Barber továbbképzés Budapesten by Kovács R. Ádám

Kovács R. Ádám élete a fodrászat, azon belül is a klasszikus férfi fodrászat és egyre inkább a barber style. A fiatal fodrásztehetség ez év eleje óta a L’Oréal Professionnel Akadémia felkért oktatója, akinek képzései telt házzal mennek. De mi is áll ennek hátterében? És képzésein milyen technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődő fodrászok? Ádámmal beszélgettünk, aki mindenre választ adott.  

Barber képzéseket sok helyen látni, ezért kíváncsi lennék arra, hogy a te képzéseid miben különböznek a többitől? Képzéseiden mi kerül leginkább előtérbe?

Aki ismer engem az tudja, hogy elég régivágású vagyok ha a fodrászatról van szó, ezért jelentős szerepet tölt be a tanfolyamaimon az alapok tudatos elsajátítása és azoknak pontos kivitelezése. Vesszőparipám a tudatos stuccolás, annak irányai különböző fésű tartásokkal, a Fade technika tudatos kivitelezése azaz a hajvágógép tudatos használata. Fontosnak tartom az információ átadását a fokozatépítésekről és arról is, hogy milyen formákhoz milyen eszközt és technikát kell alkalmaznunk, hogy a kívánt eredményt érjük el.  

Többször említetted a tudatos szót, így nem nagyon mehetünk el mellette. Szerinted a tudatosság mindennek az alapja?

Feltétlenül. Szeretek mindent úgy csinálni, elkészíteni, hogy tudom mi lesz belőle. Így soha nem érhet meglepetés. Számomra első a tudatosság és utána jöhet csak a kreativitás.

Kovács R. Ádám munka közben, a L’Oréal Professionnel Akadémián

Úgy tudom, kétféle barber oktatást is tartasz az Akadémián. Az egyik az American Barber, a másik a British Barber. Mi a kettő közti különbség?

Az American Barber style egy „gépiesebb” megoldást kínál számunkra. Ezen a tanfolyamon óriási szerepet tölt be a hajvágógép, mivel ez elengedhetetlen a Fade technika tudatos kivitelezéséhez. Fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk azzal hogy milyen „masina” van a kezünkben és hogy mit tudunk a segítségével elérni. Ezek mind-mind előtérbe kerülnek.   

A British Barber style pedig számomra a klasszikus vonal. Legújabb tanfolyamom témája számomra talán a legérdekesebb, a férfifodrászat szemszögéből mindenképp, ugyanis ez a tanfolyam az angolszász alapokon nyugszik: precíz kiemelések, leválasztások, azaz tudatos formaképzés, fokozatépítés történik. Kicsit nehezen megfogható a pontos elnevezés, mert ha azt írom, hogy hosszabb férfi frizurákról lesz szó, akkor mindenki derékig érő hajra fog gondolni, pedig erről szó sincs. Ezért talán úgy tudnám elmagyarázni, hogy olyan frizurákat készítünk, amivel a tipikus „üzletember” vendég típust be tudjunk vonzani a szalonunkba és még egy angol úriember sem fogja feladni nekünk a leckét, ha egy elegáns frizurát kell készítenünk hajvágógép nélkül, csupán ollóval és ritkítóollóval. Továbbá a képzésen érintjük a férfi őszhaj árnyalását és a szakáll árnyalását, annak kialakítását is.

Ezt a fajta precizitást vajon a versenyzés hozta meg az életedbe?

Mindig is bennem volt, de erre a versenyzés ráerősített. Mindig megvolt bennem a versenyszellem, állandóan kerestem és keresem a kihívásokat. Sokan nem tudják, de először női fodrászatban kezdtem el versenyezni méghozzá Marcell vízhullám frizurából. Oktatóm Cseh István akkoriban a Férfi Fodrász Válogatott tagja volt, így logikus volt inkább a férfi fodrászatot választanom. Így elkezdtem versenyezni és nagyából 10 évig voltam a páston. Szerencsésnek mondhatom magam mert ebből öt évig voltam a Magyar Férfi Fodrász technikai Válogatott tagja, Magyarországon összesen tizenkilencszer állhattam fel a dobogó legfelső fokára, ebből pedig hatszor magyarbajnoki címet is szereztem, majd 2016-ban az Év Férfi fodrásza lettem. Később elkezdtem külföldön is versenyezni, ekkor jött a nagy szerelem, az OMC.

Kovács R. Ádám OMC eredményei

OMC Bécs Európabajnokság

classic cut 5., creative style: 4. és összetett 4. helyezés

Szerbia 1. Adria Liga Kupa

classic cut 1., creative style 2. és összetett 1. helyezés

OMC Milánó  Világbajnokság

classic cut és creative style 12. helyezés

OMC Párizs Európabajnokság

classic cut 6., creative style 10. és csapatban 5. helyezés.

OMC Frankfurt Világbajnokság számomra a legjelentősebb. Itt 7. helyezett és egyéni Világbajnoki 3. helyezett lettem. Az OMC világszervezet versenyén először nekem sikerült a férfi fodrászatban egyéni VB dobogós helyet szereznem Magyarországról, majd csapatban pedig 4. helyet hoztunk el csapattársaimmal és felkészítőmmel Ress Károllyal.

Az idei párizsi OMC bajnokságon most te is zsűriztél. Milyen érzés volt a pást túloldalán állni és a versenyzők elbírálójának lenni?

2017-ben abbahagytam az aktív versenyzést, de maradtam a páston csak már más formában: zsűriként folytattam a munkát. 2019-ben OMC nemzetközi zsűrivizsgát tettem és a 2019-es párizsi világbajnokságon már Magyarország egyik zsűrijeként képviselhettem országomat. Nagyon izgultam, nagyjából annyira, mintha versenyeztem volna. Eddig maximum 20 fő közül kellett kiválasztanom a legjobbakat, itt most egy 44 fős mezőnyt kaptam, méghozzá a világ legjobbjait. Nem volt könnyű dolgom, mert elég nívós volt a mezőny, de úgy érzem a legjobb tudásom szerint jártam el – amit szerencsére az eredményhirdetés is alátámasztott. Szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amiről pár éve még csak álmodoztam.

Az első nemzetközi zsűrizés Kovács R. Ádám számára az OMC világversenyen

Oktatóként és fodrászként is lépést kell tartanod a divattal, trendekkel és mindig naprakésznek kell lenned. Te hogyan és hol képzed magad?

Nagyon érdekes, mert visszagondolva, sok mindenre magamtól kellett rájönnöm. Nem gondolnád, de én úgy végeztem el a fodrász iskolát, hogy nem tudtam, hogy mire való a hajvágógépnek a fokozatállító karja. Majd villámcsapás-szerűen, egyszer csak szembe jött minden tudásanyag: remek felkészítők, oktatók és kollégák, akik rengeteget segítettek. Arról nem is beszélve, hogy így, hogy az internetnek (is) köszönhetően a határok megszűntek, minden oktatási agyag ott van előttem, csak észre kell vennem a lehetőségeket. Rengeteg borbély szakembert követek az Instán, figyelem, elemzem a munkáikat és mindig azon gondolkodok, vajon hogyan tudnám én is úgy elkészíteni a frizurákat, mint azok a csodálatos szakemberek. Ennek köszönhetően, amikor tehetem, új technikákat próbálok. 2018-ban kaptam egy nagyon megtisztelő felkérést a Wahl Professionaltól: németországi európai központjukban elvégezhettem az oktatói tanfolyamjukat, ami egy olyan új látásmódot adott a hajvágógépekről, amit a mai napig kamatoztatok. A közeljövőben pedig Angliába szeretnék menni, hogy még többet tanulhassak a borbélyságról.

Barber style be Kovács R. Ádám

A szalonmunkád kizárólag a férfi hajakra koncentrálódik?

Természetesen nem, ugyanolyan fodrász vagyok, mint bárki más. Hajat festek, hajat vágok nőknek férfiaknak egyaránt és néha még kontyot is fésülök, de azt csak hölgyeknek… (nevet)

Kíváncsi vagy Kovács R. Ádám képzéseire?

Jelentkezz most, kattints:

Fodraszinfo jelentkezem gomb

Szöveg: Hansági Dorka

Képek: Kovács R. Ádám

Ha tetszett az interjú, köszönjük a Like-ot és megosztást! 

Közzétéve: 2019-10-24 16:53

Barber_kepzes_Budapest_017
Barber_kepzes_Budapest_012
Barber_kepzes_Budapest_014