Maszkhasználat a fodrászatokban

koronavirus_fodraszszalon_maszkhasznalat_cover

A legújabb szigorítások sok helyen kötelezővé teszik a maszk használatát, ám az eddig nem volt világos, vajon a fodrászatokban is kötelező érvényű-e. A minap megérkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos állásfoglalása e kérdésben. Mutatjuk, milyen választ kaptunk!

Kötelező maszkhasználat a fodrászszalonban?

Ha csak ez érdekel, elmondjuk előre: NEM. 

Ám a maszk elhagyása adott esetben nagy kockázattal járhat, ezért érdemes megfontolni saját szabályaink szigorítását, önmagunk és környezetünk védelme érdekében.

Higiénés előírások a fodrászatokban

A szépségszalonokra vonatkozó higiénés előírásokkal kapcsolatos megkeresésére válaszolva, a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adta:

“Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet mai napon hatályos állapota szerint:

1. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles  

a) a tömegközlekedési eszközön,

b) – a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) vendégei kivételével – az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Törvény) alapján:

üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak;”

Szolgáltatási tevékenység nyújtása céljából létesített épület nem felel meg a Törvényben leírt üzlet definíciójának.

Fentieket figyelembe véve a szépségszalonban dolgozó, illetve szolgáltatást igénybe vevő személyek számára a jogszabály nem állapít meg maszkviselési kötelezettséget.”

brit_fodraszszalonok_koronavirus_cover

A WHO ajánlása

“Hangsúlyozom, hogy a WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható,  ezért került a magatartási  útmutatóba javaslatként a szépségipari szolgáltatást végző számára is a maszkviselés.  

Jellemzően a szolgáltatást igénybe vevő a kezelés jellege miatt nem tud maszkot viselni.

A járvány jelenlegi szakaszában is a fertőzés terjedésének megakadályozását szolgáló megelőző szabályokat (egészséges személy, személyi higiéné betartása, távolságtartás, csoportosulás kerülése, fokozott fertőtlenítés, szellőztetés) kell a szalonok tevékenységére a lehetőségekhez mérten adaptálni és a legszigorúbban betartani.

A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.

§  Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek igénybe bármilyen szolgáltatást, álljanak munkába, menjenek közösségbe.

§  Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.

§  A szépségszalonban javasolt figyelmeztető táblák kihelyezése a gyakori és helyes kézmosásról, kézfertőtlenítésről. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

§  A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges a különböző helyiségekben.

§  A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.

§  Az adott tevékenység során használt eszközök felületének rendszeres, felhasználók és vendégek közötti fertőtlenítése rendkívül fontos.

§  A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert.

§  Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.

§  A zsúfoltság elkerülése érdekében amennyiben lehetséges, javasolt az előzetes, on-line időpont foglalás lehetőségét biztosítani, illetve a helyszínen is a készpénzmentes megoldásokat (bankkártya, okos eszközök) helyezni előtértbe.

§  Zárt térben történő tevékenységek esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre az egyedi lehetőségek függvényében.”

Bár a COVID első hulláma alatt kérdeztünk Duda Ernő virológus professzortól. Gondolatait most is érdemes meghallgatni: 

A fodrászat most „veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

Készítette: Fodrászinfó

Lájkold és oszd meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson az infó. Köszönjük!

Közzétéve: 2020-09-22 14:54