Magyar versenyzők munkái az OMC Championship 2020 eseményén

OMC championship 2020

Az OMC Championship 2020 esemény a pandémia miatt online, nagy sikerrel került megrendezésre. Korábbi cikkünkben már bemutattuk a versenyeredményeket, ezúttal a hazai indulók munkáit gyűjtöttük össze. Bár a magyar mezőnyben dobogós eredmény nem született, fontosnak tartjuk megmutatni a magyar munkákat és a színfalak mögé pillantani a versenyzők beszámolói által. Méltán büszkék lehetünk rájuk! Olvass tovább a részletekért!

2020 mindenkit új helyzet elé állított: egyik pillanatról a másikra minden lehetőségünk az online térbe szűkült. Így volt ez az OMC világbajnoksággal is, ahol a vezetőség azonnal a verseny online megrendezése és a versenyzők támogatása mellett döntött ahelyett, hogy elhalasztották volna a megmérettetést. A világszervezet nagylelkű felajánlásának köszönhetően, a verseny regisztrációt ingyenessé tették, ezzel is támogatva minden vállalkozó szellemű szakembert abban, hogy a fókusz az alkotáson maradjon.

A versenyre 10 hazai nevezés érkezett fodrász versenyszámokban, 7 sminkben és 2 körömépítésben. Felkerestük a versenyzőket, hogy bemutathassuk munkáikat!

Hajas László, a Magyar Fodrász-Kozmetikus-Körmös Közhasznú Egyesület elnökének (MFKKKE) gondolatai a világbajnoksággal kapcsolatban 

“Egy rendkívüli verseny, egy rendkívüli időszakban!

Az egész világra kiható vírusjárvány egy új helyzet elé állította a világszervezetet, az OMC-t is. A 2020 szeptemberi párizsi világkupa elhalasztására reagálva hirdették meg az első online világkupát, amelyen nevezési díj nélkül indulhattak a versenyzők. Talán ennek a rendkívüli helyzetnek köszönhetően, még soha nem látott számú induló vett részt, hiszen több mint 50 országból, több mint 2000 versenyző vett jelentkezett az összesen 38 versenyszámban.

Nagyon büszke vagyok, hogy ebben a nehéz időszakban is volt energiájuk és kreativitásuk a magyar versenyzőknek, és ennyien elindultak ezen az első online világbajnokságon! Magyarországot 19 versenyző képviselte, minden szépészeti szakágból, hiszen 9-en neveztek be női fodrászatból, 7-en indultak a különböző smink kategóriából, 2-en a körmös versenyszámokból és egy versenyző indult férfi kategóriában. A magyar versenyzőkön kívül sikeresen szerepeltek a már rutinos zsűri tagjaink is: Váradi Katalin, Ress Károly, Dr. Steinerné Csirik Erzsébet és Kovács Gabriella. Büszkék vagyunk a hazai trénerekre is; a legjobb tréner díjat kapta idén a világszervezettől: Kászonyi Ildikó, Ress Károly, Sipos Zita és Sikari Edina. Továbbá elismerést vehetett át Váradi Katalin, aki a szakmáért nyújtott teljesítményéért Achievement kitüntetésben részesült.

Sajnos a dobogót nem sikerült senkinek elérnie, de Kovács Barbara nagyon közel került hozzá, hiszen a kereskedelmi esküvői smink kategóriában a 4. helyezést érte el 156 induló közül!

Én azt szoktam mondani, hogy legyen az bármi: bemutató vagy verseny, a ráhangolódással, a felkészüléssel, a gyakorlással én magam fogok a legtöbbet fejlődni! Ezért szeretnék gratulálni mindenkinek, aki felkészült, gyakorolt és elküldte a munkáját a világkupára, hiszen ezzel biztos, hogy sokat tanult és fejlődött!”

OMC Fodrász Világbajnokság 2020: magyar versenyzők munkái

Bozsics Katalin fodrászmester

Ladies commercial salon cut versenyszám

(72 versenyzőből 12. helyezés)

 

„Kászonyi Ildikó és Kászonyi Gergő segítségével, az ő üzletükben készültem fel a versenyre. Mindenki együtt ötletelt, a versenymunkát közösen gyúrtuk össze, majd én készítettem el. Egy ilyen megmérettetés rengeteg idő, energia és pénz: alapos felkészülést igényel, több babafejet, amin levágod a végleges formát és sok anyagot, amit közben használsz. De mindez megéri, mert a versenyzés összehoz és nem hagy ellustulni. Számomra a versenyzéssel gömbölyű az élet”

OMC_magyar_versenyzok_Bozsics_Katalin_1
OMC_magyar_versenyzok_Bozsics_Katalin_3
OMC_magyar_versenyzok_Bozsics_Katalin_2

Bozsics Katalin munkája

Dávid Tamásné Ágnes, női-férfi fodrász

Gents Technical fashion versenyszám

(34 versenyzőből 11. helyezés)

Gents CommerTial cut versenyszám

(63 versenyzőből 12. helyezés)

„Azért indultam a versenyen, mert szeretem a kihívásokat, s ha már kiutazni nem lehetett, így is kicsit kipróbálhattam a külföldi verseny izgalmait. A felkészülés az üzletben történt, jó pár hétig gyakorolgattam, mire egyáltalán le mertem fényképezni. Anyagi szempontból szerencsém volt, mert már rendelkeztem babafejjel, amivel minden évben részt veszek az itthoni klasszikus versenyeken. Ezért sem világosítottam fel jobban a hajat, mert féltettem.

Segítőim most nem voltak, de rengeteg inspirációs videót és képet megnéztem. Nagy élmény volt nézni az eredményhirdetést, az egész családom nekem drukkolt. Ha lesz lehetőségem, biztosan elindulok jövőre is, bár akkor már szeretnék több kategóriában megméretni. Gratulálok mindenkinek, aki elindult! Szerintem nem a dobogó, vagy a verseny megnyerése a fontos, hanem a bátorság az elinduláshoz!”

OMC_magyar_versenyzok_Davis_Tamasne_2
OMC_magyar_versenyzok_Davis_Tamasne_1

Dávid Tamásné Ágnes munkája

Erős Sándor fodrászmester

Fashion Gala Style versenyszám

(81 versenyzőből 13. helyezés)

Fashion bridal Style versenyszám

(116 versenyzőből 12. helyezés)

„Egy versenyre való felkészülés mindig egy hosszú folyamat része. Mikor eldöntöttem milyen kategóriákban indulok először elkezdődött az ötletelés, milyen színeket, formákat, technikákat használjak, mi az, ami jól mutat, mi az, ami megfelel a mostani versenykiírásnak, mivel meg voltak adva az irányadó frizurák. Természetesen ezek az ötletek napról napra változtak, fejlődtek, tovább gondoltam őket. Utána jött a gyakorlás, a próbálgatások, sok-sok óra, mire végül az ötletek valós formát öntöttek. Segítőim elsősorban olyan tehetséges fodrászok, akiknek a munkáit látva sokat inspirálódtam. Itt említeném meg Olga Ivanitsá-t, akinek volt szerencsém részt venni az online kurzusán. Ez egy olyan töltet volt, ami nem csak a versenymunkára, hanem a mindennapi munkámra is kihatott, sokat fejlődtem technikailag és változott a látásmódom is. Mindenkinek azt tanácsolom, akár versenyzik, akár nem, a lényeg, hogy folyamatosan fejlessze magát. 

Én szeretem a versenyhelyzeteket, azt amikor egymás mellett dolgozunk és látjuk a másik munkáját, hiányzott az a adrenalin és az a légkör, ami egy ilyen világbajnokságon lenni szokott. Ez engem mindig csak még jobb teljesítményre sarkall. Ez az online megmérettetés is azt tanította, hogy gyakorlásból sosem elég. Vannak dolgok, amiket utólag másként csináltam volna, de ettől függetlenül büszke vagyok a munkáimra és örülök, hogy ha ilyen módon is de részt vehettem a versenyen. Alig várom, hogy megrendezésre kerüljön Japánban a következő világbajnokság. Addig meg tovább ötletelek, és mindent megteszek, hogy felkerüljön a polcomra a következő trófea.”

OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_5
OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_6
OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_4
OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_2
OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_3
OMC_magyar_versenyzok_Eros_Sandor_1

Erős Sándor munkája

Harmath Norbert fodrász

Junior Ladies hair by night versenyszám

(15 versenyzőből 10. helyezés) 

Junior Ladies creative style versenyszám

(21 versenyzőből 9. helyezés) 

„Most indultam először a világbajnokságon, és ebben a trénerem, Bozsics Katalin segített nekem, amiért hálás vagyok és ezúttal is szeretnék neki köszönetet mondani itt is. Öt hónapig készültem szinte napi gyakorlással a szalonmunka mellett. Számomra a kihívás az volt, hogy egy ilyen csoda munkát készítettem és megmérethettem magam a világban. Egyébként 9. helyezést értem el, aminek bár örültem, és tanultam is belőle: legközelebb még jobban oda kell figyelnem és oda kell tennem magam, még többet kell gyakorolnom. A versenyzést nem hagyom abba, újabb megmérettetéseken fogok részt venni.” 

OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_1
OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_6
OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_2
OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_4
OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_3
OMC_magyar_versenyzok_Harmath_Norbert_5

Harmath Norbert munkája

Homenik István Aranykoszorús Fodrászmester, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) mestervizsga bizottság elnöke

Ladies commercial salon cut versenyszám

(72 indulóból 13. helyezés)

„A versenyfelkészülésem 2019 februárban kezdődött. Készültem volna egy meghívásnak eleget téve a Magyarország Hajvágó Művészei elnevezésű színpadi fellépésemre, amit végül a vírushelyzetre való tekintettel novemberre tettek át a szervezők. A gondolataimban már volt egy koncepció, amit mindenképp színpadra szerettem volna vinni. Tervezgettem, ötleteket gyűjtöttem. Aztán újabb elhalasztásra került és ezekben a napokban kaptam a hírt, hogy a világbajnokságot online fotópályázatként rendezik. Szeretek minden évben alkotni valami maradandót, azonban azt éreztem, hogy a vírus miatt nem volt lehetőség a közönségnek kedveskedni szakmai gondolatokkal és látvánnyal, ezért eldöntöttem, hogy a tervezett koncepcióm a részvételi lehetőséget kihasználva a világbajnokságra készítem el. Tehát nekem előbb volt meg a tervezett koncepcióm, így már csak ,,rendezvényt és kategóriát” kellett találnom arra, hol tudnám bemutatni szakmai gondolatom. Talán nevezhetjük úgy, hogy megtalált a Világbajnokság lehetősége. Teljes felkészülésem mondhatni egyedül zajlott, néhány gyakorló verseny babafejet használtam el. Ember Dezső volt az, akivel megbeszéltem a koncepció néhány részletét, főleg a színek és azok elhelyezéseit illetően. Dezső tudása és rálátása mindig naprakész, ezért örömmel kérem ki és fogadom szakmai véleményét.

Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga bizottság Elnökeként szívből szeretnék gratulálni minden hazai kollégáimnak a 2020-as OMC versenymunkáikhoz, úgy érzem, büszke lehet minden induló, hiszen valóban látványos és gyönyörű munkák születtek, továbbá bízom abban hogy egyre több magyar indulója lesz a hazai és nemzetközi versenyeknek.”

OMC_magyar_versenyzok_Homenik_Istvan_3
OMC_magyar_versenyzok_Homenik_Istvan_2
OMC_magyar_versenyzok_Homenik_Istvan_1

Homenik István munkája

Jójárt Emese Natasa férfi-női fodrász

Ladies fashion gala style versenyszám

(81 versenyzőből 13. helyezés) 

Ladies fashion evening style versenyszám

(127 versenyzőből 12. helyezés) 

Ladies fashion bridal style versenyszám

(116 versenyzőből 12. helyezés) 

Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász

Ladies fashion Evening style versenyszám

(81 versenyzőből 12. helyezés) 

Ladies fashion bridal style versenyszám

(116 versenyzőből 12. helyezés) 

„A versenyre hónapokon keresztül készültünk, több próba frizura készült ez idő alatt, míg megtaláltuk azokat a frizurákat, amiket úgy gondoltunk, hogy a tudásunkat, egyéniségünket tükrözi és természetesen a verseny kiírásoknak megfelelően. Mi ketten együtt készültünk, csak egymásra számíthattunk. A vírushelyzet miatt, nem is tudtunk segítséget kérni, hiába szerettünk volna.

Mi az egész felkészülés alatt dolgoztunk, így amikor végeztünk a vendégeinkkel, nekiálltunk gyakorolni. Sokszor hajnalig, hétvégeken, ünnepnapokon is gyakoroltunk, hogy tökéletesítsük a formákat. Nem volt egyszerű, voltak jó és rossz pillanatok is, de mindketten úgy gondoljuk, hogy megérte! A ruhákat a babákra varrattuk, majd még azokon is alakítottunk, az ékszereket mi készítettük, ahogy a sminkeket is. Az igazi kihívás számunkra az volt, hogy az inspirációk alapján tudjunk valami egyedit alkotni, úgy, hogy mégse térjünk el a kiírástól. Mindez ne legyen sok, de kevés sem, és hogy az összkép egy egészet alkosson.

Ez a verseny sok mindent tanított nekünk, például, hogy a közös munka mindig előre visz, mindig van mit tanulni és hova fejlődni, de együtt, közösen sok mindenre képesek vagyunk! Tervezzük még a versenyeket, folyamatosan gyakorlunk most is.”

Jójárt Natasa másodéves tanuló, aki a kora miatt a felnőtt, végzett fodrászok között indult a mezőnyben.

OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_10
OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_5
OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_2
OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_8
OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_3
OMC_magyar_versenyzok_Jojart_Natasa_Emese_7

Jójárt Natasa és Jójártné Szeibert Natália munkája

Kászonyi Gergely fodrászmester

Ladies commercial salon cur versenyszám

(72 versenyzőből 12. helyezés)

Ladies Fashion pro-cut versenyszám

(76 versenyzőből 10. helyezés)

„Igazából mi már egy jól összeszokott csapat vagyunk: sokadik éve Kászonyi Ildikóval és Bozsics Katalinnal történik a felkészülés. Egy ilyen kaliberű verseny előtt egy-két hónappal kezdünk el intenzíven találkozni. Az előtte lévő időszakban folyamatosan megosztjuk egymással az inspirációinkat, majd a találkozón összehangoltan egymás inspirációit átbeszéljük és mindenki véleménye alapján összegyúrunk egyénenként egy személyre szabott frizurát, amit mindenki saját magának álmodik meg, az egyediségét megtartva.

Számomra a legnagyobb kihívás az volt, hogy teljesen hordható hajakat próbálják az OMC szabályzatának megfelelően elkészíteni. A legfőbb szabály ugyebár a hordhatóság és a maximum két szín használata volt, amit sajnos nem minden helyezett tartott be. Mivel volt már olyan év, amikor mi is megpróbálkoztunk egy harmadik színnel és azt nem díjazták, ezért idén teljesen a szabályzatnak megfelelően készítettem a munkáimat.”

OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_2
OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_4
OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_3
OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_6
OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_5
OMC_magyar_versenyzok_Kaszonyi_Gergely_7

Kászonyi Gergely munkája

Kászonyi Ildikó Aranykoszorús mesterfodrász

Ladies commercial salon cur versenyszám

(72 versenyzőből 14. helyezés)

„Csapatban készültünk az OMC Hairworld online versenyére Bozsics Katalin és Kászonyi Gergely segítségével. Eleinte úgy volt, hogy csak trénerként veszek részt a felkészítésben, de a hév és a szakmai múltam hajtott előre, ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy nevezzek a versenyre. Egész nyáron küldtük egymásnak az inspirációs képeket, az összeállításokat és a formákat. Maximálisan kihasználtuk az online felületek adta szabadságot: sem idő, sem hely nem kötött minket a felkészülés során. Mindent megosztottunk egymással, ami megfogott minket és utána átbeszéltük és szelektáltuk az anyagokat. Hosszan gyakorlás következett, majd a végleges forma kialakítása során az önálló elképzelés kapta a legnagyobb hangsúlyt.

Megfelelni, topon lenni, előre menni, újat látni és tanulni, számomra ezek a legfontosabbak egy-egy verseny során. Látom már most is a hibáimat és azt, miben kell még fejlődnöm. A következő megmérettetés az Európa Bajnokság lesz.”

OMC_magyar_versenyzok_Miskolczi_Kaszonyi_Ildiko_3
OMC_magyar_versenyzok_Miskolczi_Kaszonyi_Ildiko_1
OMC_magyar_versenyzok_Miskolczi_Kaszonyi_Ildiko_2

Kászonyi Ildikó munkája

OMC Smink Világbajnokság 2020: magyar versenyzők munkái

Harcziné Hanó Adrienn kozmetikus, sminkes

Ladies Smokey Eye makeup versenyszám

(134 versenyzőből 12. helyezés)

Ladies commercial bridal makeup versenyszám

156 induló 10. hely

„Két versenyszámban neveztem. A Smokey Eye kategóriára Asztalos Krisztinával készültünk, a Classic Bridal kategóriára én álmodtam meg a sminket. Segítségemre volt még Sipos Zita, aki hasznos szakmai tanácsokkal látott el.A versenyre való felkészülés nagy koncentrációt és összehangolt csapatmunkát igényel. Heti sok-sok óra gyakorlás, természetesen munka és család mellett. Korábban még sosem indultam nemzetközi versenyen, rögtön ezzel a világbajnoksággal kezdtem. Szerettem volna olyan munkát alkotni, amire büszke lehetek és ami méltó egy világversenyhez. Pozitív vagyok és alázatos a szakmával szemben. Viszont hajlamos vagyok magam alul értékelni, ami természetesen nem jó. Látva a versenyre készített munkámat, úgy érzem, jó úton vagyok és nyugodtan lehetek magabiztosabb. A közeljövőben mindenképp szeretnék még versenyeken indulni.” 

Reni_OMC_ SmokeyEyes_Harczine Hano Adri (1)
Lili_OMC_Classic Bridal_2_Harczine Hano Adri (1)

Harcziné Hanó Adrienn munkája

Modell: Hamikus Renáta, Fotó: Károlyi István, Styling: Farkas Kitti, Haj: Bednárné Susán Erika

Modell: Sztán Lili, Fotó: Károlyi István, Styling: Csikós Anikó, Haj: Gergely László, Helyszín: Decointeriors Szeged

Hintenberger Máté fodrászmester

Stage Make-up versenyszám

(81 versenyzőből 12. helyezés)

„A 2020-as verseny számomra több szempontból is különleges volt. Nem csak azért, mert online fotópályázat keretein belül szervezték meg, hanem mert stage makeup kategóriában indultam és nem fodrászatban. Ezt nem így terveztem, csak a fodrászaton túl a sminkelés is nagyon érdekel, és nagyon hasznos is számomra. Három éve kezdtem el egy képzést Dudás Barbaránál, idén pedig Sipos Zitánál folytattam a sminkelés művészetét. Akkor még eszembe sem jutott, hogy induljak sminkversenyen, pláne az nem, hogy az OMC által szervezett Világbajnokságon. Sipos Zitánál elkezdtünk közösen kidolgozni egy formát, majd Zita feltette a kérdést: „Ne küldjük be a VB-re?” Sokat nem gondolkodtam, azonnal igent mondtam!

Örülök, hogy így tettem, hiszen életem első sminkversenyén stage makeup kategóriában 81 versenyző közül a 12. helyezést sikerült megszereznem. Persze ehhez a munkához sok fantasztikus szakember munkája kellett. Köszönöm tréneremnek Sipos Zitának, modellemnek Rea Millának és Libor Annának, a tökéletes fotókat Kaunitz Tamásnak, a fejdíszt Dobos Ágnesnek. A sminkelésben, amit leginkább szeretek, hogy senkinek nem kell megfeleljek! Csak is az élvezet, amit a sminkelés nyújt nekem. Már ezért is megérte, de azt gondolom, hogy minden verseny tanít és fejleszt! Persze fontos, hogy meglássuk az apróságokban is a lehetőségeket.”

OMC_magyar_versenyzok_Hintenberger_Mate_4
OMC_magyar_versenyzok_Hintenberger_Mate_3
OMC_magyar_versenyzok_Hintenberger_Mate_2

Hintenberger Máté munkája

Hovorka-Miskolczi Kinga ezüstérmes világbajnok sminkmester

Ladies commercial bridal makeup versenyszám

156 induló 8. hely

„A versenymunka elkészítésénél a jövő évi smink- és színtrendeket vettem figyelembe. Vonalvezetésben az előremutató jegyeket ötvöztem a klasszikus satírozási elemekkel. 15 éve versenyzem, így elég nagy rutinom van már, nem szoktam hosszú időt szánni a felkészülésre. Ezt a sminket random készítettem, lefotóztuk, és elküldtem. De alapjáraton a versenyzés rengeteg munka, idő, pénz. Ezeken az évek elteltével és a rutin megszerzésével lehet csökkenteni. Az igazi kihívás ezen a versenyen nekem az volt, hogy a fotón is ugyanazt adja vissza a smink, mint élőben. Hiszen így nem látszik annyira a ragyogás, nem tudunk palástolni semmit, csak a gyönyörű, tiszta munka számít. Engem minden megmérettetés arra tanít, hogy a szakmában a legfontosabb az alázat, a folyamatos fejlődés és a precizitás. Trénerként mindenképp részt veszek a következő versenyen, saját munkával még gondolkozom, hogy elinduljak e más versenyszámban.”

Modell: Sztojkó Flóra

Haj: Gergely László mesterfodrász

Fotó: Miklai Pepe

OMC_magyar_versenyzok_Miskolczi_Hovorka_Kinga

Hovorka-Miskolczi Kinga munkája

Kovács Barbara kozmetikus- és sminkmester, többszörös Magyar Bajnok, kétszeres Európa Bajnok ezüst érmes

Ladies commercial bridal makeup versenyszám

156 induló 4. hely

„Ez a 24. év, mióta versenyzek, így ez azt hiszem elég hosszú idő ahhoz, hogy az ember sok mindent megtapasztaljon, tanuljon, rutint szerezzen. Mint mindegyik megmérettetésben, ebben is benne volt, hogy akárhányadik is lehetek, hiszen mindig erős a mezőny. Nagyon nagy boldogság és öröm számomra, hogy ilyen szép helyen végeztem! Benne lenni az első ötben, mindannyiunk álma! A versenyre a kategória és az ehhez megfelelő modell kiválasztása után a megálmodott, természetes hatású, a kiírásnak megfelelő, hordható menyasszonyi sminket próbáltam festeni. Bevallom, ez a legnehezebb. Eltalálni, hogy meddig mehetsz el erősségben, színben és formában, mitől lesz ez jobb, mint a többi. Ne legyen kevés, de sok sem. Na, ehhez kell a rutin, a sok tapasztalat, egy profi fotós, meg természetesen Fortuna Istennő és nem utolsósorban egy olyan tréner, akire mindig számíthatsz. Sipos Zita rábólintott és megerősített abban, hogy jó úton járok az elképzelésemet és a kivitelezést illetően is. Neki ezúton is köszönettel tartozom!

Szeretem a szépet, a harmóniát. A kíváncsiság is hajt mindig, vajon sikerül-e olyat festenem, amivel azonkívül, hogy én tudok azonosulni, a zsűri elismerését is elnyerem. Ez most végre sikerült! Mint minden verseny, ez is megerősített abban, hogy nekünk, magyaroknak, ott a helyünk a világelsők között. Fantasztikus eredményekkel büszkélkedhetünk, örülök, hogy most én is hozzátehettem ehhez. Ha már ilyen szép évkezdésem volt, úgy gondolom, nem szabad leállnom. Most kaptam egy hatalmas lendületet, ami visz tovább, ott a helyem a következő világversenyen is!”

Modell: Páger Ramóna (Avantage)

Fotós: Kaunitz Tamás

OMC_magyar_versenyzok_Kovacs_Barbara

Kovács Barbara munkája

Szabó Hanna sminkmester

Ladies creative makeup versenyszám

110 induló 11. hely

Ladies Commercial Bridal makeup versenyszám 

156 induló 10. hely 

„Szabó Hanna vagyok, a hajdúböszörményi Sminkes, Kozmetikus és Sminktetováló You.Need.Makeup brand megálmodója, Magyar Bajnok és 4x aranyéremmel büszkélkedhetek országszerte. A versenyfelkészülés nem volt zökkenőmentes, mivel nem volt trénerem és saját magunknak elég nehéz észrevenni a legapróbb hibákat, úgyhogy milliószor átnéztem, de mindig tudtam mit szeretnék látni a végén. Többször elkészítettem a végleges sminket, de nem gyakoroltam hajnalokig, ugyanis nekem mindig alkotás közben jönnek az ötletek, így az alap koncepció megvolt a fejemben, de akkor tökéletesítettem a munkát, amikor a fotózásra készítettem.

Nagyon sok segítőm volt, de elsősorban az anyukám volt az, aki motivált engem és motivál az összes versenyemre, hogy higgyek magamban. A fotósom Major Brigitta, a modellem Nagy Lili és a fodrászom Rózsa Beáta volt. Hihetetlen profizmussal és kifinomultsággal tudunk együtt dolgozni. A versenymunkán így négyen közösen egy teljes napot dolgoztunk, de az előkészületekkel és tervezéssel együtt nagyjából 3-4 nap elment. Mivel ezt a versenyt most online hirdették meg, volt benne bőven nehézség, leginkább abban, hogyan láttassuk a munkát. Fényképen a fények irizálása, a satírok gyönyörű átmenete, az arc kidolgozása, a száj megfestése és mindezek bemutatása nem volt egyszerű. Ez a verseny engem arra ösztönöz, hogy még profibb és precízebb legyek. A következő OMC-n is szeretnék indulni!”

OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_2
OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_3
OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_5
OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_1
OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_9
OMC_magyar_versenyzok_Szabo_Hanna_7

Szabó Hanna munkája

Tamis Tijana, többszörös magyar bajnok sminkmester

Ladies creative makeup versenyszám

110 induló 8. hely

Ladies Smokey Eye makeup versenyszám

134 induló 12. hely

„Tavaly eldöntöttem, hogy elindulok a párizsi Világbajnokságon, sajnos a vírus közbeszólt, utolsó pillanatban lemondták a szervezők, de végül úgy döntöttek, mégis megtartják online. Az én felkészülésem tovább folytatódott. Rengeteg energia és gyakorlás van ebben.

Két kategóriában neveztem: kreatív menyasszonyi smink és smokey. Mérhetetlenül, hálás vagyok Hovorka Miskolczi Kinga tréneremnek, hogy segített felkészülni életem első világbajnokságára. Szívből köszönöm a csapatomnak, hogy mellém álltak, támogattak és segítettek, nélkülük ez nem jött volna össze. A menyasszonyi kategóriában Gergely László készítette a csodás frizurát. Bridalmirage biztosította a szuper kiegészítőket. Károlyi István keze munkája a fotó. A modellem körmeit Szatmári Dóri többszörös bajnok készítette. Elbűvölő modellem Horváth Csenge. 

A Smokey kicsit más volt. Arra teljesen egyedül készültem, haj-styling-smink az én kezem munkája. A fotókat Károlyi István készítette, modellem Sztán Lili volt. Egy versenyre való felkészülés rengeteg energia, és hónapokig tartó felkészülés. Hatalmas alázat szükséges egy ilyen mérvű versenyzéshez mind a modelltől, mind a versenyzőtől. Természetesen a felkészülés nem olcsó, de ha sikerül jó eredményt elérni, megtérülhet. Ez is egy fajta befektetés. Ez a megmérettetés azt tanította, hogy mindig van hova fejlődni, és sosem szabad feladni, bármennyire nehéz és bármennyi akadály is van.”

OMC_magyar_versenyzok_Tamis_Tijana_2
OMC_magyar_versenyzok_Tamis_Tijana_4
OMC_magyar_versenyzok_Tamis_Tijana_1
OMC_magyar_versenyzok_Tamis_Tijana_3

Tamis Tijana munkája

Műkörmös Világbajnokság 2020: magyar versenyzők munkái

Raidl-Szőke Szilvia kézápoló és műkörömépítő mester

Ladies nail fantasy versenyszám

(21 versenyzőből 12. helyezés)

„Régóta az egyik kedvenc díszítési módom a 3D-s díszítés, nagyon sok ilyen típusú továbbképzésen vettem részt, többször versenyeztem már ilyen kategóriákban. Akiknek ezt a “szerelmet” köszönhetem, az Maszlag Mária és Kónya Kata. Az ő munkáik és oktatásaik indítottak el ebben az irányban. Kategórián belül mindenképp megemlíteném Boskovics Ildikó és Bakos Erika 3D-s versenymunkáit, amik látásmódot és inspirációt adtak a térbeli díszítő versenyekhez.

Ha először indulok egy adott versenyen, mindig meg szoktam nézni az előző évek nyertes munkáit. Minden versenynek, országnak megvan a maga preferált stílusa, amire érdemes odafigyelni, hiszen a díszítő kategóriák értékelése attól függetlenül, hogy konkrét értékelési szempontok alapján történik, rendkívül szubjektív. Sajnos itt az OMC versenyen nem szokták megjelentetni a nyertes munkákat, így ez most nekem, mint először indulónak nem tudott támpontot adni. Az egyik nagy tanulság ebből a versenyből, hogy mindenképp több időt kell szánnom a versenymunkára legközelebb. A másik nagyon fontos dolog, hogy stílusban erre a versenyre kicsit más kell, meg kell újulni. Mi itthon az Európa Bajnokságokon és Köröm Olimpián „szocializálódtunk”, ahol ezekben a versenyszámokban a figurális díszítések voltak-vannak leginkább elismerve. Az OMC-n úgy látom, hogy az absztraktabb, nonfiguratívabb munkák az irányvonal, a jövőre nézve ezt kell szem előtt tartanom. Természetesen szeretném kamatoztatni a mostani tapasztalataimat és mindenképp szeretnék indulni újra az OMC világkupán. Nem biztos, hogy a következőn, de hamarosan.”

Raid szoke szilvia mukorom

Raidl-Szőke Szilvia munkája

Tőkés Lilla 32-szeres díszítő bajnok

Ladies nail fantasy versenyszám

(21 versenyzőből 9. helyezés)

„Mivel nem volt megadva téma, ezért a saját elképzeléseimet alkottam meg. Én a Japán kultúrát választottam és azok jellegzetes motívumait készítettem el. Szakmai részében nem volt segítőm, de a családom nagy erőt adott, hogy induljak a versenyen. Rengeteg idő és energia, lemondás egy ilyen versenyre készülni. Minden szabad időmben ezzel foglalkoztam, minden nap, napi több órán keresztül, hajnalig – másfél hónapig. Energia igényes, nagy koncentrációt igényel, sok anyagot emészt fel, de minden pillanata megéri. Számomra az, hogy a világ több országából érkező profi versenyzővel megmérethettem meg szaktudásomat, ráadásul egy ilyen magas rangú versenyen, nagyon sokat ad. Először indultam ebben a kategóriában, ezért nem tudtam azt sem, mit és hogyan kell/érdemes csinálni. Nekem ez egy álom volt, ami megvalósult: elindultam a világbajnokságon! Ha minden jól alakul és lehetőségem lesz, akkor szeretnék még az OMC versenyén részt venni.”

tokes lilla omc mukorom

Tőkés Lilla munkája

Magyar Zsűritagok

Női kategória: Váradi Katalin

Férfi kategória: Ress Károly

Smink kategória: Dr. Steierné Csirik Erzsébet

Körmös kategória: Kovács Gabriella

Legjobb tréner díjat nyert

Női: Kászonyi Ildikó

Férfi: Ress Károly

Smink: Sipos Zita

Körmös: Sikari Edina

 

A szakmáért nyújtott teljesítményéért díjat nyert (Achievement Medal): Váradi Katalin tréner.

Váradi Katalin mesterfodrász, nemzetközi zsűri

„Az OMC 2020 versenyét online kellett zsűriznem, a beérkezett fotók alapján. Nem volt könnyű. Én az evening style kategóriában zsűriztem, amiben 120 fölötti induló volt, csodás munkákkal. Érdekes és nehéz is volt. Kaptunk egy inspirációs fotót minden kategóriában, amit a versenyzők is megkaptak a verseny előtt. Ehhez kellett alkalmazkodniuk és a zsűrinek is. Az eredmények tekintetében nagyon gratulálok minden magyar versenyzőnek! Ismerem a munkáikat és szeretem is! Büszke vagyok rájuk! Most picit a fotós munka is szerepet kapott: némely fotó olyan lett, mint egy festmény, amit bármeddig elnéznék a lakásomban. Örülök, hogy nem kellett elhalasztani a világbajnokságot, de alig várom az élő versenyeket, mert azért az az igazi megmérettetés! Gondolj bele, egy fotó alapján milyen nehéz életre kelteni a munkát. Számomra az a jó fotó a munkáról, ami érzést kelt fel bennem.

Dr. Steierné Csirik Erzsébet zsűri

“Idén a Smokey Eye kategóriában Kellett zsűriznem, online, otthon, a gépem előtt. Nagyon más volt: hiányzott a past hangulata, az az érzés, izgalom, ami az OMC versenyeket körbe lengi. Tudod ilyenkor mindig látjuk a Magyar versenyzőket, segítünk nekik amiben csak kell. Az eredményhirdetés pedig egy gigantikus, felfokozott ünnep, ahol együtt izgulunk a versenyzőinkért. Ehelyett idén most mindenki otthon készült és mi is a nappalinkban zsűriztünk.

Nagyon nehéz volt: egy idő után félre is Kellett tennem, mert már szinte káprázott a szemem. Ráadásul sok mindenre kell odafigyelni, ha valamit ítészként elvétek, akkor jön a hibapont. Még szerencse, hogy több nap volt a zsűrizésre, így higgadtan végig tudtam sokszor nézni a képeket és kialakítani a végeredményt. Örülök, hogy ennek is részese voltam, büszke vagyok a versenyzőinkre, csodálatos munkák születtek. Kovács Barbara 4. helyezésének pedig szívből örülök, gratulálok mindenkinek. Remélem, hogy a következő megmérettetésen még több jelentkező lesz!”  

Gratulálunk minden magyar indulónak a fantasztikus munkákhoz!

Szöveg: Hansági Dorka 

Képek: OMC (a képeket a Magyar Fodrász-Kozmetikus Közhasznú Egyesület jóváhagyásával tettük nyilvánossá.)

Ha tetszenek a munkák, köszönjük a Like-ot és megosztást! Vidd hírét te is a magyarok sikereinek!

Közzétéve: 2021-01-13 11:36