A hajvágós videók és grafikák nyomában: Mahsa Amini halála ellen tiltakozik a világ

mahsa-amini-halala-cover

Masha Amini halála az egész világot megrázta.

Az elmúlt hetekben hajvágós videók és grafikák árasztották el az internetet. Masha Amini halála az egész világot megrázta, az iráni nők ezekkel a tartalmakkal tiltakoznak és tüntetnek a vallási elnyomás ellen.

Hajvágás mint a vallási elnyomás szimbóluma

Aki egy pillanatra nem figyelt értetlenül figyelhette a közösségi médiában feltűnő, rengeteg hajvágós grafikát és videót. Nők ezrei döntöttek úgy, hogy Masha Amini tragédiája után megszabadulnak a hidzsábtól és hosszú tincseiktől, ezzel felhívva a figyelmet az iszlám vallás elnyomására. 

Masha Amini halála

Masha Amini, kurd származású, 22 éves nőként 2022. szeptember 13-án Teheránba utazott, hogy meglátogassa családját. Amikor a fővárosba ért, az iszlám erkölcsrendészet úgy ítélte meg, hogy Masha nem megfelelően viseli a hidzsábját – a fejkendő nem fedte eléggé a haját -, ezzel pedig megsértette az ország erkölcsi törvénye által a nőkre előírt konzervatív öltözködési szabályokat.

Ennek következtében a fiatal lányt letartóztatták. A szemtanúk elmondása és a család beszámolói szerint Mahsa Amini-t a rendőrök berángatták egy furgonba, majd kegyetlenül megverték a fogdába vezető út alatt.  A történtekről videó is készült, melynek végén Masha látható a kórházi ágyon fekve.

mahsa-amini

Kép forrása: revcom.us

Szemben a szemtanúkkal az iszlám erkölcsrendészet tagadta az állításokat és úgy nyilatkozott, hogy a lány szíve azonnali hirtelenséggel megállt. Más beszámolók szerint Amini már agyhalottan került a kórházba. A lány három napon keresztül kómában feküdt, mígnem szeptember 16-án elhunyt.

Egy nappal később, a nő temetésén tüntetések kezdődtek, melyeket a rendőrség oszlatott fel. Ezt követték a social media platformokon megjelenő hajvágós tartalmak, amiken az iráni nők dühüket, szomorúságukat és csalódottságukat reprezentálják. Tiltakozásuk jeleként voltak, akik a videó készítése közben hidzsábjukat el is égették. 

Amini halála kapcsán az Amnesty International és a Human Rights Watch is nyomozást kért. 

Mahsa Amini halála után felbukkanó grafikák

hajvago-grafika-1

hajvago-grafika-6

hajvago-grafika-3

hajvago-grafika-4

hajvago-grafika-5

hajvago-grafika-7

hajvago-grafika-2

 

Készítette: Fodrászinfó

Forrás: https://thenewsdept.com/trending/157822.html?amp=1 és 444

Képek: Instagram

Közzétéve: 2022-10-03 14:28