Fejbőrbetegségek nyomán, avagy ezekkel találkozhatsz munkád során

fejborbetegsegek

A fejbőrbetegségek – csak úgy, mint más elváltozások a bőrön -, komoly következményekkel járhatnak, épp ezért jó már a kezdeti szakaszában felismerni és kezelni azt. Korábban írtunk a post-covid hajhullásról, amelynek keretein belül érintettük a lehetséges betegségeket, ebben a cikkben viszont pont az ilyen általános problémákról lesz szó.

A fejbőrbetegségek alapja: zsíros és száraz fejbőr

Ezt az elváltozást a fejbőr túlzott faggyútermelődése okozza. A faggyúmirigyek a hormonok hatására (születési rendellenesség, stressz, gyógyszeres kezelés stb. miatt) túlműködnek, amitől a lipid túltermelődik, és a haj zsírossá válik. A hajtöveknél, majd a haj egész hosszán megjelenik a zsír, a hajszálak összetapadnak. A lipid réteg, ami a faggyúmirigyek által termelt elemekből tevődik össze, összességében hozzájárul a fejbőr egészségéhez, zsíros fejbőrnél viszont túlcsordul. Tehát ilyen esetben nem az a cél, hogy a fejbőrt kiszárítsd – az ugyanis irritációt okozhat a már amúgy is érzékeny fejbőrön -, hanem az, hogy a pH-t helyreállítsd.

Száraz fejbőr esetén a faggyútermelődés az egészséges szinthez képest lecsökken, és ez okozza a bőr irritációját.

fejborbetegsegek-korpa

Fejbőrbetegségek nyomában: száraz korpa

Korpa, a leggyakoribb fejbőrbetegségek egyike

Ez a fajta fejbőrbetegség igen gyakori, olyannyira, hogy ritkán beszélnek róla betegségként.

A korpa azonban magától nem alakul ki – előtte a fejbőr pH értékének mindenképp el kell mozdulnia a megfelelő szintről – vagyis zsírossá vagy szárazzá kell válnia. Ezt a már beteg fejbőrt támadja meg az úgynevezett Roszporo gomba, és az telepszik meg a fejbőrön – ezt nevezzük korpásodásnak.

A zsíros korpa a nevéből adódóan a zsíros fejbőrön jelenik meg. Nagy területen nagy pikkelyekben telepszik a fejbőrre, és kézzel kell kiszedni, annyira ragad a hajszálhoz.

Ezzel szemben a száraz korpa liszt-szerűen száll a vállra, nyakra, és nem tapad a fejbőrödhöz.

fejborbetegsegek-zsiros-korpa

Fejbőrbetegségek nyomában: zsíros korpa

Hámlás, ami a korpa testvére is lehetne…

De a korpa nem összetévesztendő a hámlással. Bár a korpa is sejtleválás, a hámlás esetében a fejbőröd felső rétegét úgy tudod leszedni, mintha egy égés után a karodról vagy orrodról húznád le az elhalt bőrt.

Ez a fajta betegség idősek és kisbabák fején vehető észre a leginkább, illetve vízhajtó szedésekor jelentkezhet mellékhatásként sokaknál. Ekkor a hámlást javarészt a dehidratáltság okozza. Másik gyakori kiváltó ok a rossz hajkezelés, így sokszor láthatunk ilyet például hajvasalás után. Ha rosszul, rossz anyagokkal kezeled a hajad, az a kémiai hatás következtében okozhat panaszokat.

fejborbetegsegek-fejbor-hamlas

Fejbőrbetegségek nyomában: fejbőr hámlás

Izzadás, a fejbőrbetegségek hormonproblémája

Sokan összekeverik a zsíros fejbőrrel, de nem teljesen ugyanaz. Ilyenkor a faggyúmirigyek túlműködnek, viszont ez nem zsírosodást, hanem izzadást okoz. Könnyen felismerhető a kettő közti különbség, ha megnézed a hajad állapotát. Ha csak a hajtöveknél érzel nedvességet, az az izzadásra utal, ha viszont a tincseid összeállnak, az zsíros fejbőrt jelent.

Izzadás esetén a haj első két centimétere a fejbőröddel találkozva nedvessé válik, és a levegővel találkozva csomókba áll. A hajat tapintva nem érzel zsírosságot, inkább olyan, mintha eláztál volna egy kicsit az esőben. Hiperhidrózis (túlzott izzadás) esetén az egész hajadon érezheted a nedvességet. A túlizzadás hozzáköthető a hőszabályozási gondokhoz, illetve a folytonos izguláshoz is.

Bőrgyulladás / Dermatitisz + Pikkelysömör

Ez a fajta irritáció két okból jelentkezhet:

  • Fizikai érintkezés által pl.: sampon használatakor
  • Faggyúmirigy okozta gyulladás esetén.

Az első esetében (tehát fizikai érintkezés során) az irritáció csak az érintett területen vehető észre, és pár napon belül elmúlik, ha többé nem használod a terméket, ami a gyulladást okozta. A faggyúmirigy okozta gondok viszont általában örökletesek, és nem is gyógyíthatóak, csak kezelhetőek. Ilyenkor érdemes a belső fülkagylót és az orrtövet is megnézni, mert ezek a területek is gyakran begyulladnak.

Nem összetévesztendő a pikkelysömörrel – az ugyanis a test bármely pontján, így a fejbőrön is előfordulhat. A férfiaknál általában a tarkón jelenik meg.

fejborbetegsegek-fejbor-gyulladas

A fejbőrgyulladás jellemző tünete a piros elváltozás

Mi a teendő, ha fejbőrbetegségek egyikében szenvedsz?

Mindenképpen fordulj haj- és fejbőr specialistához vagy bőrgyógyászhoz, aki a diagnosztizálás után kezelni tudja a fejbőrbetegségedet. Érdemes már a kezdeti tüneteknél szakemberhez fordulni, ugyanis az ilyen problémák azt jelzik, hogy nem egészséges a fejbőröd, és jobban ki van téve a betegségekre. Egyes elváltozások egyszerre is előfordulhatnak, például egy dermatitisz a zsíros fejbőrrel, ami később hajhulláshoz, kopaszodáshoz vezet.

Szöveg: Fodrászinfó

Szakmai segítség: Tamási-Szabó Erika (Keraplant Nature oktatófodrász)

Informatívnak találtad az anyagot? Oszd meg vendégeiddel is!  🙏

Ezek a cikkek is érdekelhetnek téged:

#1 Post-covid hajhullás? Soha többé! Interjú Marica Turella Keraplant Nature szakemberrel

#2 A COVID-19 és a hajhullás kapcsolata: ismerd meg a probléma hátterét!

Közzétéve: 2022-06-15 15:21