Kötelező a maszkhasználat a fodrászatokban!

koronavirus_fodraszszalon_maszkhasznalat_cover

A legújabb szigorítások sok helyen kötelezővé teszik a maszk használatát, ám az eddig nem volt világos, vajon a fodrászatokban is kötelező érvényű-e. A minap megérkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos állásfoglalása e kérdésben. Mutatjuk, milyen választ kaptunk!

Kötelező maszkhasználat a fodrászszalonban?

Ha csak ez érdekel, elmondjuk előre: IGEN. 

Hivatalos állásfoglalás maszkhasználattal kapcsolatban

“Tisztelt Szerkesztőség!

Kedves Hansági Dorottya!

A fodrászüzletben a szolgáltatást igénybe vevő illetve a szolgáltatást végző személy számára is szükséges a maszk viselése az ország egész területén. A vendég  a szolgáltatás jellegéből adódóan, nem kötelezhető a maszk viselésére, amíg a szépségápolással kapcsolatos tevékenység zajlik. A 2020. november 26-i Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes ugyanakkor is megerősítette, hogy a maszkhasználatot a fodrászatok tekintetében is ellenőrzi a rendőrség.

Kiemelten fontos, hogy a járvány jelenlegi szakaszában is a fertőzés terjedésének megakadályozását szolgáló megelőző szabályokat (egészséges személy, személyi higiéné betartása, távolságtartás, csoportosulás kerülése, fokozott fertőtlenítés, szellőztetés) a szalonokban dolgozók és a szolgáltatásokat igénybe vevők egyaránt betartsák.

Üdvözlettel:

NNK Sajtó” 

A levél kelte: 2020. 12. 07. 

Fentieket figyelembe véve, a kormány a szépségszalonban dolgozó, illetve szolgáltatást igénybe vevő személyek számára is megállapítja a maszkviselési kötelezettséget.

brit_fodraszszalonok_koronavirus_cover

A WHO ajánlása

A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.

§  Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek igénybe bármilyen szolgáltatást, álljanak munkába, menjenek közösségbe.

§  Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.

§  A szépségszalonban javasolt figyelmeztető táblák kihelyezése a gyakori és helyes kézmosásról, kézfertőtlenítésről. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).

§  A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges a különböző helyiségekben.

§  A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.

§  Az adott tevékenység során használt eszközök felületének rendszeres, felhasználók és vendégek közötti fertőtlenítése rendkívül fontos.

§  A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert.

§  Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, annak folyamatos utántöltése és a használatára történő figyelemfelhívás.

§  A zsúfoltság elkerülése érdekében amennyiben lehetséges, javasolt az előzetes, on-line időpont foglalás lehetőségét biztosítani, illetve a helyszínen is a készpénzmentes megoldásokat (bankkártya, okos eszközök) helyezni előtértbe.

§  Zárt térben történő tevékenységek esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre az egyedi lehetőségek függvényében.”

Bár a COVID-19 első hulláma alatt kérdeztünk Duda Ernő virológus professzortól, azonban gondolatait most is érdemes meghallgatni: 

A fodrászat most „veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

Készítette: Fodrászinfó

Lájkold és oszd meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson az infó. Köszönjük!

Közzétéve: 2020-12-07 12:54