#nefesdotthon, avagy egy balayage korrekció lépésről-lépésre

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_cover

Emlékeztek még a korábbi cikkünkre, amikor arra biztattunk titeket, hogy várjátok meg a fodrászatok újranyitását és fogadjátok el a lenövésetek? Most tanulságként elhoztuk nektek egy balayage korrekció történetét, amely kitűnően példázza az otthoni hajfestés veszélyeit, utólagos anyagi vonzatait. A cikkben Dr. Oroszné Csala Emőke munkájával és gondolataival találkozhattok: balayage korrekció lépésről-lépésre.

Az otthoni hajfestésből adódó nehézségek, ilyen a balayage korrekció

Az otthoni hajfestés nem újkeletű, azonban a jelenséget még inkább felerősíti a mindenki életét befolyásoló járványhelyzet. Jelenleg már a rendszeresen fodrászszalonba járó vendégeknek is megfordul a fejében a kísérletezésre való vágy, ha nem is csak esztétikai szempontból, de az unalom elűzése miatt is. A végeredmény azonban kevés alkalommal okoz felhőtlen pillanatokat, aminek következtében elindul a kétségbeesett megoldáskeresés. Ilyen “házi katasztrófákkal” elsősorban két esetben találkoznak a fodrászok: amikor a vendég egy otthoni balayage-t, illetve egy szőke hajszínt igyekszik elkészíteni. Ezek a próbálkozások foltossággal, rosszabb esetben a haj elvesztésével is járhatnak, ami végül komoly lelki gondokat is eredményez. A legtöbben bele sem gondolunk, hogy egy tönkretett haj regenerálódása (átlagos növekedés tekintetében) minimum két év, nem beszélve arról az anyagi vonzatról, amivel jár. Most egy gyakorlati példán, Dr. Oroszné Csala Emőke tapasztalatain keresztül mutatjuk be számotokra az otthoni hajfestés problematikáját.

Egy balayage korrekció lépésről-lépésre 

Dr. Oroszné Csala Emőke hairstylist, balayage artist oktatásain minden esetben kitér azokra a korrekciós esetekre, amikor a vendég otthon kísérletezik, majd elrontott frizurával érkezik a fodrászszalonba. A jelenlegi helyzetben még nagyobb az esély a nem professzionális otthoni hajfestésre, ezért a szakember most saját tolmácsolásában osztja meg velünk tapasztalatait a Fodrászinfó oldalán. 

Kiindulási alap:

A képen látható frizura valaha szép volt, de a vendégem végül saját maga is kezelésbe vette. A végeredmény egy foltos, kicsit sem esztétikus haj, amelyet a következő képeken láthattok.

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_9

Balayage korrekció lépésről-lépésre: ez például a kiindulás

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_8

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_7

Balayage korrekciós folyamat:

1) TŐFESTÉS: a javítást tőfestéssel kezdtem, amely több festéket is igénybe vett, mint az átlagosan felhasznált 40-50g + oxidálószer, hiszen kalapvonal alá is le kellett vinni az anyagot a szép átmenet érdekében. (A vendég alapja 50-50 %-ban keverve 5.N és 5NA  volt.)

2) IDŐ: mindez 20 perc anyagfelvitelt vett igénybe, amelyet a 35 perces hatóidő, illetve a 15 perces emulgálás követett.

3) SZŐKÍTÉS: ezután a haj szőkítése következett átmenet képzéssel, amivel megteremtettem a továbbiakhoz szükséges alapot. Ennél a pontnál 350 g szőkítőpor + oxidálószer felhasználásánál tartottam, mert a vendégemnek rengeteg haja van. (A szőkítési munka +4 órát jelentett.)

4) MELÍROZÁS: a melírozással folytattam a munkálatokat. Az arc kontúrjainak kiemelését kifejezetten szeretem, illetve a fejtetőn és a haj alsó részein is használtam melírokat.

5) TONIZÁLÁS: végül a tonizálás került a fókuszba, ekkor a 10NA és 9NA keverékét tettem a hajra 3%-os oxidálószerrel, ennek a mennyisége 120g + oxidálószer volt, amelyet 15-20 percig hagytam a hajon.

6) HAJ ÚJRAÉPÍTÉSE: egy ilyen roncsolt haj esetén, a hajszerkezet újraépítése elengedhetetlen feladat, amely még további 20 percet vett igénybe. Ezt követte egy 45 perc hajvágás és szárítás. 

Végeredmény:

A bemutatott balayage korrekció összesen 7 -7,5 órát vett igénybe, amely bizonyos esetekben tovább is elhúzódhat. A vendégek ilyen esetben nem kizárólag az anyagot, de a fodrász idejét is megfizetik, hiszen ez szinte majdnem egy egész napos kiesést jelent a szakember számára. A javítások egy ilyen hosszúsággal bíró haj esetén 50.000 Ft-tól indulnak, és a végösszeg függ a felhasznált anyag- és időmennyiségtől. 

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_4

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_2

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_5

A haj a személyiség és az identitás egyik legkifejezőbb eszköze. Ha tönkreteszed, a pszichédre is hatást gyakorol, a helyzet komolyságát pedig az a nem kevés összeg fokozza, amelyet végül a korrekciós folyamatokra kell kifizetned. Ne feledd, a fodrászat nem a drogériás dobozos hajfestékekről és az otthoni unaloműzésről szól, hanem egy komoly technikai és vegyi szaktudásról!

A következő Fodrászinfó cikkek még érdekelhetnek:

#1 Fodrászinfó #natural mozgalom: az egészséged többet ér a hajszínednél!

#2 Elrontott frizurák helyrehozása @Fodrászinfó Pro

#3 Eredeti hajszín visszaállítása

Tudj meg mindent a balayage-ról: 

Balayage: a szabadkezes melírtechnika népszerűsége töretlen

Hogyan lesz valaki balayage specialista fodrász?

Szöveg: Gódor Virág

Forrás és képek: Dr. Oroszné Csala Emőke

Hasznosnak találtad cikkünket? Köszönjük, hogyha lájkolod vagy megosztod sorstársaiddal a gondolatainkat! 🙂

Közzétéve: 2020-05-06 17:07

balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_9
balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_4
balayage_korrekcio_Oroszne_Csala_Emoke_7