Exkluzív interjú a ZGAT Academy fodrászaival

hajmenok2019_zgat_lakme_cover

Fiatalok, hihetetlen tehetségesek és szerények, végtelenül szerények. Ez összefoglalva a ZGAT Academy, akiket 2017. április 8-án láthat a nagyközönség Budapesten. A csapat vezetőivel, Ivana Spicerrel és Mario Mesariccal hosszan beszélgettünk szakmáról, inspirációról, gyakorlásról és kikapcsolódásról. Fogadjátok őket szeretettel!

Mi a ZGAT Academy filozófia alapja? 

A fő hangsúly határozottan a precízség és a részletekre való odafigyelésen van. Szerintünk a fodrászat egy művészeti ág, ezért hiszünk abban, hogy munkánk során művészeti alkotásokat hozunk létre. Azonban ezeknek az alkotásoknak alkalmazkodniuk kell az egyénekhez is, akik ezeket viselik.

Mi az a lényegi elem, amitől munkátok egyből felismerhető? 

Valójában soha nem gondolkoztuk ezen. Amikor elkezdtük ezt az utazást, az egyetlen szempont az volt, hogy azt csináljuk, amit a leginkább élvezünk – és ez a hajvágás. Szenvedélyesen szeretjük a geometriai vágást, de ezt mindenki tudja, aki követ minket. Azon soha nem gondolkoztunk, hogy a közönség hogyan fogadja ezt, illetve elfogadja-e egyáltalán. Be kell vallanom, hogy most sem gondolkozunk ezen. Csak azt tesszük, amit szeretünk, úgy ahogy nekünk tetszik, és élvezzük, amit csinálunk. De természetesen boldogok vagyunk, hogy a szakma elismeri a munkánkat.

exkluzivinterjú_zgatacademy_1

Mi inspirál titeket? 

Minket is, mint mindenki mást, inspirálnak a kiváló fodrászok. A ZGAT azonban egy csapat. Mindennap együtt dolgozunk, órákat töltve együtt. A legnagyobb inspiráció ezért maga a csapat. Csodálatos, amikor a melletted levő széknél van valaki, aki naponta, óránként szinte nyomja át feléd az ihletet és arra buzdít, hogy te is egyre jobb legyél. A csapaton túl minden ösztönző, ami körbe vesz minket: a zene és a művészet, plusz minden, amit az életünkben teszünk, egyfajta inspiráció.

Hogyan születik meg egy-egy ZGAT kollekció? 

Az ötletek összegyűjtése folyamatos feladat. Mario-nak van egy virtuális raktára, ahova az évek során összegyűjti azokat, amik őt inspirálják. Minden évben készít egy egyedülálló audio-video prezentációt a ZGAT csapat számára az általa leszűkített ötletekből. Ami a modelleket illeti, olyan lányokkal dolgozunk, akik szívesen változtatják meg stílusukat vagy a hajszínüket, és nincs gondjuk azzal, hogy közönség előtt is megjelenjenek. Amint egy kollekció kialakul és életre kel, Ivana elkészíti a vizuális színpadi koncepciót, a modellek oktatásával és a koreográfiával. A hajformák és a színek pedig majdnem mindig organikus módon jönnek létre.

Van szalonotok is?

Igen, a ZGAT alapvetően két márka: a ZGAT Szalon és a ZGAT Akadémia. Mario Mesaric és én inkább az akadémián dolgozunk. Anamarija Baretic hajfestő specialista. Hét másik stylist a szalonban dolgozik – fiatalok, kreatívok és nagyon jó hajvágók és festők is egyben. Reméljük hamarosan őket is bemutathatjuk az akadémián keresztül. Mario, Anamarija és én azonban a szalonban is dolgozunk. Mint kreatív duó, Mario-val hiszünk abban, hogy a szalonmunka különösen fontos. A szalonban minden nap, minden órában vannak kihívások, amik képeznek bennünket és növelik a türelmünket, miközben provokálják a technikai tudásunkat. Napi nyolc órát gyakorlunk a szalonban – milyen nagyszerű is ez! Mindemellett ilyenkor érezzük azt is, hogy a tanulók kapcsolatban vannak velünk. Amiről a tanfolyamainkon beszélünk, amivel a tanulóknak naponta meg kell küzdeni, az pontosan a szalonmunka.

exkluzivinterjú_zgatacademy_2

Ti hol találkoztatok?  

38 éve ismerjük egymást, ilyen öregek vagyunk… (nevet) Ugyanabból a kisvárosból jöttünk, nagyon közel a magyar határhoz. Mindkettőnk anyukája fodrász volt, akik egy ideig együtt dolgoztak. Folyamatosan arról álmodtunk, hogy frizurákat fogunk készíteni, ezért gyerekként anyukáink szalonjában lógtunk. Mindig is a legjobb barátok voltunk, ez tesz minket jó csapattá. Mario felelős a kreatív munkáért, Ivana a szervezésért, de mindketten segítjük a másik munkáját is. Kiegészítjük egymást és egyként dolgozunk. Szinte mindent magunk csinálunk: az ötlettől a szervezésen, a videókon, koreográfiákon át… A legfontosabb feltétele, hogy csapatként tudj dolgozni, ha két fejed van, tiszteljék egymást. Horvátországban mi úgy mondjuk: Két fej okosabb, mint egy. (Ez magyarul annyit tesz: több szem többet lát. – a szerk.)

exkluzivinterjú_zgatacademy_3

Úgy tudom BMAC ollókkal dolgoztok. Miért erre esett a választás?  

Nagyon spontán és érdekes módon történt, valójában a márka választott minket. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a BMAC európai disztribútora, Luca Masper úr a ZGAT Akadémiát választotta ahhoz, hogy ezt a gyönyörű eszközt használja. A BMAC ollók minden részletre kiterjedően különös figyelemmel készülnek: tökéletes egyensúly, a legerősebb fémek, a legsimább mozdulat, precízség és élesség. Mindenkinek nagyon ajánljuk!

Az új kollekciótok mikor érkezik?

A ZGAT Akadémia mostanában mutatja be az új kollekcióját, a Next Generation-t. De hadd legyen meglepetés. Amikor eljön a pillanat, igazán reméljük, hogy nem lesz számotokra közömbös.

Mennyi időt gyakoroltok?

Mikor igazán szeretsz valamit, és az igazán kielégít téged és értelmet ad az életednek, az idő jelentéktelennek tűnik, amikor gyakorlásról van szó. Csak az számít, mennyire akarsz jó lenni azon a területen, amit az életed részeként magad választottál.

Mi a kikapcsolódás számotokra? 

Mindketten sportolunk, mert egészségesek akarunk maradni. Mario frizbizik, de  basszusgitározik is, én piláteszre járok. Ezek a testet és a lelket is kikapcsolják, új kihívások felé nyitnak minket. A vakációinkat nyáron töltjük, amikor elutazunk egy távoli szigetre. Olyan helyen táborozunk, ahol nincs elektromosság, csak a természet, a tenger, a barátok és a móka. Ilyenkor töltjük fel a saját elemeinket a következő évre.

exkluzivinterjú_zgatacademy_4

Ha új csapattagot kerestek, mi a legfontosabb benne?

A legfontosabb, amit az új csapattagban keresünk az a szenvedély, az éhség a tanulásra és a jó szív. Az emberek gyakran születnek úgy, hogy van egy ajándékuk ehhez a szakmához. Azonban ez nem sokat jelent, ha nincs meg bennük a szenvedély. Azok a legjobb fodrászok, akik keményen dolgoznak és mindig törekszenek arra, hogy többet tanuljanak. Ők a szenvedélyük miatt soha nem hagyják abba a tanulást. Mindig azt mondjuk a fiatal alkalmazottjainknak, hogy ne mások lehetőségeit nézzék, hanem legyenek annyira jók, amennyire csak tudnak. Aztán abban a pillanatban, amikor a legjobbak lesznek ahhoz képest, amit tudnak, az emberek fel fogják ezt ismerni, észre fogják venni.

Szerintetek milyen egy tökéletes fodrász? 

Nincs tökéletes fodrász. Nagyon sok nagyszerű fodrász van, akik nagyon különböző frizurákat készítenek. Ez ennek a szakmának a szépsége. Annyi különböző frizura van, hogy az lehetsz, aki lenni szeretnél. Nem számít melyik utat választod a fodrászatban, csak egy dolog számít: szenvedélyre és türelemre van szükséged, és soha ne hagyd abba a tanulást!

exkluzivinterjú_zgatacademy_5

Ki a szakmai példaképetek?  

Ivana: Nagyon sok van és nehéz lenne őket felsorolni. Néhány közülük: Pop Akadémia, Traci Sakosit, Peter Gray, Mazzela&Palmer, Vishal Baharani, Silvia Salerno, Giammarco Amoroso, Mario Mesaric, Adam Federioc és csapata… túl sok, hogy mind felsoroljam. Órákba telne.

Mario: Oh! Nagyon sok van, de azt kell mondjam, hogy a legjobban azok inspirálnak és motiválnak, akik különösen szeretik azt, amit csinálnak. Tudod, kik ők. (nevet)

Szöveg: Hansági Dorka
Képek: ZGAT, www.nicholaswray.com

Ha tetszett az interjú és szívesen megosztanád másokkal is, köszönjük ha nyomsz egy Like-ot és megosztást! ? Köszönjük, hiszen ezzel a mi munkánkat is segíted.

Közzétéve: 2019-02-08 11:53

exkluzivinterjú_zgatacademy_5
exkluzivinterjú_zgatacademy_4
exkluzivinterjú_zgatacademy_3