Az érem másik oldala: 5 dolog, amit a koronavírus tanított nekünk

5_dolog_amit_a_koronavirus_tanitott_cover

Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna nekünk, hogy a világot szinte ellehetetleníti egy olyan járvány, ami hónapokon keresztül lebénítja az egész gazdaságot, szünetelteti a vállalkozásokat, bezárja a szalonok ajtaját és az embereket kényszerpihenőre küldi, valószínűleg kinevettük volna – mondván, ilyen velünk úgysem történhet. A rémálomból végül mégsem tudtunk felébredni, hiszen akkor a valóságot tagadtuk volna meg önmagunktól. Szerencsére a kezdeti félelmet szépen lassan felváltotta egy tudatos és produktív flow, ami mellett nem mehetünk el anélkül, hogy ne ejtenénk róla néhány szót. Hogy miért? Mert igenis léteznek olyan dolgok, amiket a koronavírus tanított meg nekünk!

Az érem másik oldala

Hiszünk abban, hogy az életben mindennek oka van, még akkor is, hogyha bizonyos helyzetekben nehéz elfogadni ezt az álláspontot. 2020 kezdetén a legtöbben új célokkal és vágyakkal vetettük bele magunkat a munkába, és izgalommal vártuk a jobbnál jobbnak ígérkező szakmai rendezvényeket. Két hónapon keresztül felhőtlenül élveztük is, amit az újév magával hozott, a következő pillanatban azonban már a kanapé széléről próbáltuk elsajátítani az új hajvágási és hajfestési technikákat. A COVID-19, mint derült égből villámcsapás sújtott le az egész világra, ami ugyan a számos nehézsége mellett mégis rámutatott néhány olyan dologra, amiből hosszú távon profitáltunk. Klisé, vagy sem, az éremnek mindig két oldala van, ne felejtsük el észrevenni!

Amit a koronavírus tanított: egy gondolat…

#1 …az újratervezésről

A legtöbben biztonsági játékosok vagyunk. Habár az élet mindig új kihívások elé állít minket, a megszokott rutint szándékosan ritkán állítjuk a feje tetejére. A koronavírus azonban nem kérdezett, egyszer csak feltűnt a semmiből, és egy soha nem várt komfortzóna-kiszakadást eredményezett. Az első pillanatban mindannyian visszahőköltünk, és úgy éreztük magunkat, mint akik nekirohantak egy üvegfalnak: lelassultunk, megtorpantunk, kétségbeestünk, miközben próbáltuk feltérképezni, hogy vajon mi lesz a jövőben. Sötétben tapogatóztunk – és talán most is -, azonban az idő előrehaladtával a hozzáállásunkban mégis rengeteget változtunk. Minél inkább hozzászoktunk az új helyzethez, a problémák lassan inkább kihívásként realizálódtak. Egy szó, mint száz, akkor is megtanultunk újratervezni, amikor még abban sem voltunk biztosak, hogy mit hoz a következő perc. 

5_dolog_amit_a_koronavirus_tanitott_2

#2 …az új lehetőségek megteremtéséről és kiaknázásáról

Az újratervezés nemcsak elméleti produktumot teremtett, a gyakorlatban is tökéletesen szuperált. A fodrászüzletek ugyan a legtöbb helyen bezártak, de a szalon falain kívül – hála a különböző márkaképviseletek és a naprakész fodrászok gyors reakciójának -, a szakma az online térben pörgött tovább. A karantén elején még azt gondoltuk, hogy kizárólag a család és a rég elfelejtett hobbik kerülnek előtérbe, de végül csak ide-oda kapkodtuk a fejünket a nagyszerű virtuális oktatások és fodrászrendezvények között. Hihetetlen gyors tempóban kerültünk újra vissza a szakma vérkeringésébe.

#3 …az összetartásról és az összekapcsolódásról

A technológiának és az internet használatnak már eddig is sokat köszönhettünk, de talán soha nem szerettük még annyira a digitális világot, mint most. A folyamatos tanulás mellett érdemes észrevenni, hogy milyen erős szakmai kapcsolatok kovácsolódtak a virtuális térben, és hogy milyen intenzitással támogatták és látták el egymást információval a fodrászok. Természetesen a belső frusztráció révén kisebb vitahelyzetek is kialakultak, de összességében a fodrásztársadalom rétegei olyan mértékben kapcsolódtak és tartottak össze, amire azelőtt még nem sok példát láttunk. 

5_dolog_amit_a_koronavirus_tanitott_4

#4 …a tudatos(abb) életmód kialakulásáról

A higiéné fenntartása eddig is a fodrász szolgáltatás egyik elengedhetetlen része volt, de valljuk be, 21. század és tudatos életmód ide vagy oda, az egészséges környezet megteremtését nem mindenhol övezték szigorú szabályok. Amíg a keleti országokban már régen (a koronavírus előtti időszakban) elterjedt a maszkhasználat, addig itthon az influenzás vendég alkalomadtán olyan laza egyszerűséggel sétált be a szalonba hajat festetni, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Azonban a fodrászok és a fodrászszalonok szempontjából is akadt olykor kivetni való, ugyanis az eszközök és a bútorok folyamatos fertőtlenítése, a köhögési/tüsszentési etikett betartása sem volt mindenhol evidens. Egy biztos, akármilyen oldalról is vizsgáljuk a helyzetet, most akarva-akaratlanul is egy életre belénk ivódnak a higiénés szabályrendszerek, és ez hatalmas előrelépés a jövőre nézve. 

#5 …az átértékelt helyzetekről

Emberek vagyunk, és a legnagyobb kudarc után is képesek vagyunk talpra állni, majd “megmutatni a világnak”. Ez az ösztön a létünk egyik legcsodálatosabb eleme, azonban paradoxon vagy sem, a legyőzhetetlenség érzése egyben téves képzeteket is szül. Minél gyorsabban haladunk előre, egyre nagyobb léptekkel vesszük az akadályokat, és annál inkább ugrunk fejest a hedonizmusba: mindent ugyanabban a pillanatban szeretnénk megszerezni, a magunkévá tenni, átélni és érezni, miközben nem csak elfeledkezünk a dolgok mögött megbúvó valódi értékekről, de még azt is elhisszük, hogy minden helyzetet képesek vagyunk uralni. A koronavírus végül megálljt parancsolt ennek, és rámutatott, hogy valójában léteznek nálunk hatalmasabb erők, amiket mi sem irányíthatunk. Szerencsére az újrakezdéssel lassan, de biztosan minden puzzle darab a helyére került, és lehetőség nyílt felfedezni a hivatásunk már elfeledett apró kincseit: nem is olyan rossz nap mint nap felsöpörni a vendégek levágott tincseit, ugye?! 🙂

5_dolog_amit_a_koronavirus_tanitott_5

Ezek a cikkek érdekelhetnek még:

#1 Napi pozitív mantra – fodrászosan 

#2 Védd a fodrászt, maradj otthon: 5+1 pihenős tipp beteg vendégeknek

#3 Fodrász-vendég kettős mérce: mindig az egészségünk legyen a prioritás!

 

Szöveg: Gódor Virág

Képek: itt, itt, itt és itt

Ha tetszettek a gondolataink, köszönjük, hogyha lájkolod és megosztod a cikkünket! 🙂

Közzétéve: 2020-10-13 17:50

5_dolog_amit_a_koronavirus_tanitott_1