LOB Index: rövid frizuratrend mint gazdasági tényező?

gazdasaginovekedes_lob_cover

A szépségipar nemcsak a divathullámokat képes meghatározni, de nagy mértékben egy nemzeti kultúra és társadalom sajátosságait is. Már egészen korán foglalkoztak olyan kutatásokkal és spekulációkkal, amelyben egy adott szépségipari termék eladási rátája meghatározta az adott nemzet gazdasági növekedésének lehetőségét. Vajon ilyen hipotézisként kezelhetjük a rövid frizuratrendek népszerűségét is?

Hemline és Lipstick Index: a szépségipar mint gazdasági tényező

A legkorábbi – és egyben az egyik legnépszerűbb -, szépségipari vizsgálat a Hemline Index volt, amelynek kutatásait George Taylor közgazdász végezte 1926-ban. A vizsgálatok fókuszában a női ruhák, szoknyák hosszúsága állt. A spekuláció pedig nem volt más, minthogy minél több nő hord rövidebb szoknyát egy adott időszakban, a gazdasági helyzet virágzik. A teóriát számtalanszor tesztelték, amely végül mutatott korrelációkat, de megkérdőjelezhető részleteket is.

gazdasaginovekedes_lob_1

A 2000-es évek elején egy hasonló kísérletet végzett az Estée Lauder Companies vezetője, Leonard Laurer. A vizsgálat a Lipstick Index nevet kapta, hipotézise pedig a rúzsok megvásárlásával állt kapcsolatban. Vizsgálatai azt mondták ki, hogy nehéz gazdasági helyzetben a nők nem vásárolnak rúzsokat, nagyobb kiadásaik között inkább a cipők és ruhák szerepelnek. A márkacsalád a későbbiekben használta a Lipstick Index felvetéseit, amelyek egyezést mutattak Leonard korábbi feltételezéseivel, így a “Rúzs Indexet” végül gazdasági mutatónak minősítették.

gazdasaginovekedes_lob_4

LOB Index: rövid frizuratrend mint gazdasági tényező?

A korábbi kutatások tehát tanúbizonyságot tettek arról, hogy a szépségipar milyen mértékben képes meghatározni egy adott ország gazdasági helyzetét. Pár évvel ezelőtt hasonló találgatások indultak a rövid frizuratrendek kapcsán, amikor a long bob a virágkorát élte. A közgazdászok újra visszatértek a hasonló statisztikák felállításához, csak ezúttal a fodrászipar táján. Spekulációikat LOB Indexnek nevezték el.

gazdasaginovekedes_lob_3

Sűrű szalonlátogatás, jobb anyagi helyzet

A hipotézis a rövid hajvágás körülményességére mutatott rá, miszerint egy lob frizura karbantartása magasabb költségekkel jár. Hogy miért? Hiszen a rövid frizura kiválasztása – főleg egy precíziós hajvágás esetén -, sűrű szalonlátogatást jelent a későbbiekben. Mivel a fodrász munkája ilyenkor jelentős koncentrációt és ezáltal időt vesz igénybe, így az árak is magasabbak lehetnek. Ezekkel az állításokkal maguk a stylist-ok is egyetértenek. Josh Wood colorist többek között a hajszínek sűrű váltogatását is a jobb anyagi helyzettel azonosítja, hiszen a korábban említett állítások ebben az esetben is érvényessé válnak.

gazdasaginovekedes_lob_2

Fiona Minors, a London College of Fashion munkatársa azt nyilatkozta, hogy egyértelműen van a feltételezéseknek alapja. Azt is hozzátette, hogy az emberek általában drasztikus hajvágásra akkor adják a fejüket, amikor egy teljesen új korszakhoz érkeztek az életükben és váltani szeretnének. Ez pedig a biztosabb anyagi egzisztencia miatt is történhet. 

Te mit gondolsz?

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

#1 Fodrász legendák nyomában: bemutatkozik a HOB csapata

#2 Rövid frizura és megújulás: 5+1 gondolat, hogy miért vágj bele

#3 Short Bob inspiráció by Fodrászinfó Pro

#4 Fodrászművészet, technika, egy örök klasszikus: BOB

#5 A bob frizura

 

Szöveg: Gódor Virág

Forrás: Telegraph 

Képek: Pinterest és itt

Ha érdekesnek találtad a cikket, a lájkokat és megosztásokat köszönjük! 🙂

Közzétéve: 2019-03-21 20:14

gazdasaginovekedes_lob_2
gazdasaginovekedes_lob_3
gazdasaginovekedes_lob_2