Fodrász kisokos a botrányok elkerüléséért: arcformához igazított frizuratippek

frizura_arcforma_cover

Megjelenésünk szerves problematikáját képezi, ha elfelejtjük mérlegelni, hogy valójában mi is áll jól nekünk. Mi több, talán mérlegelünk, de nem járunk utána kellően, majd évek múltán rájövünk, „hát ez borzalmas választás volt.” Mi segítünk a frizurával és arcformával kapcsolatos tippekben, te pedig ígérd meg, hogy mindig megkérdezed a fodrászod, mielőtt valami újba belevágsz. Jöhetnek az arcformához igazított frizuratippek?

Arcformához igazított frizuratippek

Le merem fogadni, hogy mindannyiunk életében eljött már az a szent pillanat, amikor a régi fotóalbumot nézegetve siránkozunk: „Hogy hagyhatta nekünk az édesanyánk, hogy valaha így nézzünk ki?” Valószínűleg dacos kamaszként és a pubertás korunk legjavában szóltak ők, csak igyekeztünk nem meghallani óvó intelmeiket. Továbbá, talán nem is kell kamasznak lennünk ahhoz, hogy sikerüljön belenyúlnunk a tutiba. Nem csak a ruha, vagy az alakunk, de hajviseletünk is része az összképnek, és az első benyomásnak, így az optikai botrányok elkerülése végett, szükségesnek éreztük, hogy előálljunk néhány fodrászati szabályszerűséggel.

arcforma_frizura (1)

Arcforma és frizura

arcformához igazított frizuratippek: „Mutasd az arcod és megmondom milyen frizura illik hozzád!”

Ez az a mondat, amelynek minden fodrászszalon falai közt el kéne hangoznia. Hogy miért? Számos esetben vágyunk egy olyan hajviseletre, amely ugyan stílusunkhoz közel áll, arcformánkhoz már annál kevésbé. Hányszor jártunk már úgy, hogy elhittük, hogy milyen dögösek leszünk egy új frizurával, majd egy könnyeket elfojtó tükörkép bámult vissza ránk?

Íme, egy kellően rövid és velős fodrászati kisokos, hogy megtudd, milyen frizura illik legjobban az arcformádhoz!

A szögletes arcforma

 

arcforma_frizura_szogletes

arcformához igazított frizuratippek: a szögletes

Ha szögletes arcformával áldott meg minket a sors, akkor bizony van pár jótanács a tarsolyunkban. A szögletes arcforma, már a nevéből adódóan is feltételezi az erőteljes és markáns vonások meglétét, éppen ezért fontos, hogy a maszkulinabbnak mondható vonalainkat ne hangsúlyozzuk ki még hajviseletünkkel is.

A szögletes arcforma egy szögletes állat, illetve széles homlok– és arccsontot feltételez, amelyet célszerű például lépcsőzetes vágással lágyítani. A rövid és tépett, illetve a lazán félreeső frufru egyaránt jól állhat a határozott vonásokkal rendelkező nőknek. Ez esetben a kifejezetten rövid tüskés haj, illetve a minél inkább lekerekített formák elkerülése ajánlott, ugyanis a hasonló stílusú hajak teljes mértékben felerősítik a markáns vonásokat. Ezzel ellentétben, egy félhosszú és laza hullámokkal megspékelt hajviselettel pillanatok alatt érhetünk el pozitív értelemben vett optikai csalódást.

Még több kép a szögletes arcformáról! Kattints!

A hosszúkás arcforma

arcforma_frizura_hosszukas

Arcformához igazított frizuratippek: a hosszúkás

A hosszúkás arcforma valójában olyan, mint egy lelki szemeink előtt megjelenő tökéletes sípálya: hosszú területet (nagyobb homlokot) követ egy emelkedő (magasabban elhelyezkedő arccsont), amiről egy sikeres ugrást végezhetünk, mielőtt a keskeny pályavéghez (keskeny állhoz) érünk.

A hosszúkás arcformával rendelkező személyeknek feltétlenül figyelembe kell venniük, hogy a hosszú egyenes haj optikailag még inkább megnyújtja vonásaikat, így ajánlottabb, ha az arcforma képviselői inkább félhosszú, bubi, vagy Kleopátra hajat vágatnak maguknak. Az arc szélesítése és rövidítése érdekében ideálisak lehetnek a frufrus viseletek, és az oldalválasztékkal ellátott fokozatos vágások.

Még több kép a hosszúkás arcformáról! Kattints!

A háromszög és a szív alakú arcforma

arcforma_frizura_haromszog

A fordított háromszög arcforma és frizuratippek

Amikor egy széles homlok- és arccsont egy egyszerre keskeny és hegyes állal párosul, akkor a fordított háromszögformával, vagy egy kedvesebb értelmezésében, a szív alakú arcformával van dolgunk, amelynél fontos kiemelni a szem és az arccsont dominanciáját.

arcforma_frizura_sziv

A szív alakú arcforma és frizuratippek

A háromszög arcformánál szinte mindegy, hogy választékunkat középre, vagy oldalra helyezzük, ugyanis minden szempontból jól funkcionál, hogyha egy hullámosan, vagy lépcsőzetesen vágott, kicsit szeleburdi hatást keltő hajat vágatunk.  Ezzel a technikával az állat szélesebbnek látjuk, így nem terelődik el a figyelmünk a forma szépségeiről, az arccsontról, és a szemekről. Ha valakit zavar, hogy homloka szélesebb, ebben az esetben bátran viselhet szemöldökig érő frufrut, azonban a hajhossz egészében, a vállat csak minimális mértékben érdemes meghaladni.

Még több kép a szív alakú arcformáról! Kattints!

A kerek arcforma

arcforma_frizura_kor

A kerek arcforma és frizuratippek

Gömbölyű, telt, az arc hossza és szélessége pedig nagyjából megegyezik, röviden így jellemezhetnénk a kerek arcformát. Ilyen esetben a leginkább előnyös hajviselet, ha tincseinket minél hosszabbra növesztjük, ugyanis ezzel képesek vagyunk tömörebb vonásaink megnyújtására. A kerek arcformával rendelkezők számára leginkább az egyenes, és kissé tépett frizurák passzolnak, amelyek könnyen feldobhatóak egy oldalra vágott, hosszabb frufruval, azonban a homlok szabadon hagyásával is jól funkcionálnak.

Ha valaki ez esetben is ragaszkodik a rövid hajviselethez, akkor érdemes egy hátrafésült, vagy teljesen egyenes, vállig érő frizurát választani. Az választék tekintetében, mindkét esetben fontos, hogy ne középre, hanem inkább oldalra kerüljön.

Még több kép a kerek arcformáról! Kattints!

Az ovális arcforma

arcforma_frizura_ovalis

Az ovális arcforma és frizuratippek

A fodrászszakma tekintetében a legszerencsésebbek között tudhatjuk magunkat, ha ovális fejformával születtünk, ugyanis ilyenkor a mi két kezünkbe összpontosul a frizurahatalom: szinte minden jól áll nekünk. Ez a típus olyan arányokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy mindegy legyen, hogy rövid, vagy hosszú, hogy egyenes vagy hullámos, hogy frufru vagy nem frufru, hogy oldalválaszték vagy sem.

Az egyenlő arányban, az áll és a homlok irányába elkeskenyedő arcforma, gyakorlatilag tökéletes a kísérletezésre, azonban a kevésbé bátrak számára ajánlott egy hátrafésült, vagy egy lépcsőzetes haj kialakítása. Ezekkel a megoldásokkal biztosak lehetünk abban, hogy vonásaink szépségét sikerül kihangsúlyozni!

Még több kép az ovális arcformáról! Kattints!

A gyémánt arcforma

arcforma_frizura_gyemant

A gyémánt alakú arcforma és frizuratippek

A gyémánt arcformát nem csak nehéz meghatározni, de legalább annyira nehéz felismerni is. Könnyen összetéveszthető a szív alakú formával, azonban erőteljes különbség lapul a két arccsont típusa között. Míg a gyémánt fejformánál az arccsont kiugróbb, és szélesebb a homloknál, addig a szívalaknál kevésbé markánsan domborodnak ki.

Ilyen esetben a legszerencsésebb, ha az erőteljes vonásokat lágyítjuk, például egy kevés haj arcba fésülésével, vagy egy laza frufru használatával. Így máris eltereljük a figyelmet az arccsontról, és sikerül természetesebb, és lágyabb hatást keltenünk.

Még több kép a gyémánt arcformáról! Kattints!

Veled megtörtént már, hogy rosszul döntöttél? Meséld el nekünk, hogy együtt nevethessünk magunkon!

Készítette: Gódor Virág

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt

Közzétéve: 2018-01-05 21:15

arcforma_frizura_gyemant
arcforma_frizura (1)
arcforma_frizura (2)