Hajfestés várandósan: a tévhitek eloszlatása

Minden nő életében az egyik legszebb időszak, amikor a gyermekét hordja a szíve alatt. A kismamák a 9 hónap során mindent megtesznek azért, hogy a magzat egészségesen fejlődjön, így gyakori eset, hogy a köztudatban élő tévhitek miatt lemondanak korábbi szokásaikról. Természetesen egy részükről valóban szükségszerű, de vajon a hajfestés várandósan tényleg problémát okozhat? Összegyűjtöttük a témakör legfontosabb tudnivalóit – görgess tovább!

A teherbeesés körülményeinek tisztázása

Még mielőtt nagyon előreszaladnánk, a pontos kép kialakításához elengedhetetlen, hogy sorra vegyük a teherbeesés körülményeit. Ez ugyanis az a nulladik lépés, ami már feltételezi, hogy később igénybevehetjük-e várandósan a korábban megszokott hajfestési szolgáltatásokat. Épp ezért jó, hogyha tudod:

  • ha a megtermékenyítés nem természetes úton, hanem például lombik program keretein belül történt, önmagában nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kismama bármilyen kemikália közvetlen közelébe kerüljön. Ám feltétlenül érdemes egyeztetni ezt orvosunkkal.
  • ha a terhesség veszélyeztetett, szintén érdemes kiiktatni minden olyan tényezőt, ami minimális kockázatot is jelenthet a magzatra nézve. De ilyen esetben úgysem a fodrászat lesz az első.

Ezzel szemben viszont, hogyha a teherbeesés természetes úton történt, és a rutinvizsgálatok mind azt bizonyították, hogy minden a legnagyobb rendben van (a kismama szervezete és hormonháztartása is stabil), akkor egyáltalán nem kell aggódni attól, hogy a hajfestés bármilyen problémát okozna. Röviden tehát: igen, szabad hajat festetni terhesség alatt is, csupán oda kell figyelni néhány alapszabályra!

A terhesség alatti hajfestés, avagy a tévhitek eloszlatása

A várandóssággal kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb topik a hajfestés. Ennek természetesen megvan az alapja, hiszen mind tudjuk, hogy sok hajfestékben olyan kémiai összetevők találhatók, amelyek nagyobb dózis esetén problémát okoznak. Igen ám, de a hangsúly itt a “nagyobb dózison” van. Számos kutatás és tanulmány taglalta már a várandósság és a hajfestés kapcsolatát, és még egyik sem tudta igazolni, hogy a terhesség alatti hajszínváltoztatás rendellenességet okozna, negatívan hatna a magzat fejlődésére – vagy legszélsőségesebb esetben –, vetélést okozna. Kizárólag állatokon való tesztelés során születtek baljós eredmények, de akkor is csak azért, mert a dózis mértékét fokozottan megemelték. Ekkora mennyiségnek azonban senki nincs kitéve egy hajfestési szolgáltatás során, így valóban nincs ok az aggodalomra. 

hajfestes-varandosan-1

Hajfestés várandósan: lehetséges!

Hajfestés várandósan: amire figyelj oda!

#1 Az első trimeszter és a hajszínváltoztatás típusa

A kilenc hónap alatt az első trimeszter, azaz az első 12 hét a legkritikusabb, ezért ilyenkor érdemes minden kockázatot csökkenteni, és kivárni ezt az időszakot. Ha mégis prioritást élvez a hajfestés, akkor ilyenkor inkább az olyan hajszínváltoztatási technikákat célszerű előtérbe helyezni, amilyen a balayage, az ombre vagy bármilyen melírozási metódus. Így a hajfesték semmilyen módon nem kerül a fejbőr közelébe, ezért az esetleges káros összevetők sem tudnak bejutni a szervezetbe. 

#2 A megfelelő anyaghasználat

A várandósság alatti hajfestésről sokan úgy gondolják, hogy majd a természetes összetevőkből álló hajfesték lesz a titok nyitja, pedig nem. Ez legalább akkora tévhit, mint amikről korábban írtunk, ugyanis a termék professzionalitásán múlik, hogy melyik anyag lesz a kedvezőbb, és melyiket érdemes inkább perifériára helyezni. Egy gyakorlati példával élve, hiába, hogy a henna egy természetes növényi anyagból kivont színező, miután már tartósítják, olyan anyagokkal stabilizálják, amik lehet, hogy károsabbak a kismamára és a magzatra nézve, mint egy klasszikus hajfesték. 

Léteznek azonban olyan professzionális márkák és termékcsaládok, amiket kifejezetten ajánlott ilyenkor előtérbe helyezni. Az ammóniamentesség már önmagában egy olyan tulajdonsága ezeknek a szortimenteknek, amit fontos figyelembe venni várandósság esetén, de ettől még nem élveznek elsőbbséget. Konzultálj mindenképp a fodrászoddal, és keressétek azokat a megoldásokat, amelyek egyszerre mentesek az olyan toxikus anyagoktól, mint:

  • az azanylamin (PPD, PTD),
  • az aminofenol
  • a rezorcin.

#3 A helyes hajfestési metódus

Jó, hogyha tudod: a helyes hajfestési metódus alkalmával a fejbőrödnek semmilyen esetben – tehát teljes hajfestés során – sem szabadna érintkeznie a hajfestékkel. Ennek egyszerű oka, hogy a hajfestés technikai háttere hivatalosan az, hogy a festéket a fejbőrtől számítva 2-3 milliméterrel lejjebb kell felvinni a hajra. Éppen ezért dől meg az az állítás, hogy terhesség alatt kizárólag a melír– vagy szabadkezes hajfestési technikák jöhetnek szóba. 

hajfestes-varandosan-2

Cikkek, amik még érdekelhetnek: 

Képes gyorstalpaló: arcformához igazított frizuratippek

Hajtípusskála: vajon te ismered a saját hajtípusodat?

Fodrász kisokos a botrányok elkerüléséért: arcformához igazított frizuratippek

Szöveg: Fodrászinfó

Cover: itt

Képek: itt, itt

Ha tetszett a cikk, köszönjük a lájkot és a megosztást! 🙂

Közzétéve: 2021-03-25 15:02