Duplázott a hair’s[ku:l] Latrovszky Péter győzelmével!

Latrovszky Péter Londa Talent Award 2014 winner - fodraszinfo (1)

A Londa idén második alkalommal hirdette meg Londa Talent Award versenyét, melyen az év kreatív fodrász tehetségét keresték. A verseny első helyezettje Latrovszky Péter, a hair’s[ku:l] szalon fodrásza lett. Peti két éve fodrász és ezalatt az idő alatt a második nemzetközi győzelmét zsebelte be. Vele beszélgettünk.

Mely fodrászok számára rendezik meg ezt a versenyt? 
A Londa Talent Award nevű versenyét elsősorban a márkát használó fodrászok számára rendezik meg, de nem csak partnerek indulhatnak. A megmérettetésnek egy nagyon fontos kikötése van, a hajat kizárólag a Londa Professionals termékeivel lehet elkészíteni mind szín, mind styling terén.

Ez élő verseny volt, vagy fotópályázat? 
Is-is. (nevet) Érdekes, mert egyik kategóriába se tudnám sorolni teljesen. A magyar selejtezőn kizárólag a fotók alapján döntött a szakmai zsűri. Miután ezt a fordulót sikeresen vettük, jöhetett Horvátország, a döntő. Ott a kész modellemmel együtt kellett érkeznem a versenyre, élőben már sem festeni, sem vágni nem kellett. Csak a kész hajat kellett bemutatnom, valamint válaszolni néhány kérdésre a nagyközönség előtt. Itt viszont a zsűrizés a képek és az élőben látottak alapján történt 70-30 % arányban, a képek javára.

Latrovszki Péter Londa Talent Award 2014 winner - fodraszinfo (5)

“Fontos volt, hogy trendhűek maradjunk, a kiválasztott trendem fő mondanivalója a variálhatóság volt.” (Latrovszky Péter)

Hányan indultatok összesen? 
A magyarországi versenyen tudomásom szerint 40 körüli volt a létszám. A horvátországi döntőre csupán hat csapat jutott ki, úgyhogy itt már szűkös volt a mezőny.

Milyennek érezted a mezőnyt?
Nagyon színvonalas, nívós munkákkal érkezett mindenki, úgyhogy két napon keresztül azért rendesen volt izgulás az eredményhirdetés pillanatáig. (nevet)

Mi jellemzi versenymunkádat, mi volt a koncepciód annak elkészítésekor? 
A versenyen témáját az aktuális három trendből lehetett kiválasztani. Mind a három trendnek megvan az ideológiája, ezek alapján választottam ki a hozzám legközelebb álló irányzatot, majd kezdődhetett a tervezés. Rajzolgattam, agyaltam, képeket keresgéltem és próbáltam mindenhonnan inspirálódni. Aztán kezdett körvonalazódni a fejemben a haj. Ezután egy gyönyörű és egyben bevállalós modellt kellett találnom, ami nem is volt olyan nehéz, mint azt elsőre gondoltam. Fontos volt, hogy trendhűek maradjunk, a kiválasztott trendem fő mondanivalója a variálhatóság volt. Így egy olyan hajat készítettem, amit többféleképpen lehet hordani, variálni, így mindig mást mutatva meg magából modellem mind forma, mind színek tekintetében, attól függően, hogy merre fésüli a haját; tesz-e később bele egy kis textúrát vagy csak meghagyja plasztikusnak.

Latrovszki Péter Londa Talent Award 2014 winner - fodraszinfo (5)

“Ez a győzelem abszolút csapatmunka volt, ezért itt is meg szeretném köszönni a csapatnak a sok-sok segítséget, nélkülük nem sikerült volna.” Fotó: Schmidt Viktor
Smink: Lukéj Gabi @ Lukéj Gabi Professional MakeUp
Stylist: Bognár Hajnalka
Modell: Valiczkó Anita

Mi jellemzi szalonmunkádat?
Mindig megpróbálom a lehető legjobban a vendégem személyére szabni a frizurát, és azt úgy elkészíteni, hogy mindig legyen benne egy kis kihívás, amitől fejlődök. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kipróbálunk valami újat, ismeretlen vizekre evezünk, és közben izgulunk egy kicsit legbelül. Szerintem az ilyen hajvágások visznek előrébb.

A verseny és a szalonmunka között hol látsz átfedést? Vendégeid is hasonlóan bevállalósak? 
Átfedést a verseny és a szalonmunka között talán a színekben látom leginkább, ha nem is napi szinten, de sűrűn jönnek olyan vendégek, akik hasonló színeket kérnek, mint amilyeneket például egy versenyen használunk. Ilyen téren szerintem bevállalósak a vendégek, de sajnos ők a vendégkör kisebb százalékát adják. Remélem, hogy ez változni fog.

Latrovszky Péter Londa Talent Award 2014 winner - fodraszinfo (6)

“Ez a győzelem egy nagyon jó visszaigazolás saját magamnak arról, hogy az az út, amin két éve elindultam, az jó irányba vezet.” (Latrovszky Péter)

Te is a hair’s[ku:l]-ban dolgozol, akárcsak Fehér Tamás, aki idén lett világbajnok. Mennyire motivál titeket szalon szinten a versenyzés? 
Igen, két éve június 15-én végeztem az iskolával, másnap már munkába is álltam a hair’s[ku:l]-ban. Tamás az egyik főnököm, akire nagyon büszkék vagyunk, hogy megnyerte a Wella Trend Vision versenyét. A versenymotivációról csak a saját nevemben tudok beszélni. Engem nagyon hajt, hiszen rengeteget lehet tanulni egy versenyre elkészített hajból. Megmondom őszintén, kicsit irigykedtem is, amikor Tomi megnyerte a versenyt és az volt bennem, hogy milyen jó lehetett kiállni a nagyközönség elé és felemelni a trófeát. Ezzel a plusz energiával indultunk Horvátországba, hogy milyen jó lenne, ha nekünk is sikerülhetne valami hasonló. És tessék… (nevet)

És a szalonvendégek eredményeitekről mit tudnak? Hogyan kommunikáljátok?
Nem szoktunk vele dicsekedni, hogy ki hány versenyt nyert meg, ilyen téren szerények vagyunk, persze ha a vendég megkérdezi, hogy mi az a rengeteg trófea elöl a recepciósunk mögött, akkor készséggel válaszolunk neki. De általában a közösségi oldalunkon közzé szoktuk tenni az eredményeinket.

Van-e új vendég, aki esetleg éppen emiatt jelentkezett már be hozzátok? 
Mostanában, amióta Tamásunk megnyerte a Trend Vision-t, azóta talán több helyen bukkant fel a hair’s[ku:l] felirat, így több ember szerzett rólunk tudomást. De amúgy is sok az új vendég szerencsére. Az, hogy az én győzelmem miatt lesz-e új vendég a szalonban, az szerintem mostanában fog körvonalazódni.

Régi álmod teljesült ezzel a győzelemmel?
Valamilyen szinten igen, mert mindig is szerettem volna magam nemzetközi szinten is megmérettetni és kiállni a nagyközönség elé, úgyhogy az álmomnak ezen része teljesült, de ez az álom még közel sem ért véget. Majd ha egyszer megadatik, hogy oktató- és bemutatófodrász legyek, akkor lesz ez igazán kipipálva. Ez a győzelem egy nagyon jó visszaigazolás saját magamnak arról, hogy az az út, amin két éve elindultam, az jó irányba vezet.

Korábban is indultál már fodrászversenyen?
Eddigi pályafutásom során ez volt a második versenyem. Az elsőn, egy nemzetközi internetes fotópályázaton, a Hairnet6-on még tanuló korom vége felé 2012-ben indultam és ott is első lettem. Ez már viszonylag rég volt, azért gondoltam, hogy itt az ideje egy újabb megmérettetésnek.

Győzelmedet itthon hogyan fogadta a szakma? 
Nagyon sok Londás partner kolléga volt kint a versenyen, köztük az oktatófodrászaik is, ők úgy örültek velünk, mintha ők nyerték volna a díjat. Ez nagyon jól esett nekünk. A főnökeim és a munkatársaim a szalonból mind nagyon büszkék rám, legalábbis ezt mondták. (Persze hiszek nekik… (nevet)) Valamint bízom benne, hogy ezen interjú kapcsán a szakma szélesebb rétegéhez is el fog jutni a mi kis sikerünk és pozitívak lesznek a visszajelzések.

Mennyit és hogyan készültél előzetesen a versenyre?  
Lényegében az eddigi pályafutásom volt a felkészülés erre a versenyre. Az a rengeteg hajvágás, amit végignéztem és lerajzoltam nap mint nap, az a rengeteg gyakorlás és próbálkozás, törekvés a legjobbra. Mindig mindenki az akkori tudása szerint a legjobbat kreálja, nekem most ez volt, a zsűri tetszését is elnyerte, remélem nektek is tetszeni fog. (nevet) Ez a győzelem abszolút csapatmunka volt, ezért itt is meg szeretném köszönni a csapatnak a sok-sok segítséget, nélkülük nem sikerült volna.

Szöveg: Hansági Dorka

Tetszett az interjú, tetszik Péter munkája? Köszönjük, ha ezt barátaiddal, ismerőseiddel is megosztod! 😉

Ajánljuk: olvasd el a Fehér Tamással, a hair’s[ku:l] egyik tulajdonosával készített interjút is, aki a Wella International TrendVision Award 2014 világbajnoka Color kategóriában. Kattints ide.

UPDATE: Peti ezúttal bekerült a Wella Trend Vision Award finalistái közé, a verseny 2014. november 23-án lesz, drukkoljunk neki! Az ezzel kapcsolatos interjút és a győztes pályamunkát itt tudod megnézni.