Hogyan lesz valaki balayage specialista fodrász?

Balayage_specialista_fodrasz_4

Néhány hete megosztottunk veletek egy balayage step by step anyagot, amit Dr. Oroszné Csala Emőke készített. A fodrászhölgy immáron tíz éve van a szakmában és ez idő alatt – bátran kijelenthetjük, – hogy a balayage specialista fodrásszá vált. A szőkítés sok tanulást, odafigyelést és valódi tudást kíván, amit Emőke mind odatett, hogy vágyát elérje: oktasson és a későbbiekben bemutatófodrász legyen. Most egy lépéssel közelebb került céljához, hiszen idén nyártól a GOLD Professional művészeti vezetője. Vele beszélgettünk.

Úgy tudom pályádat Krizsán Győző mellett kezdted. Hogyan kerültél hozzá?

A nagymamám manikűrösként dolgozott egy szalonban, ahová gyerekként sokszor bejártam. A fodrászat hangulata már akkor nagyon megfogott. Divat- és stílustervező iparművészeti szakközépiskolába jártam, majd hasonló témakörben főiskolára. A főiskolai éveim alatt egy napilapnál dolgoztam újságíróként, ahol tanulmányaim miatt a divat szekciót mindig rám osztották. Egy anyag összeállítása során kerültem kapcsolatba Krizsán Győzővel, akinek a személye, az őrültsége és a kreativitása már elsőre lenyűgözött. A közös munka alatt döntöttem el, hogy ő lesz a mesterem, ahogy elkezdetem a szakmát. A nyári szünetek során már dolgoztam egy másik szalonban: hajat mostam, takarítottam, ezért nem volt szokatlan a terep. Mikor odamentem Győzőhöz, azonnal felvett, mindenre megtanított.

A szakmai alapok átadása mellett Krizsán Győző miben segítette még a karrieredet?

Győző nagyon sokat segített abban, hogy másképp lássam a fodrászatot, mint ami, és ezért örökké hálás leszek neki. Megmutatta, hogy ez a világ nemcsak a szalonmunkából áll, láttatta, miről is szól tulajdonképpen: állandó fejlődés, tanulás, nincs megállás. Nagyon sokat jártunk bemutatókra, amik mindig színesebbé tették a hétköznapokat. Akkoriban, junior stylist-ként már beleláttam ebbe a világba és ez nagyon megtetszett. A mai napig tartó vágyam is ide kötődik, ez pedig nem más, minthogy bemutatófodrász lehessek.

Csala_Emoke_interju_6

Dr. Oroszné Csala Emőke, balayage specialista fodrász

A GOLD Professional felkérése kapcsán jött egy lehetőség, ami közelebb visz ehhez a célodhoz. Mesélsz kérlek erről egy kicsit?

A márkát forgalmazó HairSpa Kft. vezetőivel már régóta megvan a barátságunk, ami majdnem tíz évre nyúlik vissza. Ők mindig többet láttak bennem, az utunk most találkozott. Egyelőre képzéseket fogok tartani, de talán a későbbiekben a bemutatófodrász álom is teljesül. Korábban egy másik márkának tartottam képzéseket, most a GOLD Professional-nél lettem művészeti vezető, ami nagyon nagy megtiszteltetés számomra.

Mi tetszett meg ebben a márkában?

A márkát azért választottam, mert más, mint a többi. Nem csak a külsőségek tetszettek meg, hanem az egész felépítése és kigondolása is, ami teljesen eltér a megszokottól. A skandináv divatház a kreatív hajfestésre fókuszál, ami abszolút az én érdeklődési köröm. Természetes világot képvisel, ami nagyon szimpatikus. Fontosnak tartom, hogy figyeljünk arra, hogy mit engedünk be a saját életünkbe, milyen folyamatokat támogatunk az életvitelünkkel. A GOLD 100%-ig vegán anyag, ez a jövő. Elengedhetetlen manapság az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevétele, nem mindegy, hogy legalább még 25 éven keresztül mivel dolgozunk. Ha van lehetőségünk, akkor olyan anyagokkal kell szerintem végeznünk a munkánkat, amik nem ártalmasak az egészségünkre.

Coloristként milyennek találod a GOLD Professional színeit?

Ahh, fantasztikusak! Ezek a színek úgy lettek megalkotva, hogy gyakorlatilag alig kell hozzányúlnunk. Én mondjuk pont nagyon szeretek színt keverni, amiben sokszor az érzéseimre hagyatkozom – természetesen a vendéghez igazítva.

Csala_Emoke_interju_1

Dr. Oroszné Csala Emőke balayage specialista fodrász munkája 

Mit szeretsz igazán a szakmádban?

Diákként az ecset és a ceruza ki sem esett a kezemből. Nekem akkoriban is ez egy önmegismerés és önkifejezés volt. Ma minden egyes haj, amit festek, lehetőséget ad újra és újra alkotni, egy picit adni magamból. Az elsőszámú kedvencem a hajszín megalkotása. Nagyon szeretek elmerülni a színek dimenziójában, akkor én teljesen kizárom a külvilágot. Nem is hallom, hogy a kollégáim mit beszélnek. Coloristként a legfőbb célom, hogy mindenkinek más színű hajat fessek, ami egyedi és nem másolat, csak az egyénnek szól. Ráadásul egy speciális, magam által kifejlesztett balayage technikát alkalmazok, ami még precízebbé teszi a folyamatot.

Saját fejlesztésű balayage technika? Erről mesélj kérlek egy kicsit.

Három év alatt rengeteg balayage-t festettem, az alatt kristályosodott ki a módszerem. Nálam a vendégek egy ún. ombre-balayage technikával készített hajat kapnak. A művelet a fejmosóban történik és a hajat kiterített állapotban festem meg, így látom a dimenziókat, az összhatást. Számomra nagyon könnyű módszer, és ami a legfontosabb: a vendégeim ezt szeretik a legjobban, hiszen a végeredmény nekik ezzel a technikával 100%-os. Ezzel készítve a balayage-t, tökéletes clear átmenet készíthető, ami Magyarországon a vendégek álma. (Amerikában például a kontúros balayage a divat.)

Csala_Emoke_interju_4

Dr. Oroszné Csala Emőke balayage specialista fodrász munkája 

Továbbképzéseiden ezt a saját fejlesztésű technikát adod át?

Igen, és nagyon szeretik a fodrászok. Sorra teltházas képzéseket tartok. Az oktatás egy olyan helyszín számomra, ahol a résztvevőkkel összehangoljuk az igényeinket és még magasabb színvonalon, egyedibb megoldásban gondolkozunk, és ezáltal fejlődünk.

Szerinted lesz a balayage-nak egy lefutása? Vagy örök divatot teremtett ez a technika?

Érdekes kérdés. Elég sok éve bent van már a köztudatban, de az évente elsütött újításoknak köszönhetően (melyek egy része talán csak marketingfogás) és annak, hogy mindig természetes hatást kelt, szerintem nem fog kimenni a divatból. Kicsit mindig változni fog, de ez a napszítta hatású haj iránti vágy mindig megmarad. A vendégeim 95%-a balayage-t kér tőlem.

Mit látsz, mi lesz a következő nagy divatirányzat?

Túl nagynak nem mondható, de ami újdonság, hogy elindul a „színesítés.” Most a vöröses árnyalatok jönnek be, ami idáig az elképzelhetetlen kategória volt. Senki nem akart vöröset, most viszont a meleg fényű barnák, a rezes pinkek és a vörös szolidabb árnyalatai is megjelentek. Egyre többen kérik ezeket. Nagyon jó látni, hogy nyitnak a vendégek egy kicsit a színskálán lévő színek felé, hiszen ezelőtt öt évvel csak a hamvas volt. Mindenki hamvas szőkét szeretett volna.

Csala_Emoke_interju_3

Dr. Oroszné Csala Emőke balayage specialista fodrász munkája 

Oktatóként ebben a formálásban neked is nagy szereped van. Van, hogy elkalandozol egy másik hajszín felé?

Volt már rá példa, hogy sötétebbet festettem, de a meglátásom az, hogy a tanfolyamon résztvevő szakemberek még mindig szőkét szeretnének látni. Pedig a technika szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen hajat festek meg. A koncepció, amit mutatok, az színtől független. Érdekes tapasztalat, hogy a képzések elején felteszem a kérdést, hogy a résztvevők szerint milyen szín a balayage, akkor nagyrészt az a válasz jön, hogy szőke. Csakhogy ez nem így van: nem a szín, hanem a technika határozza meg a balayage-t. Ha így nézzük, millió árnyalata lehet a balayage-nak.

Te milyen képzéseket tartasz?

Egyelőre az általam kifejlesztett speciális „kiterített” balayage technikát oktatom, de a jövőben szeretnék olyan képzéseket tartani a többi balayage-ból, amiket én is használok, csak egy kicsit másképp. Érdemes az embernek minél több technikai megoldást elraktározni és elmenni képzésekre. Minden egyes megtanult technikával a szakember azt látja, hogy milyen sokrétűen tud alkotni – ezt pedig a vendégek is honorálják.

Csala_Emoke_interju_5

Szőke ombre balayage

Továbbképzéseid kinek ajánlod?

Azoknak, akik más oldalról közelítenék meg a balayage-festést. Újragondolva, elegáns kivitelben. Az én hajaim ezt testesítik meg, finomak, elegánsak, nőiesek.

Kövesd a balayage specialista fodrászt

Facebook-on és Instán!

 

Dr. Oroszné Csala Emőke Balayage specialista fodrász munkája

#nefesdotthon, avagy egy balayage korrekció lépésről-lépésre

gold_professional_balayage

Hairspa_kft_gold_logo

Szöveg: Hansági Dorka 

Képek: Dr. Oroszné Csala Emőke és GOLD Professional Hungary oldala

Ha tetszett az interjú, köszönjük a Like-ot és megosztást! 🙂

Közzétéve: 2020-07-12 16:47

Balayage_specialista_fodrasz_1