Szalonmenedzsment tipp: a munkatársaid nem a családod

szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.3

A munkatársaid nem a családod: ez az elsőszámú szabály, amit szalonalapításkor érdemes eszünkbe vésni főnökként, ha a későbbiekben szeretnénk magunkat megóvni a komolyabb konfliktusoktól. Ezúttal összegyűjtöttük neked azt, miért is kell helyén kezelni a kollégákat és hogyan lehetséges megtartani azt a bizonyos három lépés távolságot. Szalonmenedzsment tippjeink következnek. 

Szalonmenedzsment: csapatmunka és professzionális hozzáállás a fodrászszalonban 

A csapat a munka miatt jött létre, ez az elsődleges feladata és funkciója ennek a közösségnek. Ha ez az alapvető érdek bármilyen módon sérül, akkor ezen változtatnunk kell. Akár drasztikus lépésekkel is, hiszen ezen a vállalkozás jó híre mellett akár a léte is múlhat.

Egy munkakörnyezetben teljesen más szabályok uralkodnak és egészen más a dinamikája, mint egy családnak, vagy baráti társaságnak. Éppen ezért mindig tartsuk szem előtt: a munkatársaid nem a családod.

1. A hibák elnézése a végtelenségig

Ha valaki folyamatosan hibákat követ el és problémákat okoz, vagy adott esetben a többieket fúrja, nem tehetjük meg azt, hogy állandóan elnézzük neki. Egy cégnél ez nem működhet így. Gondolj csak a sportra: ha valaki nem tudja az elvárt teljesítményt nyújtani a csapatjátékban, akkor egy idő után kispadra kerül vagy menesztik a csapatból. Ugyanez a szabály egy munkahelyen is. Az alkalmazott azért kapta meg a munkát, mert megfelelt annak a szintnek, amit elvártak a jelentkezéskor. Ha ezt egy idő után nem tudja hozni, akkor rossz munkaerővé válik, ekkor pedig a főnöknek lépnie kell. Ez nem személyes ellenérzés vagy rosszindulat, ez pusztán professzionális hozzáállás, amit mindenképp el kell sajátítania egy főnöknek, ha egy csapatért felel.

szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.1
Szalonmenedzsment: legyünk mindig következetesek csapatunkkal

2. Konzekvens viselkedés

Amit az egyik munkaerőtől elvárok, azt várjam el a másiktól is. Hidd el, a többi dolgozó motivációjának sem jó, ha valaki kilóg a csapatból és csak azért van még ott, mert nem meri a főnök megmondani neki, hogy már nem itt van a helye, vagy túl jó barát ehhez… Ha mégis így teszel, először a jól dolgozó kollégáid lelkesedését, majd egész egyszerűen munkaerőként őket fogod elveszíteni. Mérlegelj, mi éri meg jobban!

szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.1
Szalonmenedzsment: “Ha minden áron mi akarunk vezetőként a legjobb barátjuk lenni alkalmazottjainknak, az fordítva is elsülhet.”

3. Tudatosítás, iránymutatás és jófejség

Azért, mert te vagy a főnök és esetleg nem tekinted családodnak, közeli barátaidnak az alkalmazottakat, ne érezd magad kellemetlenül. Legyél barátságos a csapattal, de mindenekelőtt tudatosítsd bennük, hogy ők nem a barátaid. Ha belegondolsz, ugyanez vonatkozik a vendégekre is. Velük is kedvesek vagyunk, de alapvetően nem kötünk velük életre szóló kapcsolatokat és barátságokat, mert ők a klienseink, nem a barátaink. Persze ez utóbbi alól van kivétel is, de ez csak a szabályt erősíti…

szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.1
Szalonmenedzsment: egy csapat, közös érdek

4. Egy kis pszichológia: csapatdinamika

Egy csapatban – akárcsak a családban, – mindenkinek megvan a maga helye. Egy jó team dinamikájához pedig elengedhetetlen, hogy legyen egy csapatfőnök. Ha mi vagyunk a vezetők, akkor bizony nekünk kell őket terelgetni, és a mi vállunkon van a döntések súlya is. Ha minden áron mi akarunk vezetőként a legjobb barátjuk lenni alkalmazottjainknak, az fordítva is elsülhet, amivel elveszíthetjük mindenki bizalmát, végső soron tekintélyünk sérül. Egy jó vezető kiérdemli a tekintélyt és kollegái bizalmát és ezt bizony nem a kedveskedéssel szerzi meg! Ilyen esetekben mindig racionálisnak kell lennünk, és higgadt fejjel gondolkozni. Ettől még lehetünk mi a világ legjobb, legszuperebb és leglazább főnökei, és ez nem jelenti azt, hogy ne érezhetnénk jól magunkat a munkahelyen a csapatunkkal minden nap.

Szöveg: Kristóf Anikó
Képek: itt, itt, itt és itt

Szalonvezetőként neked mi erről a tapasztalatod? És mi a véleményed alkalmazottként? Várjuk tapasztalataid és jól bevált praktikáid kommentben itt az oldalon. Kicsit görgess lejjebb és már írhatod is véleményed! 😉

Közzétéve: 2017-12-05 19:58

szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.1
szalonmenedzsment tipp fodraszkozosseg szamara.1