Napi pozitív mantra – fodrászosan

pozitiv_mantra_fodraszosan_cover

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy ez az időszak eléggé túlterhelt. Érzelmileg, lelkileg és fizikailag mindenkin nagy a nyomás. Ezt pedig masszívan tudja tetézni az a tény is, hogy sokszor feleslegesen ostorozzuk magunkat. Gondoltad volna, hogy a legtöbb ember túl szigorú magához és feleslegesen bosszankodik olyan apróságokon, ami másnak valószínűleg fel sem tűnik? Írásunkkal segíteni szeretnénk és zöld utat adni nektek: merjetek a szabályaitokból engedni és lazítani. Pozitív mantra következik!

1. A hiba is a folyamat része

Szerintem te is tudod, hogy senki sem született géniusznak. Mindenkinek – így a fodrászoknak is – sokszor a saját hibájából kell tanulnia és közben arra törekedni, hogy ezeknek a számát a minimálisra csökkentse. Erre a legjobb „taktika” a folyamatos tanulás és önképzés. Fontos, hogy szakmaiságunkat mindig csiszoljuk és ne legyünk restek kérdezni például egy szakmai szemináriumon, bemutatón.

Persze nehéz megtenni az első lépést, de ne a többiekre koncentráljunk, hanem magunkra. Így ha valamit meg szeretnénk érteni, szeretnénk pontosan elsajátítani, akkor kérdezzünk.  

2. Ne hasonlítsd magad másokhoz, mert nem vagy ők

A hasonlítgatás, méricskélés nem újkeletű dolog, ám azt tudjuk, hogy nem visz előre. Örüljünk annak, ha különbözőek vagyunk és ne vágyjunk a „tucatságra”. Fodrászként különös kincs, ha valaki igazán egyedi, hiszen a vendégköre is ebbe a személyiségbe fog beleszeretni, ami valószínűleg munkáján is meglátszik. Tiszta haszon: ha egyedi, kiemelkedő vagy vendégeid számára is, akkor bizony lecserélhetetlen leszel.

3. Végtelen számú helyes út van

Az életben is és természetesben a fodrászatban is. Találd meg a neked megfelelőt és járd a saját utadat!

pozitiv_mantra_fodraszosan_4

4. Állj ki azért, amiben hiszel, akkor is, ha másoknak nem tetszik

A vitatkozás előre visz és hasznos, ha valódi érvek hangzanak el. Ha ebben vagy, merj kiállni véleményed mellett. A célod az érveid jófajta képviselése és ne mások meggyőzése legyen. Fodrászos példára vágysz? Ha tudod, hogy vendégednek az vágyott hajszín rettentő rosszul fog állni, akkor ezt vállald fel, mondd el neki és keressetek közösen kompromisszumot.

5. Tanulj azoktól, akik kritizálnak

Nem túl szép, de jellemző a kritizálás. Ezzel sokszor találkozhatsz az online térben is. Az esztelen vagdalkozás persze nem vezet sehová, ám a kritika átgondolása – és a valósnak vélt, kritizálandó dolgon való változtatás igazi gyümölcsöt terem. Kritikusaid kitartó munkájától fejlődhetsz a legjobban, így örömmel fogadd őket.

6. Gyengeségeidet tekintsd egyedi jellemvonásnak

Tudod, senki sem tökéletes! 😉 Legyél büszke magadra!

7. Tekints a múltadra kalandos életrajzként

…de legalábbis úgy, hogy az szakmai pályafutásodat miként építette. Most talán sok mindent rossz dolognak fogsz fel, közben ezek olyan tanítások voltak számodra, amitől soha nem lennél ma az, aki vagy.

pozitiv_mantra_fodraszosan_2

8. Ne becsüld alá a képességeidet, míg nem próbálkoztál legalább százszor

Tanulj, tanulj, tanulj, soha ne hagyd abba önmagad képzését. Most tedd ezt az online térben és élvezd, hogy van lehetőséged akár százszor is elismételni.  

9. Semmilyen problémád nem egyedi

Ha azt gondolod, te vagy az egyetlen a problémáddal… valószínűleg nagyon tévedsz. Tedd fel kérdésed a Fodrászinfó PRO-ban és biztosan lesz sorstárs, plusz válasz is!

10. Az intelligencia relatív, az önbecsülés nem az

Egy kicsit „fodrászosítva”: szakmai tudásod relatív, azaz másokéval bizonyos tekintetben összehasonlítható, ám az önbecsülésed nem az. A többiek érzéseit és gondolatait befolyásolni közvetlenül nem tudod, ám a magadét igen. Te pedig pontosan tisztában vagy azzal, hogy mit tudsz és mire vagy képes, így azt is tudod, hogy erre büszke lehetsz-e, vagy sem. Innentől kezdve minden csak rajtad áll.

11. Fejezd ki a haragodat kreatív módon

Dühös vagy valakire, valamire, esetleg az adott helyzetre? Vidd bele ezt a dühös energiát a kreativitásba. Ha művészetterapeuta lennék, azt javasolnám, fesd meg lelkiállapotod, majd elemezd kicsit. Jót fog tenni!

pozitiv_mantra_fodraszosan_3

12. Vedd körül magadat olyan emberekkel, akik azt akarják, hogy sikeres legyél

Talán ez a legfontosabb. Vedd körül magad olyan emberekkel a szalonban – vagy olyan helyre menj el dolgozni, – ahol és akikkel jól érzed magad, érzed a fejlődést és azt is, hogy van egy közös cél. Ne hagyd, hogy a negatív légkör leszívja az energiád, viszont „hagyd magad” feltölteni a munkád során. Ha boldog vagy a munkahelyeden, akkor az egész életed is sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

 

Fodrászos légkörre vágysz? Csatlakozz a Fodrászinfó PRO márkafüggetlen fodrászközösséghez:

Kattins!

Szöveg: Hansági Dorka

Cover: itt

Kép:  itt, itt, Pinterest

Ha tetszett ez a kis mantra és szerinted másnak is jól jöhet, köszönjük a megosztást! 

Közzétéve: 2020-03-24 15:29

pozitiv_mantra_fodraszosan_cover
pozitiv_mantra_fodraszosan_cover
pozitiv_mantra_fodraszosan_2