Továbbra is kötelező marad a maszkhasználat a fodrászszalonokban

maszkhasznalat-fodraszszalonokban-boritokep

Végre eljött az idő, hogy picit fellélegezzünk. A kormány a napokban már hivatalosan is bejelentette, hogy 5 millió beoltott után enyhít a meglévő korlátozásokon, a tegnapi nap folyamán pedig elértük a rátát. Ennek ellenére a fodrászszalonokban továbbra is kötelező marad a maszkhasználat, de sok más esetben könnyebbé válik az élet. Lássuk, mit érdemes tudni!

Maszkhasználat a fodrászszalonokban

Még mielőtt előre szaladnánk, fontos tisztázni, hogy minden olyan helyen, ahol egyszerre vannak védettséggel rendelkező, illetve védettséggel nem rendelkező személyek, kötelező marad a maszkhasználat. Ennek értelmében sem a boltokban, sem a tömegközlekedési eszközökön, de a fodrászszalonokban sem lehet még engedményt tenni, továbbra is kötelező a száj maszkkal történő eltakarása.

A megváltozott szabályokról dióhéjban

Szerencsére azért jó pár dologban szabadabbá válik az élet, ilyen például, hogy:

  • a kijárási tilalom és a közterületeken való maszkhasználat megszűnik. 
  • az üzletek, vendéglátó egységek és a szabadidős központok este 11 órás zárási kötelezettsége is törlésre kerül.
  • a települések belterületén már nem kötelező a maszkviselés, a 10 ezer fő feletti településeken pedig a polgármesterek nem szabályozhatják külön a közterületi maszkhasználatot.
  • bevásárlóközpontokban megmarad, de a közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.
  • védettségi igazolvány felmutatásával a 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül eljárhat például étterembe, moziba stb.
  • 200 fővel már megtarthatók a lakodalmak, 50 fővel az egyéb magánrendezvények is. Attól függően, hogy az események hol kerülnek megrendezésre (pl.: étterem, szálloda), a helyszín védelmi intézkedései vonatkoznak a résztvevőkre. 
  • a házasságkötés mint szertartás és a temetés nem minősül rendezvénynek, ezért nem esnek korlátozás alá. Ennek ellenére mindkettő esetében igaz, hogy a védelmi intézkedéseket az egyházak meghatározhatják.
  • a kulturális– (kivéve: a zenés táncos rendezvények), a sport–, a zárt térben tartott–, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak mind meglátogathatják. 
  • A zenés és táncos rendezvényeken kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.
  • 500 fő alatti rendezvény esetén, bárki részt vehet a programokon. 

Az új szabályok hatályba lépése

“A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő rendelet az ötmilliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásának másnapján lép hatályba” – olvasható a kormany.hu honlapján. Eszerint a mai naptól (2021. május 23-tól) a fent olvasott új szabályok mind életbe lépnek

 

Készítette: Fodrászinfó

Forrás és szöveg: kormany.hu

Kiemelt kép: itt

Lájkold és oszd meg cikkünket – köszönjük! 🙂

Közzétéve: 2021-05-23 14:45