Latrovszky Péter újra a nemzetközi döntőben

Latrovszky_Peter_Wella_Trend_Vision_2014_fodraszinfo6730 copy

Alig pár hónapja olvashattatok egy interjút oldalunkon a Londa Talent Award apropóján Latrovszky Péterrel, a hair’s[ku:l] szalon fodrászával és a verseny győztesével. Peti akkor azzal második nemzetközi győzelmét zsebelte be. Most megint felkerestük, ezúttal a hazai Wella Trend Vision Award győztese lett Young Talent kategóriában. És mivel nem szeretnénk semmit elkiabálni, csak annyit mondunk: hajrá Monaco-ban a nemzetközi döntőn! Addig is az újabb frizuráról, a Reshape-ről és a felkészülésről beszélgettünk vele.

Londa után Wella, ez a lépés mit jelent számodra?
Az az igazság, hogy én Wellával dolgoztam mindig is, a Londa versenye egy kis kitekintés volt. Mivel a két márka szorosan kapcsolódik egymáshoz, így könnyedén tudtam vele dolgozni a verseny erejéig. Valamint a Wella verseny szabályzatában van egy korlát, miszerint a versenyen induló fodrásznak legalább két éve végzett fodrásznak kell lennie, és ugye én még csak most tartok két és félnél :), ezért az idei TrendVision fért bele először. Én már a múlt évi versenyen is el szerettem volna indulni, nálunk a szalonban kvázi ez egy hagyomány, hogy minden évben indul valaki a versenyen. Már tanuló koromban is arról álmodoztam, hogy egyszer én is képviselhessem az országot a nemzetközi porondon, és ennek most jött el az ideje.

Melyik kategóriában indultál?
Maradtam a Londához hasonlóan a tehetség vonalon, így a Young Talent kategóriában indultam, végül is még fiatal vagyok. 🙂

Latrovszky_Peter_Wella_Trend_Vision_2014_fodraszinfo6730 copy

Reshape trend: “a klasszikusabb, letisztultabb vonalvezetéseket nagyon jól lehet ötvözni a mai merészebb megoldásokkal…” (Latrovszky Péter)

A te munkádat melyik stílus inspirálta?
Az idei év Wella trendirányzatai közül választásom a Reshape kollekcióra esett, így a Reshape ideológiájából inspirálódtam leginkább. Ebben a trendben az fogott meg a leginkább, hogy a klasszikusabb, letisztultabb vonalvezetéseket nagyon jól lehet ötvözni a mai merészebb megoldásokkal, textúrákkal. Valamint rengeteg képet nézegettem és próbáltam belőle inspirálódni, mostanában nagy hatással van rám egy kisebb feltörekvő horvátországi akadémia munkássága.

Kik ők? Magyarországon ismertek?
Ők a zgat:academy. Szerintem Magyarországon nem túl ismertek, legalábbis annyira biztos nem, mint amennyire jók.

Láttad már a nemzetközi mezőnyt? Szerinted milyen pályamunkák vannak köztük?
Hogy őszinte legyek, túl sok pályamunkát még nem láttam. Amit láttam, azok nagyon színvonalasak. Majd a hétvégén szeretném beleásni magam ebbe a témába. A nemzetközi Wella közösségi oldalára feltöltötték elég sok ország versenyzőinek a képét, és hát vannak fura figurák. 🙂 Ebből kiindulva biztos vagyok benne, hogy erős lesz a mezőny.

Hogyan készültél fel a versenyre?
Mivel a Londa nemzetközi versenye alig néhány hónapja volt, így az egy nagyon jó felkészítés volt egy ekkora volumenű világversenyre. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ott, sokat tanultam belőle, amit itt most kamatoztathatok.

Mi a teendőd még Monaco előtt?
Átgondolni még egyszer-kétszer, sokszor az egészet, finomítgatni a koncepciót.
Az a jó ebben a versenyben, hogy van ideje az embernek, sokszor tudsz rá még egyet aludni és megálmodni a tutit, amire a végén azt mondod, hogy ez igen.
Valamint Monacoba már a kész modellel kell mennünk, úgyhogy még jó pár óra hajfestés és vágás áll előttem. 🙂 A monacoi világverseny 2014. november 23-án lesz, úgyhogy már nincs túl sok időnk, de pont elég ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön.

Mit tudsz az utolsó fordulóról, mi lesz a forgatókönyv, ami alapján kiválasztják az első helyezettet?
Az utolsó fordulón már „csak” meg kell szárítani a modellem haját, befinishelni és jöhet a kifutó. Ilyenkor minden ország modellje végigmegy a kifutón, megmutatja a gyönyörű hajkölteményét és a zsűri közben pontoz. Ez nagyon érdekes dolog, mert a zsűri nem csak fodrászokból áll. Mindig van benne sminkes, illetve valamelyik nemzetközi beauty magazin szerkesztője, így nem csak a szakmának kell megfelelni. A végén a zsűri pontjait összeszámolják és megszületik a végeredmény.

Most újra indul a Hairnet, esetleg a jövőben ott is találkozhatunk munkáiddal?
Érdekes, mert a Hairnettel indult a versenyzéses „pályafutásom”. Én is még csak most értesültem róla a napokban, hogy újra indul, hogy én indulok-e rajta, azt még nem tudom. Most a TrendVision-re kell 100%-osan összpontosítanom, elvégre ez volt az álmom, hogy részt vehessek rajta már akkor is, amikor először elindultam a Hairnet-en. 🙂 Ha lement a TrendVision, utána visszatérek ehhez a kérdéshez. Semmi sincs kizárva…

Mennyi idő volt a felkészülés?
A mostani frizurát eddig kétszer kellett elkészítenem. Egyszer a fotózásra, egyszer az élő versenyre. Ezt most konkrétan összeszámoltam: hány óra is volt. A fotózásra is és az élő versenyre való felkészülésre is 15-15 óra kellett. Úgyhogy a tervezgetésen és a gyakorláson kívül 30 óra tényleges munka van benne. Ezt mindenki döntse el maga, hogy sok, vagy kevés. 🙂

Latrovszky_Peter_Wella_Trend_Vision_2014_fodraszinfo6730 copy

A csapat: Bőcs Bettina, Szarka Evelin és Latrovszky Péter

Volt-e olyan pont, amikor az elkészülte előtt már világosan láttad a végeredményt, vagy ez állandóan alakult/alakul?
Sok olyan dolog volt, ami mindig kicsit alakítgatta a végkifejletet. Nagyon nehéz haja van a modellemnek, így amióta először levágtam a haját a fotózásra, csak én mostam a haját és gyakoroltam rajta a szárítást. Úgymond: meg kellett tanulnom a haját. Olyan pont, amikor meglátom a végeredményt a frizurában, szerintem sosem lesz, maximum a monacoi eredményhirdetésnél :), mert még most is agyalok rajta, hogy esetleg min lehet még kicsit alakítani. Például a fotózáson teljesen más volt a modellem ruhája, mint az élő versenyen Budapesten. A stylistommal ezt is egyfolytában tervezgetjük.

Technikailag milyen plusz van a frizurában?
Mindig próbálok az alapokból építkezni, elvégre egy kortárs hajvágás is az alapformák kombinálása, csak nem a megszokott formában. Itt a kreativitás a legfontosabb. Semmilyen olyan technikát nem alkalmaztam, amit előttem a világon még más nem, szerintem itt nem az a lényeg. Olyan formákat, olyan textúrát használtam, amitől érdekes, nem megszokott lett a végső forma, és ami nagyon fontos, hogy tükrözi a Reshape irányzatot, ami ezen a versenyen a legfontosabb, különben mit sem érne az egész…

Kik segítették a mostani munkád?
Szarka Evelin a modellem, Bőcs Bettina a sminkes, Bognár Hajnalka pedig a stylist a csapatban. Evelinnel most dolgoztam először, de zseniális modell. Nagyon sok múlt rajta, nagyon örültem, hogy elvállalta a főszerepet. Hajnalkával és Bettivel már sokszor dolgoztam együtt, úgyhogy nem volt kérdés, hogy tökéletes minőségű munkát kapok tőlük. Nagyon szeretem és tisztelem mindkettőjük munkáját, igazi profik. A fotópályázatra a képeket Oleg Borisuk készítette. Szerintem a képek magukért beszélnek… nagyszerű csapatmunka volt. És természetesen a főnökeim, Hoglmayer Attila és Fehér Tamás (aki első magyarként hozta el a Wella International TrendVision aranyérmét idén tavasszal, erről ide kattintva olvashtasz – a szerk.) mentoráltak. Valamint a párommal Valiczkó Anitával – aki a Color kategória nyertese :), – rengetegszer átbeszéltem a terveimet. Anita mindig elmondta a véleményét mindenről, ami sokat segített, igazi biztonsági öv volt :). Ha jól tudom vele is készül interjú, úgyhogy figyeljetek ;).

Szöveg: Hansági Dorka
Fotók: Kerekes Csaba (Wella) és Oleg Borisuk

Ha tetszett az interjú és Te is drukkolsz Petinek a nemzetközi versenyben, köszönjük a Like-ot és megosztást (Share). 😉 És: figyelmedbe ajánlom a nyári interjút, kattints ide!