Fodrászok helyzete Szlovákiában

fodrászok helyzete Szlovákiában

Górcső alá vettük, hogy milyen is a fodrászok helyzete a határon túl.

Korábban már olvashattatok arról a Fodrászinfón, hogy mi is van Belgium, Ausztria és Németország fodrászataival, most a szlovákiai helyzetről kaptunk egy nagyon friss képet. A koronavírus miatt az ország még mindig teljes lezárás alatt van és ki tudja, meddig marad ez így. Milyen a szlovákiai fodrászok helyzete? Szekeres Áron elmesélte, milyen is volt az elmúlt egy év.

Fodrászok helyzete Szlovákiában: COVID miatt hogyan alakult az elmúlt egy évetek?

Először tavaly ilyenkor, március 13-án kellett bezárnunk, és május 6-án nyithattunk ki.

A nyitás feltételei a következők voltak: kézfertőtlenítő vagy kesztyű használata kötelező az üzletbe belépéskor. 15 négyzetméterre egy vendég juthat, a vendégnek a maszk használata kötelező, a fodrásznak maszk és arcpajzs kötelező. Minden vendég után az eszközök, szék, hajmosó fertőtlenítése, és szellőztetés volt az előírás. Aztán augusztusban ez úgy változott, hogy a fodrásznak elég a maszk, nem kell mellé még az arcpajzs. Ezeket az előírásokat ellenőrizték, a “helyi ÁNTSZ”, a Hygiena állami szerv munkatársai járták végig az üzleteket és boltokat.

Utána október 24-től kellett bezárni ismét, de rá egy hétre, november 2-án kinyithattunk újra. Ebben az egy hétben került sor Szlovákiában az első országos tesztelésre, minden lakosnak lehetősége volt egy ingyenes covid tesztre. Mivel kedvezőek voltak a számok, november 2-án minden kinyithatott. A következő feltételeket szabták: a fodrásznak és a vendégnek is kötelező a negatív teszt felmutatása, pozitív teszttel vagy teszt nélkül nem mehetett az ember sehova, el is kellett kérni az üzletbe való belépéskor a negatív tesztet.

Azonban Szlovákia azon járásaiban, ahol 1% fölött volt a pozitív esetek száma, ott minden maradt zárva, és csak akkor nyithattak, ha a teljes járási tesztelés pozitív aránya 1% alá ment.

A harmadik lockdown szűk három hónapja, 2020. december 19-én kezdődött. Azóta minden szolgáltatás zárva van. Csak az élelmiszerboltok, a drogéria, a telekommunikáció, a benzinkút és a gyógyszertár van nyitva, illetve az éttermek csak kiadást és kiszállítást vállalhatnak. (Ezek a megkötések voltak az előző lockdown alatt is érvényben).

fodrászok helyzete lockdown

Fodrászok helyzete Szlovákiában: jelenleg is lockdown

Mik a mostani kilátások a szalonnyitás tekintetében?

Röviden: rosszak. Az optimista verzió április közepe-végére becsüli a nyitást. A pesszimista talán nyárra.

Van-e bármiféle kompenzáció a szolgáltatók felé az államtól?

Van kompenzáció és segítség is. Egyéni vállalkozóknál két lehetőség van, ehhez muszáj röviden beszélni a szlovák adózási rendszerről, ami a következő: bizonyos éves bevétel alatt csak az egészségügyi járulékot kell fizetni, ez havi 76,44 Euro. Akinek az éves bevétele 7644 Euro fölött van, az fizet az egészségügyi járulék felett a szociális biztosítónak, ennek a havi minimum összege 180,99 Euro. Azok, akik nem fizetik a szociálist, havi 360 Euro segítséget kapnak az államtól, akik fizetik, azoknak havi 870 Euro érkezik a számlájukra. (Ez sávosan van leosztva, a bevétel visszaesésétől függően. Ha nincs bevétel egyáltalán, ami most a helyzet, akkor ez az összeg jár, de különböző sávok vannak megállapítva, 20-40-60-80%-os forgalomvisszaesés függvényében).

A másik segítség a bérleti díjakat érinti. Én egy rendkívül korrekt cégtől bérlem az üzletemet, ők ebben a helyzetben a bérleti díj felét elengedik, tavasszal is megkaptam ezt az engedményt. Idén viszont már a bérbeadók is kapnak állami segítséget a kiesett bevétel pótlására. Ez egy megállapodás eredménye, amiben rögzítik, hogy bérbeadó engedményt tesz a bérlő felé, az állam pedig ennek fényében kompenzál. Pontos számokat nem tudok ehhez, csupán a lehetőségről tudok.

Hogy élted meg az elmúlt időszakot?

Én úgy látom, hogy nekem nem szabad panaszkodnom. Körülöttem van, akit mentálisan és anyagilag is keményebben terhel meg ez a helyzet. Van, hogy unatkozom, meg néha nem találom a helyem, de türelmesen várom, hogy javuljon a helyzet, majd túl leszünk ezen is.

A vendégeim nagyon aranyosak, sokan írnak, és hívnak, csak hogy megkérdezzék, hogy vagyok, mi a helyzet, és ez nagyon jól esik.

Fodrászok helyzete további európai országokban:

Valószínűleg ez a cikk is érdekes lehet számodra.

Bezárt fodrászatok Nyugat-Európában

Szöveg: Hansági Dorka 

Képek: Fodrászinfó

Ha érdekesnek találtad ezt a beszélgetést, küldd el kollégáidnak is. Köszönjük! 

Közzétéve: 2021-03-13 16:30