Kötéserősítés a hajban, avagy mire jók a „plexek” 1. rész

hajkotes erosites mire jok a plexek.cover

A fodrásziparban nem csak a divat újul meg időről-időre, hanem a termékkínálat is az innovatív megoldások megérkezésével. A legújabb technológiai trend kétségkívül a hajszerkezet megóvása, a kötéserősítés, ami a „plexekkel” könnyedén elérhető. De mik is azok a „plexek”? Összegyűjtöttünk mindent, amit a hajkötés-erősítésről tudni kell. Kötéserősít és a hajban. Mutatjuk a lényeges infókat!

Kötéserősítés a hajban, avagy mire jók a „plexek”

Azt gondolom, sem a fodrászoknak, sem a vendégeknek nem kell bemutatnunk, hogy a vegyi folyamat során, a legnagyobb jóindulat és ápoló kezelések mellett is folyamatosan sérül a haj szerkezete, ami egy idő után nehezen orvosolható károkat okoz. A vendégek hajukat fakónak, sprődnek, durva tapintásúnak, nehezen kezelhetőnek és gubancosnak érzik, a végeredmény pedig egy idő után bosszantó méreteket ölthet.

Erre a problémára talált gyógyírt a szépségipar néhány éve a hajszerkezet javító kötéserősítés személyében, ami ma már egy extra szolgáltatásként érhető el a legtöbb fodrászatban és néhány helyen neki sem kezdenek a munkának a „plexek” nélkül. Kötéserősítő sorozatunkkal nem titkolt célunk a technika bemutatása mellett az eljárás népszerűsítése sem, amivel a haj egészsége sokkal hosszabb ideig megtartható.

hajkotes erosites mire jok a plexek.1

A kötéserősítés a szőkítéseknél szinte elengedhetetlen manapság

Sötét haj világosítása egy nap alatt: érdekesség a “plexekkel” kapcsolatban

Pár éve elképzelhetetlen volt, ma már teljesen “átlagosnak” tekinthető, hogy a fodrászok képesek egy sötét hajat egy nap alatt több árnyalattal is felvilágosítani anélkül, hogy a haj szerkezet sérülne. A sötét haj világosítása a kötéserősítésnek köszönhetően teljesen ép marad a drasztikus hajszínváltoztatás ellenére. 

Minden vegyi folyamat során, így ennél különösképpen azt javasoljuk a vendégeknek, hogy ezzel a kéréssel mindenképp forduljanak fodrászhoz, mert ez a munka is kellő szakértelmet kíván. A magában bizonytalan fodrászoknak pedig azt tanácsoljuk, keressék fel a professzionális márkák képzéseit, ahol minden kérdésükre választ kapnak és a gyakorlat is megtanulható. 

Mik azok a hajkötések?

A hajkötések stabilizálják a hajat. Négyféle kötés található a hajban:

  1. Diszulfid híd kötések: két atom között jön létre, ez a legstabilabb kötés. A legerősebb elsőrendű kötés. Lúggal bontható, savval zárható kötés.
  2. Hidrogén híd kötés: Oxigén és Hidrogén atomok között jön létre. Elsőrendű kötés. A víz és hő megbontja, ezért gyenge kötés.
  3. Ionos híd kötés: az amino és karboxil csoportok között jön létre. Erős elsőrendű kötés. Redukálószerrel bontható, oxidálószerrel zárható.
  4. Peptid kötés: ez a kötés tartja össze hosszanti irányban a keratin láncot, ami a haj szálszerkezetét adja. Ha felbomlik, akkor a haj letörik.  

A „plexek” a diszulfid híd kötések védelmére szolgálnak, vagyis a vegyi folyamat során, a hajfestésnél és szőkítésnél óvják azokat.

hajkotes erosites mire jok a plexek.1

Mitől károsodhat a haj szerkezete és miért van szükség kötéserősítésre?

A haj szerkezete alapvetően háromféleképpen károsodhat: a kémiai, mechanikai és külső hatásoknak köszönhetően.

  • Kémiai károsítás: ide tartozik minden, a fodrászatban alkalmazott vegyi folyamat
  • Mechanikai károsítás: fésülés, hővel történő kezelés és styling, így a hajsütés, hajvasalás, stb.
  • Külső hatások: erős napfény, klóros és sós víz, légszennyezés

Milyen jelei vannak a károsodott hajszerkezetnek?

A károsodott hajszerkezet fakó, durva tapintású, sprőd, könnyen gubancolódó. Ennek kialakulása hosszabb folyamat, ami sok összetevő miatt alakulhat ki.

Újra alkothatók a sérült hajkötések?

Természetesen! A „plexeknek” köszönhetően a sérült hajszerkezet újjáépíthető, az ép hajszerkezet pedig megóvásra kerül a vegyi kezelések során. 

hajkotes erosites mire jok a plexek.1

Mikor alkalmazható a hajkötés erősítés?

A hajkötés-erősítő termékeket hajfestésnél és szőkítésnél lehet és érdemes alkalmazni, azaz akkor, amikor a haj szerkezete amúgy is jobban igénybe van véve és amikor a legnagyobb lehet a károsodás mértéke. Egyes „plexeknek” létezik állagmegóvó és fenntartó otthoni termékcsaládja is, így a hajszerkezet épségét a célzott otthoni ápolással is fenntarthatjuk.

A “plexek” alkalmazásának legfőbb területei

  • hajfestés során 
  • sötét haj világosítása során 
  • szőkítésnél 

Itt találod a Magyarországon forgalmazott hajkötés-erősítő „plexeket”, olvass a hajkötés-erősítő termékekről.

Következő cikkünkben bemutatásra kerülő professzionális hajkötés-erősítő termékek: 

UPDATE:

Szöveg: fodraszinfo.com

Képek: itt, itt, itt, itt

Tetszik ez a cikk és alig várod a folytatást? Nyomj egy Like-ot és oszd meg ezt a cikket másokkal is. Köszönjük! 🙂

Közzétéve: 2018-06-15 17:34

hajkotes erosites mire jok a plexek.1
hajkotes erosites mire jok a plexek.1
hajkotes erosites mire jok a plexek.1