A fodrász vállalkozás lehetőségei könyvelői szemmel

egyeni vallalkozas fodraszkent fortuna konyvelo

Fodrász vagy és vállalkoznál, de nem tudod, hogy hogyan? Akkor most olvass figyelmesen, mert ez az összeállítás kifejezetten neked szól! Sok lesz benne a szakkifejezés, amiket meg fogok magyarázni. Nem lesz teljes, hanem csak azok az adatok lesznek benne, amire neked fodrászként szükséged lehet. – Fodor Betti fodrász és könyvelő írása.

Jelenleg annyi vállalkozási forma közül lehet választani, hogy egy nem laikus ember is beleszédül. Ott vannak az egyéni vállalkozások, vagy lehet társas formát választani valakivel karöltve. Eddig ez nem hangzik bonyolultan, hiszen vagy egyedül, vagy valakivel vállalkozol. Fodrászként ez annyit jelent, hogy a bevételt vagy egyedül te rakod zsebre, vagy még másokkal is összeállsz, és megosztjátok azt. Bontsuk kicsit szét a dolgot.

Milyen, és mekkora bevételed lehet az első hónapban fodrászként, és az azt követő időszakban?

Kevés olyan vendég van, aki óramű pontossággal havonta jár fodrászhoz, készülj fel rá: a vendégek rapszodikusan fognak jönni hozzád. Van, aki csak festést kér, és van, aki csak vágást, nem beszélve azokról, akik mindent. Ezeknek mindig más-más az ára.

Piaci középárhoz viszonyítva a dolgot, ha a vendégeket átlagoljuk, akkor 5000 Ft/főre jön ki az átlagár egy emberen, függetlenül attól, hogy festést, dauert, és/vagy vágást kért az illető. Ezzel már lehet számolni, igaz? Reális szám ez? Koránt sem! De számolni könnyű lesz vele és a képletbe mindenki bele tudja illeszteni a saját átlag árát. Szóval első hónapban mennyi vendéggel tudsz nyitni? 5-10-50? Szorozd be és megkapod az első havi bevételedet hozzávetőlegesen.

Nem lesz pontos a jóslat, hiszen

  • nem ismerem az árlistádat,
  • nem tudom, hogy milyen gyakran jönnek hozzád a vendégeid,
  • az sem ismert számomra, hogy milyen mértékű lesz a vendégszám bővülésed,
  • azt sem tudom, milyen szolgáltatást nyújtasz vendégeidnek.

De! A képlettel te is el tudsz indulni.

egyeni vallalkozas fodraszkent fortuna konyvelo

Könyvelési és vállalkozási tanácsok fodrászoknak

Összeírtam, milyen lehetőségeid vannak vállalkozóként

Egyéni vállalkozás fodrászként

Egyéni vállalkozás, vagyis egyedül te csinálsz mindent, a tiéd a bevételed és a költségekért is te felelsz. Persze lehet alkalmazottad, tanulód, de lényegében az irányítás és a felelősség a te kezedben van. Ennek vannak előnyei és hátrányai is, bár ezek nagy arányban az adózási formádtól is függnek. Biztosan hallottál már a KATÁról, mint kisadózó vállalkozásról, aki tételesen adózik. Nyugi, minden szót megmagyarázok!

KATA = ez egy adózási forma, ahol vagy 50.000 vagy 25.000, esetleg 75.000 Ft-ot kell fizetned havonta a NAV-nak. Más adóterhed nem lesz az állam felé, csak az önkormányzatod felé, de azt nem itt taglalom.

Kisadózó vállalkozás = KATA, vagyis olyan vállalkozó, aki csak a bevételét számolgatja, a költségekkel nem törődik.

Tételes adózás = Havonta fix összeget fizet be a NAV-nak az előző hónapban eltöltött KATÁS ideje miatt, függetlenül attól, hogy hány napot volt KATÁs és mekkora bevételre tett szert. Ha a KATÁs vállalkozását csak az előző hónap utolsó napján nyitotta emberünk, akkor is a teljes havi díjat kell kifizetnie. Ha valakinek nincs napi 8 órás bejelentett munkaviszonya, akkor 50.000 Ft-ot kell fizetnie havonta. Ha valaki napi 8 órás munka mellett, vagy nyugdíj mellett szeretne KATÁsként vállalkozni, akkor neki csak 25.000 Ft-ot kell fizetnie. És kinek kell akkor 75.000 Ft-ot adóznia? Igazából senkinek, csak aki szeretne 50.000 Ft helyett 75.000 Ft-ot fizetni. Ezzel nőni fog a TB alapja és a Nyugdíja is, hogy legyen miért többet fizetnie.

De mi van akkor, ha te nem szeretnél vagy nem tudsz KATÁzni, és a bevételeid sem biztos, hogy elérik a KATA adóinak a mértékét és nincs semmi kezdő pénzed?

Két választásod van munka mellett, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóként:

1.) első időben a munkabéredből kell kitermelned a 25.000 Ft-ot. (Napi 8 órás bejelentett munkaviszony mellett csak ennyi a KATA.)

2.) másik adózási módot választasz, aminél szempont, hogy mennyi költséget tudsz elszámolni. Átalányadózós egyéni vállalkozó csak a bevétele után bizonyos százalékot költségezhet le és a maradék után adózik.

Számokkal fogalmazva, átalányadózóként, havonta:

Bevétel                   20.000 Ft (nem éri el a KATA alsó adóját)

Költség/kiadás 20.000 Ft*80%= 16.000 Ft (a bevétel 80%-a)

Különbözet         4.000 Ft (ez lesz az év végi adó alapja)

Szja 15%               4.000 Ft*15%= 600 Ft (ezt kell befizetned az államnak)

Eho14%                4.000 Ft*14%= 560 Ft (ezt kell befizetned az államnak)

Összes adód: 600 Ft + 560 Ft= 1160 Ft

 

Költségeket nem gyűjtő egyéni vállalkozó viszont 10%-ot alapból el tud számolni, hogy csak a különbözet után adózzon.

Számokkal fogalmazva, havonta, költség nélkül:

Bevétel                   20.000 Ft (nem éri el a KATA alsó adóját)

Költség/kiadás   20.000 Ft*10%= 2.000 Ft (a bevétel 10%-a)

Különbözet         18.000 Ft (ez lesz az év végi adó alapja)

Szja 15%                18.000 Ft*15%= 2.700 Ft

Eho14%                 18.000 Ft*14%= 2.520 Ft (ezt kell befizetned az államnak)

Összes adód: 2.700 Ft + 2.520 Ft= 5.220 Ft

 

Aki nagyon sok számlát tud gyűjteni, sok a kiadása, akkor azokat le is vonhatja a teljes bevételéből, így csökkentve az adót.

 

Számokkal fogalmazva, havonta, sok költséggel:

Bevétel                  20.000 Ft (nem éri el a KATA alsó adóját)

Költség/kiadás 15.000 Ft

Különbözet         5.000 Ft (ez lesz az év végi adó alapja)

Szja 15%               5.000 Ft*15%= 750 Ft (ha ez a szám nulla, vagy negatív, akkor ne vállalkozz! Nem éri meg!)

Eho14%                5.000 Ft*14%= 700 Ft (ezt kell befizetned az államnak)

Egyéni vállalkozói adó 10% = 500 Ft

Összesen adó:    750 Ft + 700 Ft +500 Ft= 1.950 Ft

 

Két választásod van, ha nem munka mellett, hanem helyett vállalkozol:

1.) egyéni vállalkozóként (nem KATÁs, de minden más, amit eggyel feljebb leírtam) saját magadat be kell jelentened magadhoz, így járulékokat kell fizetned magad után az államnak. Mivel kötelező napi 8 órás bejelentés után az adókat és járulékokat kifizetned, ezért így a minimális havi terheid az állam felé 70 ezer-110 ezer Ft között mozognak, attól függően, hogy a kötelező béredet felveszed-e, vagy sem.  (A KATÁnál ez sokkal drágább!)

2.) ha még félre rakott tartalékaid sincsenek az indulás első évéhez, akkor ne vállalkozz!

A könyvelő tanácsa fodrászoknak

Ebből a két megközelítésből látszik, hogy tőke nélkül bukás lesz a vége, ha a tervezett bevételek nem fedezik a fix költségeket sem. Igaz ez az élet minden területére és bármelyik vállalkozási formára is. Nem akarlak elrettenteni, félre ne érts, csak nem szeretném, hogy egy rosszul kalkulált vállalkozási forma miatt már az elején halálra legyen ítélve a vállalkozásod, és akár a karriered.

A Társas vállalkozási formákról a következő bejegyzésben olvashatsz. Addig is, ha személyes könyvelési tanácsra van szükséged, keresd fel Bettit bizalommal: www.retcon.hu +36 30 501 1428

Szöveg: Fodor Betti
Képek: retcon.hu

Ha tetszett a cikk és kíváncsian várod a folytatást, nyomj egy Like-ot és megosztást, ezzel is segíted munkánkat. 😉