunk, ami több, amit átlagosan be tudnak fogadni. Ha 100%-ot adunk az embereknek, akkor abból lesz 60%. Ha 120%-ot, akkor abból kb 80%. Mindig többet kell adni és előre kell „húzni” az embereket. Ha csak azt adjuk, amit a mindennapokban bárhol megkapnak, akkor sohasem lesz változás. Ez a stratégia jól működött.

Koczka is többek közt ez a szemlélet és a velem való közös szakmai munka miatt döntött úgy, hogy a Schwarzkopf Professional szakmai csapatát erősíti.

2011-ben a Schwarzkopf Professional márka nem ott volt, ahol lennie kellett volna. Akkor nem volt szexi márka, hanem egy német, megbízható, klasszikus fodrászmárkának ítélték meg az emberek. Ez azóta teljesen megfordult. Innovatív és vonzó lett, jó anyagok magas hatásfokkal. Jelenleg nincs olyan területe a márkának, amiben ne lenne jelen a világpiacon. Az innovációk nagyon sokszor évekkel előremutatók.

Tudod amíg az akadémia nem pörgött annyira, én kicsit „pilot programként” működtem. Persze ez nem működött volna, ha Havasi Krisztián anno nem szavaz nekem bizalmat, amit ezúton is köszönök. Az eredményeket nézve pedig ez egy nagyon jó döntés volt úgy gondolom. Csakhogy a növekedéssel együtt a felelősségi kör bővítése elmaradt. A szakmai tekintélyem 100%-osan megvolt, de mint oktatási vezető, nem volt tekintélyem, és kellő hatásköröm a munkám elvégzéséhez.

Szofran_Zsolt_interju_3

Melyik időszak volt a legszebb számodra?

2013-2017-ig. Az IGORA bevezetését nagyon imádtam, meg az utána következő rengeteg color képzést, amit tartottam. A Royal Master Academy és Light képzések, melyek a visszajelzések alapján a legnagyobb változást adták a hajfestés szolgáltatások fejlődésében a Partnereink között. A BlondMe újra bevezetés is nagyon jó időszak volt. Legutóbbi kedves élményem pedig a tbh – true beautiful honest -hez köthető. Már az első ötletadó workshopon is ott voltam Hamburgban. Én is adhattam információkat a vegyészeknek a fodrászok igényeit tolmácsolva és most úgy működik a termék, ahogyan az ott elhangzott. Ez nagyon jó érzés.

Imádtam a Schwarzkopf Nightokat, ami a személyes ötletem volt 2014-ben. Akkoriban 10-15 fodrász vett részt az esti inspirálós esten, ma az akadémia megnyitón, és ezt megelőzően több ízben 120+ létszámmal vettek részt a kedves fodrász kollégák. Jó érzés ez is, hogy a szakmai csapattal megérte keményen dolgozni. Azon gondolkodtam, hogy tonnában mérhető már bőven a felhasznált szőkítőpor mennyisége, amit elhasználtunk a temérdek szőke és platina hajszínekhez. (nevet)

A másik nagy kedvenc a Color Influencer napok voltak, ahol az ország digitálisan aktív fodrászai közösen próbálhatták ki az újdonságokat, ők tesztelhettek mindent első kézből. Nagyon szerettem azt a közösséget is. Kb. órákig tudnék mesélni az elmúlt majdnem 10 évről!

Tudod, mintha a gyerekeim lennének a termékek. Nem könnyű elengedni azt amiben az ember hisz, és rengeteg energiát beletett. Biztosan nagyon jó lesz nekem, próbálok pozitívan hozzáállni a jövőhöz.

Amint megvan az új irány, feltétlenül beszámolunk róla oldalunkon. 

UPDATE: Szofrán Zsolt menő fodrászüzletet nyitott Color Frame Salon néven. Itt találod!

Szöveg: Hansági Dorka

Képek: Szofrán Zsolt

Ha tetszett az interjú, köszönjük, ha Te is megosztod kollégáiddal! 

Közzétéve: 2020-03-18 19:47

Szofran_Zsolt_interju_3
Szofran_Zsolt_interju_cover
Szofran_Zsolt_interju_1