EXKLUZÍV HÍR: elindult a verseny a COTY tulajdonjogáért

COTY_felvasarlasa_Henkel_cover

A minap érdekes hírekre bukkantunk, miszerint több multi is pályázik a szépségipar egyik legszéleskörűbb portfóliójával rendelkező cégére, a Coty Consumer Beauty-ra. Kíváncsian várjuk, hogy a jövőre nézve hogyan alakul a vállalat története, de addig is összegyűjtöttük a jelenlegi helyzet sarkalatos pontjait.

Licitháború indult a COTY portfóliójáért

“Két fogyasztási cikkeket gyártó óriás (Unilever, Henkel) és felvásárlási alapok (köztük az Advent és Cinven) is bejelentkezett a Coty licitjére, melyen a Coty néhány csúcskategóriás szépségipari márjáka kerül eladósorba. A portfolio összértéke meghaladja a 7 milliárd USD-t, erősítette meg három forrásunk.

A Colgate-Palmolive Co is készül beszállni a versenybe a Coty portolfio-ért, mely professzionális haj és körömápoló márkákat tartalmaz, úgy mint, Wella, Clariol, GHD és OPI, amint azt forrásaink emítették anonim módon.

A Coty, melynek jelenlegi piaci értéke 9 milliárd dollár, és többségi tulajdonosa a német JAB holding, egy aukciós eljárást indít még idén decemberben.

Ez az üzlet az iparági óriásoknak és a részvényalapok számára egyaránt előnyös lehet, mivel hatalmas lehetőség lakozik az eladósorba került márkákban, melyek eladásai negatív irányba fordultak az elmúlt egy év során.

Ha a Henkel jár sikerrel, melyet a Schwarzkopf márkája tesz a világ ötödik legnagyobb fodrászati szereplőjévé jelen pillanatban, akkor a harmadik helyre kerülne.

Az Unilever jelen pillanatban a nyolcadik helyen van (az Euromonitor szerint), ami miatt sokkal elővigyázatosabb szereplő a licit során. Az is elképzelhető, hogy a Coty portfolio csak egy részére tesz ajánlatot, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzen.

A New York-i központú Colgate-Palmolive, aki nem rég vásárolta fel a bőrápolási termékekkel foglalkozó részlegét a francia Filorga Cosmétiques-nek 1,5 milliárd euróért, szintén érdeklődik az iránt, hogy egyéb márkákkal diverzifikálja a saját termékportfolioját.

A portfolioért versengő részvényalapok között megtaláljuk az Advent-et, Cinven-t, Blackstone-t, KKR-t, CVC Capital Partners-t és a BC Partners-t.

Ezek közül néhányan, például a Cinven közös licitálásra keres partnert, hogy együttes felvásárlással befektetési konzorciumot alakíthasson.

A Coty, a Henkel, a Colgate-Palmolive, Cinven, Advent, CVC és BC Partner visszautasította a nyilatkozattételi lehetőséget, míg az Unilever, Blackstone és a KKR nem álltak rendelkezésre.

A Coty célja a tranzakció (mely a múlt hónapban került bejelentésre) mihamarabbi lebonyolítása még 2020 közepe előtt. Ennek érdekében a Credit Suisse-t kérte fel a művelet végrehajtására.

Bizalmas információcsomagok közzététele várható még decemberben, melyek már kilátásba helyezik az első nem kötelező érvényű ajánlatokat a következő év elejére.

A bankárok a portfolio értékét a nyereségének 10-12 szeresére becsülik, vagyis a teljes értéke 6-7 milliárd dollár körül lehet.

A Coty részvényei a hírt követően nagy hajrába kezdtek, és hasonló volt megfigyelhető a Unilever és a Henkelnél is.

GAME-CHANGER

A Coty professzionális egysége, mely elsősorban haj és körömápolási termékeket forgalmaz, a Coty teljes bevételének 21%-át teszi ki, és önmagában éves szinten 1.81 milliárd dollár bevételt termel.

Az Euromonitor szerint jelen pillanatban a L’Oreal vezeti a mezőnyt a hajápolás terén. A dobogón a John Paul Mitchell Systems és a Coty követi őt.

A Henkel számára ez az ügylet megfordítaná a játékot, mert új szinergiát vihet a már amúgy is népszerű márkájába, a Schwarzkof-ba.

“Teljesen természetes, hogy a Henkelt érdekli ez az üzlet”, nyilatkozta Martin Deboo, a Jefferies elemzője. Hozzátette, a német vállalat már kétszer is próbálta felvásárolni a Wellát a múltban.

A Henkel eddig is próbált niche márkákat “felszívni” magába, többek között a DevaCurl-t, ami egy prémium termék göndör hajra, azért, hogy a szépségipari üzletét élénkítse.

A Coty megerősítette, hogy a brazíliai egysége is felmerült vevői opcióként, mert ez az egysége teljesen független üzleti entitásként működik, különböző termékportfólióval és termékekkel

A cég, melynek adósságállománya 7.7 milliárd dolláron állt Június végére, további kozmetikai márkákat tulajdonol, olyanokat, mint a Rimmel, Max Factor és bőrápolási cégeket is, például a Lancaster-t és a Philosophy-t. Viszont éveken át tartó problémái adódtak egy ilyen széles termékspektrum integrálásával.

Egy 2016-os felvásárlás miatt, mely a Procter & Gamble termékportfoliojának egy részére irányult, és tartalmazott olyan márkákat, mint a Covegirl és a Max Factor, milliárd dolláros veszteség leírására kényszerítette a céget, mely emellett egy négy éves újrastruktúrálási tervet helyezett kilátásba.”

COTY_felvasarlasa_Henkel_1 (1)

Készítette: Fodrászinfó

Forrás: https://www.reuters.com/

Ha érdekesnek találtad a hírt, lájkold és oszd meg cikkünket – köszönjük!

Közzétéve: 2020-03-05 14:52