Shaping Futures: fodrászati értékteremtés egy jobb életért

Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_cover

A Schwarzkopf Professional ASK Akadémia 2018. június 22-én sajtótájékoztatót tartott legújabb edukációs programjáról, amely a Shaping Futures nevet viseli szerte a világban. A program nem a professzionális világmárka egy újabb innovációja, hanem egy egészen új terület, amelynek főszereplői a hátrányos helyzetű fodrásztanulók.

A sajtótájékoztatón Havasi Krisztián, a Henkel Beauty Care Professional üzletágának vezetője mutatta be a világmárka történetét, innovatív szerepét és a Schwarzkopf Professional filozófiát, amelynek szerves része az edukáció. Elmondása szerint a Schwarzkopf Professional jelenleg több mint 90 oktatási központtal rendelkezik és ezekben a központokban évente kb. 650.000 fodrászt oktat. A Henkel 2020-ra 75%-os hatékonyságnövelést vállalt a 2012-es tényhez képest, amelynek középpontjában a környezetvédelemmel összhangban lévő értékteremtés is szerepet játszik.

A Schwarzkopf Professional elvei között nem csak a haj iránti szenvedély szerepel, de a szakmabeliek összekötése, immáron pedig a tanulni vágyó hátrányos helyzetű fiatalok támogatása is. A Shaping Futures nemzetközi szintű szociális kezdeményezés, amely 2010. novemberében indult, Magyarországon pedig az idei évben vette kezdetét. A program keretében a Schwarzkopf Professional munkatársai olyan hátrányos helyzetű diákokat kerestek fel, akiknek vágyai között a fodrászszakma elsajátítása szerepelt, azonban szociális és gazdasági helyzetük miatt nem engedhették meg maguknak saját képzésüket.

Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_054

Cél a fodrásztanulók támogatása

Az „INNOVA” Szociális Innovációs és Képzési Alapítvány és Stúdió D fodrászlánc képviselőinek köszönhetően kilenc iskola kilencven diákjának figyelmét hívták fel személyesen a kedvező lehetőségre, amelyben nemcsak a szakmai képzés, illetve a bizonyítvány megszerzése biztosított, de a későbbi állásinterjúk és gyakornoki elhelyezkedések egyaránt. A munka világába való integrálásban és a szakma különböző lehetőségeinek kipróbálásában – például szalonvezető, vagy colorist munkakör – a Studio D munkatársai és szalonjai segítenek tapasztalatot szerezni.

Az „INNOVA” Szociális Innovációs és Képzési Alapítvány támogatása mellett a program lelki mozgatórugói a Shaping Futures önkéntes oktatói (Zsekov Katalin, Hegedűs Zoltán, Marity Péter), akik szakmai tudásukkal támogatják a tanulni vágyó diákok életét. A sajtótájékoztató keretében Hegedűs Zoltán fodrászmester számolt be élményeiről, aki a program részeseként 20 év szakmai tapasztalat után úgy érzi, hogy ő maga is rengeteget tanul a jótékony munka keretében.

Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_054

A Shaping Futures üzenete a fodrászat által történő értékátalakítás, amelynek célkitűzései között szerepel a fiatal, tanulni és dolgozni vágyó diákok életének megváltoztatása, a szakmai tudás, illetve identitás átruházása. Mindezek mellett jelentős hangsúlyt fektetnek a piacképes tudás átadására is, ugyanis a tapasztalatok szerint a frissen végzett fodrászok úgy kerülnek a munka világába, hogy a legújabb technológiákat nem ismerik, valós szakmai kapcsolatokkal pedig nem rendelkeznek. A Schwarzkopf Professional biztosítja az elszánt szakembereket, a képzési eszközök és termékek beszerzését, a képzési létesítmények szervezését, a nonprofit szervezetek pedig – mint az INNOVA -, az elszánt fiatalok kiválasztásában, az önkéntesek elszállásolásában, és nem utolsó sorban a munkába állás előtti tanácsadásban és a kommunikációskészség kialakításában játszik fontos szerepet.

Shaping Futures: egy jobb élet biztosítása

A Shaping Futures 2010-ben csupán 110 diákot ért el, azonban az évek múlásával jelentős növekedés vette kezdetét. Jelenleg 30 országban tartanak fodrászképzéseket, amelyben 360 önkéntes vesz részt. A Shaping Futures legnagyobb eredményei között tudható a ma már 1932 képzett diák, akikből 50 százalék végérvényesen főállású fodrásszá vált.

Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_054

A Schwarzkopf Professional célkitűzése a jövőre nézve az elért eredmények növelése, illetve a Shaping Futures köztudatba való integrálása, a programterv szélesebb körű megismertetése és népszerűsítése hazai viszonylatban.

Szöveg és képek: Schwarzkopf Professional

Ha tetszett a cikk és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönjük a Like-ot és megosztást! 😉 

Közzétéve: 2018-06-26 22:41

Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_030
Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_018
Shaping_Futures_fodrasz_kepzes_021