Engert Roland EngertHair fodrászat

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_cover

Stílusos fodrászszalonokat látogatunk és virtuálisan titeket, olvasókat is körbe kalauzolunk. Ezúttal a pilisvörösvári Engerthair-be kukkantottunk be és Engert Rolanddal beszélgettünk. Stílusról, szalon kialakításról és a tetőtér nyújtotta lehetőségekről beszélgettünk.

EngertHair fodrászat interjú

Mikor nyitottad a szalonodat?

Az üzlethelyiség 2016. elején lett olyan, amilyennek megálmodtam, így a vendégeket már tavasszal – egészen pontosan március végén – tudtam fogadni.

Milyen stílus szerint alakítottad ki az Engerthair fodrászüzletet?

Teljesen a napjainkban divatos, egyben modern elvárásoknak megfelelően. Egyik nagy kedvencem a minimál stílus, ezért a helységek megtervezése és az üzlet légkörének megálmodása során a személyiségem e szegletét is megpróbáltam visszaadni. Mindemellett fontos számomra az úgynevezett nagyvárosi életérzés is, amely kapcsán megláttam az üzleti rést a pilisvörösvári fodrászpiacon. Vendégeim azóta is nap, mint nap visszaigazolják, hogy jól döntöttem!

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001

Mesélj erről a piaci résről. Első perctől fogva tudtad, hogy nagy sikere lesz a szalonnak?

Éreztem, persze, ezért is vágtam bele. Ám a kezdetekkor nem voltam ennyire nyugodt, tartottam a felsüléstől, de őszintén mondhatom, hogy a nyitás óta átmenet nélkül, folyamatosan jönnek a vendégek, nem volt tehát semmifélfe körömrágós várakozási időszak. Kívánni sem tudnék annál jobbat, hogy folyamatosan teli a naptár, ez pedig igen jó visszajelzés a vendégeink részéről, muszáj tehát újszerűen gondolkoznunk és naprakésznek maradnunk.

A fodrászat kialakításában volt segítséged?

Fontosnak tartottam, hogy az elrendezést belsőépítész készítse el, hiszen ez ugyanolyan szaktudást igénylő foglalkozás, mint a fodrászé. Ezt a folyamatot leszámítva viszont mindent én álmodtam meg a bútorzattól kezdve a teljes elgondolásig!

Fodrászat a tetőtérben

Az üzlet a tetőtérben van. Mennyire volt nehéz gazdálkodni ezzel a „felülettel”?

Túlzás nélkül állíthatom, hogy embert próbáló feladat volt, hiszen a tetőszerkezet nagyon sok hasznos részt elvesz, ám ennek ellenére sikerült megbirkózni ezzel az akadállyal és ki tudtam alakítani egy kellemes, ügyfélbarát légkört. Meg kell említenem azt is, hogy a rengeteg hátránya mellett a tetőtérnek vannak előnyei is, mégpedig nem is kevés! A sok ablaknak köszönhetően, amíg odakint természetes fény van, addig idebent sem kell plusz világításhoz folyamodni. Télen, illetve az esti órákban LED-lámpákkal kompenzáljuk a romló fényviszonyokat, így egyfajta „steril” fényforrásunk van, ami az eddigi tapasztalataim szerint nagyon jól passzol a munkához, hiszen egy fodrászatban elengedhetetlen, hogy lássuk azt, amit éppen teszünk.

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001

Hány nm2 a szalon alapterülete? Hányan dolgoztok benne?

Ha összességében vesszük, akkor 130 négyzetméter, de – ahogyan már korábban említettem – ebből a tetőtér sok hasznos területet elvesz. Jelenleg ketten dolgozunk itt, én, mint a vezető fodrász és egy alkalmazottam. A közeljövőben megvalósítandó terveim között szerepel, hogy találjak egy kozmetikus és egy műkörmös szakembert is, mert a szabad kapacitás meglenne a munkájuk befogadására, ám eddig még nem leltem rá az ideális társakra.

Piszkos anyagiak: nagyságrendileg mennyit költöttél az alap kialakítására és a felújítására?

Természetesen a kezdetekkor mélyen a zsebembe kellett nyúlnom, hiszen minden kezdet nehéz. Ugyanakkor szerencsém is volt, mert alapból jó feltételekkel vághattam neki az üzlethelység kialakításának. Az történt ugyanis, hogy a tulajdonos előző párja fitneszgépekkel foglalkozott és az ingatlan ezen részén tervezte a stúdióját kialakítani, ám félúton a projekt valamiért abbamaradt. Itt jöttem én a képbe, s befejeztem az általa már megkezdett statikai munkákat. Mivel már a kezdetek óta tudtam, hogy milyen hangulatot szeretnék megteremteni, ezért csak a minőségi anyagok beszerzése és elhelyezése maradt hátra. Persze ez az időszak is ugyanannyira fájó volt a pénztárcának, de megérte a sok fáradozást és energiát, mert a csempéktől kezdve a csaptelepeken át gyakorlatilag minden olyan lett, amilyennek megálmodtam.

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001

Mennyi időt vett igénybe a szalon kialakítása?

Az egész folyamat – a bérleti szerződés aláírásától a nyitásig, – nagyjából fél évet vett igénybe. Kifejezetten nehéz volt betartani a kivitelezővel és szakemberekkel a megbeszélt időpontokat, miközben én teljes állásban dolgoztam Budapesten.

Fodrászat arculat

Szerinted mennyiben meghatározó egy szalon arculata?

Azt gondolom, hogy a mai felgyorsult világunkban, plusz a social médiának köszönhetően az emberek kifejezetten igényelik a megkérdőjelezhetetlen minőségű dolgokat és szolgáltatásokat. Itt nem csak a termékekre és az üzlet kialakításra gondolok, hanem például a kimagasló szaktudásra is.

Megemlíteném azt is, hogy a Wellával szoros kapcsolatban dolgozom, kizárólag csak ezeket a termékeket használom. Miért? Azért, mert szerintem ez jelenleg a piacon a legjobb márka. Ha néhány szóval jellemeznem kéne, akkor az alábbiakat mondhatnám: innováció, biztonság, kreativitás, minőség és kompromisszummentesség.

Aki ismer, az tudja, hogy nagy „mániám” a maximalizmus: a tisztaság, a rend és a baráti környezet fenntartása elengedhetetlen, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hova megy be a vendég és az sem, hogy milyen szájízzel távozik! Az Engerthair szolgáltatásaiba beletartozik például, hogy mindenkinek SMS-t küldünk az érkezése előtt 24 órával, azért, hogy felhívjuk a figyelmét a másnapi programjára. Mert nálunk nem a mennyiségi szemlélet az uralkodó. Figyelünk a vendégre, kávéval, teával kínáljuk, mert a munkánk csak a figyelmességgel lehet teljes. Nyugodt szívvel mondhatom tehát, hogy nálunk nem csak egy frizurát kap az üzletben, hanem egy teljeskörű szolgáltatást is.

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001

Mit gondolsz, mennyi időnként szükséges egy fodrászat felújítása?

Az apró változtatásokra mindig szükség van. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néha elég például egy új váza, vagy egyéb dísztárgy beszerzése. A teljes arculatváltozásról egyelőre még nem tudok nyilatkozni, hiszen a szalon alig több, mint két éve üzemel, de megígérhetem: amint azt érzem, hogy a szakma vagy a belsőépítészet iránya erőteljesen megváltozik, akkor követni fogom a trendet.

Mennyire vagy elégedett az Engerthair fodrászattal?

Azt gondolom, hogy egy üzlettel teljesen soha nem lehetünk elégedettek, mert ha azok vagyunk, akkor nem tudunk tovább haladni a megkezdett úton, márpedig ez a szakma az örökös fejlődésről szól.

Fodrász design sorozatunk további tagjai:

Kormány Eta Etalon Beauty & Hair Spa, Szeged

Szántai Mónika Szántai Hair & Style, Keszthely 

Krucsóné Krischneider Zsuzsanna Magic Hair by Zsozsó, Esztergom

Kivel készüljön a következő interjú? Ajánlj szalont a Fodrászinfó Pro csoportban!

Szöveg: Hansági Dorka

Képek: Engerthair 

Ha tetszett az interjú, köszönjük a Like-ot és megosztást! 😉

Közzétéve: 2018-09-06 11:11

Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001
Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001
Engerthair_Engert_Roland_fodrasz_001