Kormányrendeletek tisztázása a kozmetikák újranyitásának tükrében

kozmetikak nyitvatartasa

Úgy tapasztaltuk, hogy sokan még mindig nem biztosak abban, hogy megfelelően értelmezik-e a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokat. A fodrászatok újranyitási hullámát látva, úgy gondoltuk, hogy érdemes tisztázni a szalonokra vonatkozó jelenlegi kormányrendeleteket, ezért felkerestük a Belügyminisztériumot, hogy biztosak legyetek a helyes eljárási módban. Íme a válasz!

Kozmetikusokat érintő kormányrendeletek

Korábban a fodrászatok nyitvatartásával kapcsolatban kértük a Belügyminisztérium hivatalos álláspontját, ezúttal a kozmetikusok miatt kerestük fel a szervet. A tömör választ a levelük utolsó bekezdése tartalmazza: 

“Összességében tehát- álláspontunk szerint – Budapest és Pest megyében a kozmetikákban az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodnimíg az ország egyéb területén a kozmetikai szolgáltatást nyújtó üzletek szabadon látogathatóak.”

A hivatalos e-mail megtekintéséhez, görgessetek lejjebb a cikkben, amelyben a Belügyminisztérium részletesen kifejti a kozmetikákat érintő korlátozásokról szóló válaszát.

kozmetikak nyitvatartasa covid idejen

A Belügyminisztérium hivatalos válasza:

“Tisztelt Érdeklődő!

A kozmetikák nyitva tartásával, illetve látogathatóságával kapcsolatban különbséget kell tenni Budapest és Pest megye, valamint az ország egyéb területei között.

Ennek oka ugyanis, hogy a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet) 2020. május 4-én hatályba lépett, amelynek hatálya – Budapest főváros és Pest megye kivételével – Magyarország területére terjed ki. E Korm. rendelet 4. § (6) bekezdése pedig kimondja, hogy a szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. Ennek értelmében vidéken a szolgáltatások igénybe vehetőek, így a kozmetikai szolgáltatást nyújtó üzletek is szabadon látogathatóak.

Ugyanakkor a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet által biztosított engedmények Budapest és Pest megye területére nem terjednek ki, ott változatlanul fennáll a korábbi szabályozás, azaz a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletben és a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben foglalt szabályozás:

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet I.) 6. §-a kimondja, hogy az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

A Korm. rendelet I. 6. §-ában meghatározott tilalom (az abban foglalt kivételekkel) a Kertv. szerinti üzletekre vonatkozik, vagyis nem tejed ki a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 2. § szerinti szolgáltatókra: jelen eseténél maradva a „kozmetikai szolgáltatást” nyújtókra.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet II.) 3. §-a kimondja, hogy a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. A Korm. rendelet II. 4. § (1)-(2) bekezdéseiben nem került nevesítésre a „kozmetikai szolgáltatás” igénybevétele (míg a fodrász és a manikűrös igen), ugyanakkor a Korm. rendelet II. 4. § (1) a) pontja alapján a munkavégzés alapos indok a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására. Vagyis álláspontunk szerint a kozmetikákban az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni.

Összességében tehát- álláspontunk szerint – Budapest és Pest megyében a kozmetikákban az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodnimíg az ország egyéb területén a kozmetikai szolgáltatást nyújtó üzletek szabadon látogathatóak.

Üdvözlettel:

Ügyeleti Központ”

Ezek a Fodrászinfó cikkek még érdekelhetnek:

A fodrászat most „veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

És esetleg ezek is:

#1 Hajas László interjú a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

#2 Csatlakozz a “Szépítsd a Hőst” mozgalomhoz!

#3 A fodrászat most “veszélyes üzem”: Duda Ernő virológussal beszélgettünk

 

Készítette: Fodrászinfó

Képek: Pinterest

Ha hasznosnak találtad, amit itt olvastál, bátran lájkold és oszd meg másokkal is a cikkünket – köszönjük! 🙂

Közzétéve: 2020-05-06 13:40