Bezárt fodrászatok Nyugat-Európában

Bezárt fodrászatok

Újabb bezárt fodrászatok a kontinensen. Mutatjuk a jelenlegi helyzeteket!

A pandémia sok korlátozást hozott az életünkbe, mely közül szeretnénk kiemelni a fodrászatok életében történt változásokat. Míg hazánkban a kijárási korlátozás és a kötelező maszkhasználat van érvényben, addig több európai országban hónapok óta nem is lehetnek nyitva a fodrászatok. Három külhoni kollégával beszélgettünk és azt kértük tőlük, meséljék el, mi van most náluk. Belgium, Ausztria és Németország fodrászataiban ez a jelenlegi helyzet: görgess lejjebb!

2020 tavaszán, a COVID Magyarországra is begyűrűzött és a fodrászok egy nagy százaléka önhatalmúlag úgy döntött, bezárja a szalonját egy kis időre. Nem volt törvényi korlátozás, sem társadalmi nyomás, mindenki maga eldönthette, mit is fog kezdeni ebben az időszakban vállalkozásával. Közben a környező országokból a teljes lezárások híre érkezett és több országban ez mind a mai napig tart.  

Kíváncsiak voltunk, mi történik körülöttünk a szakmában, ezért felkerestünk három külföldön dolgozó magyar kollégát, avassanak be minket a részletekbe. Belgiumból, Ausztriából és Németországból kaptunk jelentést.  

Bezárt fodrászatok Belgiumban

Nánási József nagyon boldog, hiszen 2021. február 15-én kinyithat végre, bár nagyon szigorú szabályok mellett.  

Vendégekre vonatkozó szabályok a fodrászatokban

 • Textil maszk nem megengedett, minimum sebészeti maszkot kell viselni.
 • 6 éves kortól kötelező maszk használat.
 • Tilos az üzletben enni és inni.
 • Tilos az üzletben a toalett használata.
 • Tilos a szalonban várakozni.

Fodrászokra és szépségipari szakemberekre vonatkozó jelenlegi szabályok

 • Minden héten kötelező PCR teszt a szolgáltatónak.
 • Kizárólag FFP 2 (vagy annál hatékonyabb) maszk megengedett.
 • Co2 mérő minden helyiségben. Ha nincs akkor nyitott ajtó és ablak mellett kell dolgozni.
 • 10 nm/fő és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot.
 • 1 szakembernél 1 vendég lehet egyszerre
 • Minden vendég után minimum 10 perc szünet kell a fertőtlenítesre, szellőztetésre.

Nánási József beszámolója:

„Itt kicsit fura a helyzet. 2020. november 1-től be kellett zárnunk. Mi kicsit más üzlet vagyunk, mint általában a belga szalonok. A hazai példát követve, nálunk van masszázs, kozmetika, manikűr, pedikűr és fodrászat. Belgiumban viszont az a bevett, hogy ezek a szolgáltatások mind külön szalonban érhetők el.

Nem volt egyszerű az elmúlt időszak, de legalább többféle kompenzációt is kaptunk:

 • 2020 márciustól-októberig havonta 1293€ munkanélküli segély.
 • 4000€ EU egyszeri vissza nem térítendő támogatás
 • 1000€ önkormányzati támogatás
 • 2020. november 1-től dupla munkanélkülit ítéltek meg, ami 2586€ / hó, ha minimum 7 napot nem dolgozom egy hónapban.
 • 2021. január 1500€ EU támogatás
 • 2021. február 500€ önkormányzat támogatás
 • Egy alkalommal elengedtek 859€ járulék fizetést.
 • Ígéret egyszeri 3500€ extra támogatásra.
 • 2021. február 2586€ munkanélküli segély.

2020. május 14. és október 31. között mérsékelten dolgozhattunk, kb. 60-70%-át annak, mint amit szoktunk. Várom már nagyon a folytatást!”

Bezárt fodrászatok Ausztriában

Sándor Ilona Ausztriában dolgozik. Bár a COVID első időszakában unokáival és családjával volt, jelenleg 17 hét kiesése van, ami igen jelentős és érezhető.

„Először 2020. március 15-től május 1-ig voltunk 7 hetet zárva. Utána november 15-től december 8-ig 3 hetet. Kinyithattunk december 9-én 2 hétre, majd december 23-án ismét bezártunk 2021. február 8-ig, ami újabb 7 hét. Összesen 7+3+7=17 hetet nem dolgoztunk.

Kompenzáció Ausztriában

2020. márciusban záráskor két hét után kezdtek el 500€-t adni a vállalkozóknak. Sajnos én csak áprilisban kaptam, mert februártól lettem vállalkozó, 6 hét munka után 7 hét zárás következett. Szóval, a friss 2020-ban alapított vállalkozókra csak később gondoltak. Utána havonta kaptuk az összeget, amit menetközben 1000€-ra emeltek és kétszer meghosszabbították. Most éppen júniusig utalják és havonta kell online kérvényeznem.

Novemberi három hétre a tavalyi adóbevallás alapján, a tavaly novemberi bevallott jövedelem 80%-át adták. Ez jól hangzik, de a 3 hétre eső 80%-ot. Mivel én tavaly még alkalmazott voltam, én a minimum összeget, 2300€-t kaptam. Decemberre csak egy hetet számoltak, mert egy hét ünnep úgyis munkaszünet lett volna. Szóval a decemberi egy hétre 500€-t kaptunk, azt is januárban. Most viszont a januári kompenzációt csak február 16-tól lehet igényelni, ami állítólag már csak 30% lesz.

Nagyon szépnek és jónak tűnik mindez, de a zárlat alatt is fizetni kellett a bérleti díjat, a tulajdonosok egyáltalán nem voltak rugalmasak. Természetesen járulékot és minden egyéb kiadást is ugyanúgy fizetni kell. Például nekem a szalonban a székbérletem 500€, akkor is ha két hetet dolgozhattam, vagy egész hónapban zárva kellett maradunk.

bezárt fodrászat európában

A fodrászeszközök az elmúlt időszakban elég sokat pihentek.

A szépségápolás már nem ugyanaz, mint régen

Nehezen éljük meg. Először is aggódik mindenki az egészségéért. Másodsorban ott van az a rengeteg szabály. A szalonban 10nm volt eddig, amit biztosítani kellett vendégeként. Ezt most talán 20nm-re akarják emelni, úgy, mint a kereskedelemben. 2 m távolságot kell tartani. A kis szalonokban ez probléma, sokan attól tartanak, csak fél kapacitással tudnak majd dolgozni. Egyébként az éjszakai kijárási tilalom miatt csak 19 óráig lehet dolgozni. A fertőtlenítés alapvető dolog, a fodrászat olyan steril, mint egy műtő. Megkövetelik az egyszer használatos törölközőt, beterítőt, kézfertőtlenítőt, eszközfertőtlenítőt, biztosítani kell a vendégeknek maszkot. Viszont már egy pohár vizet sem adhatunk. Ilyen feltételek mellett, a szépségápolás, már nem ugyanaz, mint régen, ahol fel lehetett töltődni, ki lehetett kapcsolni.

Betarthatatlan szabályok, irreális szankciók

Nagy a felháborodás a szakmában, mert mindenki aggódik, hogy ilyen feltételekkel, nem jönnek a vendégek. Például, ha hétfőn teszteltet a vendég, azzal az eredménnyel csak szerdáig jöhet fodrászhoz. Nekünk fényképes igazolványt kell kérnünk tőlük a teszt eredmény mellé, hogy egyezik a név, dátum stb. Minket pedig a rendőrség ellenőriz. Senki nem meri megkockáztatni a 30.000€ büntetést, vagy, hogy elvegyék a vállalkozói engedélyét. De mi nem vagyunk hatóság, hogyan elkérjük az igazolványt, orvosi papírt. Jelenleg ez most sok kérdést felvet a szakmai körökben.

Sokkal kevesebb volt a vendég egész évben, karácsony előtt a 35 éves pályafutásom leggyengébb két hete volt. Sokkal több a kiadás, kevesebb a vendég, nehezek a feltételek. Rengeteg szalon van a csőd szélén, ahol sok az alkalmazott, a fizetésüket, járulékokat először megkell finanszírozni, az állam később küldi a kompenzációt, ami sokszor a bérekre sem elég. Csődöt jelentett két komoly nagy cég, akiknek üzlethálózatuk van Ausztriában. Elkeserítő a helyzet. Valójában szerintem csak azért nyithatunk, mert nagy volt a nyomás a kormányon, tüntetések voltak, elfogyott a pénz a kompenzációra. Lehet, hogy 2-3 hét múlva újra bezáratnak minket. Itt csak az üzlettulajdonosok járnak jól, mert csak nekik nincs káruk. Fizetni kell a bérleti díjat, hiába van hatóságilag zárva az üzlet, akár szalon, akár kávézó, étterem, esetleg ruházati bolt.”

Vendégekre vonatkozó szabályok a fodrászatokban

 • FFP2-es maszk viselése kötelező.
 • 6 éves kortól kötelező maszk használat.
 • Tilos az üzletben enni és inni.
 • Tilos az üzletben a toalett használata.
 • Tilos a szalonban várakozni.
 • A vendégek csak 48 óránál nem régebbi negatív Covid PCR teszt kell felmutatniuk a szolgáltatás igénybevételéhez.

Fodrászokra és szépségipari szakemberekre vonatkozó jelenlegi szabályok

 • Kéthetente kötelező PCR teszt a szolgáltatónak.
 • Kizárólag FFP 2 (vagy annál hatékonyabb) maszk megengedett.
 • 10 nm/fő és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot.

Bezárt fodrászatok Németországban

Réka beszámolója  

„Jelenleg egy fodrász hálózati cégnél dolgozok alkalmazottként, aminek több, mint 500 üzlete van Németországban. Tavaly március utolsó hetétől kezdve bezárt az összes fodrászüzlet 6 hétre. Szigorú szabályok mellett nyithattunk ki: maszkhordás, kézfertőtlenítés volt, és adminisztráció a nyomon követéshez. Miután ezt kitöltötte a vendég, akkor lehetett csak elkezdeni a munkát. A cég biztosított maszkot és kézfertőtlenítőt a vendégeknek.

Szinte mindenki rövidített munkaidőben (kurzarbeit) dolgozik a márciusi újranyitás óta. Az óraszám így a szokásos heti 40 óra helyett 28-30 órára csökkent. Erre, a 28-30 órára a fizetés 100%-át kapjuk, a hiányzó órákra az állam 60% fizetést ad. A teljes bezárások alatt is 60% fizetést kapunk. Azóta volt egy második bezárás egy hónapra augusztusban. Jelenleg december közepe óta vagyunk zárva. Azt tapasztaltuk, hogy az újranyitás mindig hatalmas dömpinget hozott.

(Egy másik anyagunkból egy másik hazai fodrásztól azt is megtudhatod, milyen a fodrászmunka Németországban. A cikk 2018-ban készült.)  

Újranyitnak a szalonok Németországban is

Jelenleg úgy néz ki, hogy 2021. március 1-től nyithatnak újra a fodrászüzletek, az eddigi szigorú higiénés előírások betartása mellett, valószínűleg újabb szabályokat is hoznak, ezeket egyelőre még nem tudni.

Az államtól ezt a kurzarbeit támogatást kapjuk, ami a fizetésünk 60 százaléka. Anyagilag így összességében sokkal kevesebb a bevétel, hiszen a borravaló is kiesik. De ha az ember nem szórja két kézzel a pénzt felesleges dolgokra, ez a 60% is elég a kiadások fedezésére. A vendégek türelmetlenebbek a vírus óta, ráadásul sok vendég elment, mert nem szerette volna kitölteni a kötelező dokumentumot. Jelenleg egyedül dolgozom már csak az üzletben, mert jó pár kollégámnak lejárt a határozott idejű szerződése és nem kapott újat.

Több városban országszerte végleg bezárt szalonokat ez a cég, ahol most én is dolgozom. A freisingi üzlet 2021. március 31-ig üzemel még, a COVID megadta neki a kegyelemdöfést. Ez azt jelenti, hogy nekem új munka után kell néznem.

Időszakos pályaelhagyás a COVID hatására

Úgy tűnik, hogy a hátralévő pár hónapban már nem fodrászként fogok dolgozni. Ősszel tervezzük a hazaköltözést a párommal, így már valószínűleg csak otthon fogok újra a szakmámban elhelyezkedni. Itt a szalonok örülnek, ha életben maradtak és meglévő alkalmazottjaikat ki tudják fizetni. Nem tudnak és nem fognak új embert felvenni.

Münchenben talán egy fokkal jobb a helyzet, bár szerintem az elmúlt pár hónap szinte minden fodrászüzletet megviselt. Már mindenki nagyon várja a nyitást, hiszen nyomasztó az embereknek ez a bezártság. Sajnos itt minden zárva van a létfontosságú üzleteken (élelmiszerbolt, benzinkút, gyógyszertár, posta) kívül. Az egynapos kirándulás is kerülendő. De legyünk pozitívak! Reméljük, hogy most már jön a tavasz és a nyitás is végre!”

Fodrászokra és szépségipari szakemberekre vonatkozó szabályok

 • 10 nm/fő és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot.
 • Minimum FFP2-es maszk viselése kötelező.

Összegzés

Azt gondolom, most az élet minden területén megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve mindannyian, csak az a nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetből mit is tudunk kihozni. Kívánok mindenkinek nagyon jó egészséget, hiszen tényleg az a legfontosabb és remélem, hogy minden a lehető leghamarabb visszaáll a megszokott (vagy egy annál sokkal jobb) kerékvágásba. Éppen olyanba, mint amire vágyunk! 

Szöveg: Hansági Dorka 

Ha te is érdekesnek találtad ezt az összeállítást, köszönjük a megosztást és a Like-ot, ezzel munkánkat segíted! 

Fodrászos témákban olvasgatnál? Ha jöhet egy könnyed vonal, kattints ide: 

Pantone ihlette frizurakollekció – Safy Burton Luminescent

Közzétéve: 2021-02-12 06:54